Logo The Social Good Girl
creatieve horeca-initiatieven

Marketing tijdens de coronacrisis; 3x creatieve horeca-initiatieven

Dat de hele horeca op z’n gat ligt is je vast niet ontgaan. Dankzij de corona-situatie moesten alle horeca ondernemers hun zaak sluiten. Voor hoelang, dat is vooralsnog een beetje onduidelijk. Met lopende huurcontracten, vast personeel en reserveringen die voor de maatregelen al massaal werden gecanceld, heeft de horeca het zwaar. Gelukkig zijn er in tijden van crisis altijd ondernemers die het beste van de situatie willen maken. In dit artikel licht ik drie creatieve horeca-initiatieven uit die een perfect voorbeeld zijn van het omdenken-principe. Lees je mee?


Creatieve horeca-initiatieven: Help de Horeca

De kwaliteit van het eten is natuurlijk enorm belangrijk, helemaal wanneer je uiteten gaat. Toch kan ik ook enorm genieten van vriendelijk personeel, handige wijn adviezen en het geroezemoes van de andere gasten. Met de corona-situatie is het natuurlijk zo dat we op dit moment even niet naar ons lievelingsrestaurant kunnen. En dat betekent voor de horecaondernemer een enorme daling in omzet.

Met het concept ‘Help de Horeca’, ondersteunt Koninklijke Horeca Nederland samen met hun horecapartners de horecaondernemers. Als consument kun je een waardebon kopen, die later verzilverd kan worden. Hierdoor krijgen ondernemers op dit moment toch de broodnodige inkomsten binnen. ”De bonnen zijn in feite een vooruitbetaalde reservering. Zo kan iedereen hun favoriete café of restaurant door deze lastige tijd heen helpen”, zegt Dirk Beljaarts, algemeen directeur Koninklijke Horeca Nederland

De waardebonnen zijn natuurlijk een goed initiatief, maar er ziet wel een limiet aan dit concept. Je gaat immers niet in een maand 20 waardebonnen kopen als je zelf ook op je geld moet letten. Daarom vind ik het goed om te zien dat er ook creatieve horeca-initiatieven zijn ontstaan die rekening houden met de consument.


Michelin home dining

Michelin restaurants staan bekend om hun kwaliteit; wijn & spijs, bediening en locatie. Kan je dit concept vertalen naar een ervaring voor thuis? Dat kan wel zeker. En om te ervaren hoe het is om thuis eten op tafel te zetten direct uit de keuken van een Michelin restaurant, heb ik het menu van RIJKS uitgetest.

RIJKS® op je eigen eettafel

Zo’n jaar geleden heb ik met mijn beste vriendin en haar vriend voor de eerste keer bij het RIJKS, het restaurant van het Rijksmuseum, gegeten. Het eten was fantastisch alleen was ik iets teleurgesteld in het personeel die ietswat ongeïnteresseerd overkwamen. Kan mij nog goed herinneren dat ik dat best jammer vond, omdat het eten enorm lekker was. Daarom was ik des te meer enthousiast toen ik erachter kwam dat het RIJKS een optie heeft ontwikkeld om thuis het eten op te eten.

“Omdat het grootste deel van Nederland thuis zit, willen wij onze gasten hiermee toch een avondje uit geven. Alleen dan aan de eigen eettafel”
– Joris Bijdendijk.

Het werkt heel simpel. Elke week veranderen ze het menu waar drie gangen (€32,50) opstaan. Bij het menu wordt een gezonde amuse, vers speltbrood met overheerlijke boter en friandises geserveerd. Ik ben dus zo’n type die al blij is met het brood en boter, dus ik ben al snel tevreden. En dat andere mensen dit concept ook fantastisch vinden was goed te merken aan het aantal bestellingen.

creatieve horeca-initiatieven

Van te voren kun je een gekozen afhaalmoment inplannen zodat het team er voor kan zorgen dat er steeds maar een beperkt aantal personen aanwezig zijn. Slim. De maaltijden komen natuurlijk wel in afhaalbakjes bij je thuis aan. Met een beetje creativiteit kun je ze mooi op een bord leggen, zodat het toch een beetje lijkt alsof je in een restaurant eet.

Op het menu stond als voorgerecht ‘witte asperges, salade van groene appel, met een mandarijnvinaigrette’. Als hoofdgerecht kregen we een rundersucade met pastinaakcreme, mierikswortel en zeewierjus. Ik had de vegetarische optie met pastinaak. Het nagerecht bestond uit rabarber, rijstebrij, banketbakkersroom en vanille-olie.

creatieve horeca-initiatieven

Marketing voor de thuiservaring

Marketingtechnisch hebben ze goed nagedacht over de thuiservaring. Je kreeg namelijk een simpel A4tje met daarop de uitleg van het menu. Ook heeft barman Rik een Spotify playlist gemaakt (creatief!) zodat je fijne achtergrondmuziek hebt. Per gerecht kun je de QR-code scannen die je brengt naar een video op Youtube. Hier leggen ze het gerecht verder uit en communiceren ze over een winactie. Eerlijk is eerlijk, het geluid van de video was behoorlijk dramatisch doordat ze het buiten hadden opgenomen en je door de wind nauwelijks kon verstaan wat er gezegd werd. Als je dan toch video’s gaat opnemen, zorg dan altijd dat de kwaliteit goed is. Een microfoon heb je immers al onder de 100 euro. Zeker een punt van aandacht dus.

RIJKS® op je eigen eettafel

Support Your Locals

Een paar weken terug ontdekte ik dit concept tijdens een aflevering van Jinek. De de horeca op zijn gat ligt heb ik natuurlijk hierboven al uitgelegd. Dat dit negatieve gevolgen heeft voor onder andere de chefs en restauranthouders is best duidelijk. Minder zichtbaar zijn de lokale producenten die veelal voor een groot deel van hun omzet afhankelijk zijn van de horeca. En met de deuren gesloten betekent het ook voor deze groep dat het belangrijk is om creatieve oplossingen te bedenken.

Support Your Locals roept heel Nederland op om de lokale producenten in de armen te sluiten en samen korte ketens op te bouwen. Deze landelijke campagne is een initiatief van de ondernemers achter #supportyourlocalsNL Amsterdam en Food Cabinet en wordt gedragen en gesteund door een groeiend netwerk van voedselproducenten in Nederland en supporters die helpen zoveel mogelijk mensen te bereiken met deze boodschap. Zo zijn Samuel Levie en Miljuschka Witzenhausen ambassadeur van de campagne.

Hoe werkt het?

Het concept is eigenlijk super simpel. Je bestelt online het boodschappenpakket (€45) waarin je de producten kunt vinden van lokale leveranciers. Het is dus zo dat je ook pakketten hebt buiten Amsterdam 😉 Ze hebben namelijk het concept opengesteld voor ondernemers in andere steden. Op deze manier kunnen ze leveranciers door heel Nederland ondersteunen.

creatieve horeca-initiatieven

Ik heb zelf de box twee weken geleden besteld en vond het een tof idee dat ik op deze manier kan bijdragen aan de economie. Tegelijkertijd kregen wij verse producten waar we ook echt 100% van genoten hebben. Door slim samen te werken met een distributie leverancier hebben ze in een mum van tijd een vernieuwend concept op de markt gebracht. Dankzij alle media-aandacht hebben ze hun boodschap als een lopend vuurtje door heel Nederland verspreid.

Een goede learning van dit project is om direct aan de slag te gaan met een PR plan. Met alle negatieve berichten zijn journalisten juist op zoek naar creatieve horeca-initiatieven die een verschil maken. Gebruik twitter om in contact te komen met de juiste journalisten en zorg dat je een duidelijk verhaal te communiceren hebt. Geef antwoord op de vragen ‘wie, wat, waar, waarom, hoe’ en je zult zien dat je snel andere mensen enthousiast krijgt.


De buurtboer

Je zou maar bedrijfslunches direct aan kantoren leveren terwijl iedereen door de corona-situatie thuiswerkt. Lastig? Ja zeker. Onmogelijk? Totaal niet. De buurtboer is een fantastisch voorbeeld hoe je als horecapartner kunt omdenken tijdens de coronacrisis.

Binnen een week hadden ze een vernieuwde website, een totaal nieuw businessmodel met bijbehorende verdienmodel. Het werkt in principe hetzelfde als het #supportyourlocalsnl concept. Als bedrijf en consument kan je een lunchpakket bestellen zodat je fijn thuis kunt lunchen. Want ja, eten moet je toch.

creatieve horeca-initiatieven

Hoe werkt het?

De Buurtboer levert een pakket voor thuis of voor op kantoor met heerlijke producten voor de lunch: vers brood, kaas, spread, boter en alles wat je voor een lekkere lunch kan gebruiken. De Buurtboer werkt samen met lokale, duurzame, biologische en ambachtelijke producenten. In totaal hebben ze 2 verschillende lunchpakketten, beide ook te bestellen als vega optie.

  1. Lunchen voor de werknemer thuis (€30) – Lunch voor 1 à 2 personen voor de hele (werk)week.
  2. Lunchen voor het hele gezin (€60) – Hier kan je met 5 personen 2/3 dagen van lunchen.

Daarnaast kan je een extra fruitpakket (€17,50) toevoegen met 40 stuks fruit indien je kiest voor optie 1 of 2. Deze pakketten zijn een goed initiatief voor als je zelf niet naar de supermarkt wilt gaan. En dit is vooral een goed voorbeeld hoe je je bestaande klantenkring kunt blijven voorzien van jouw aanbod. De Buurtboer heeft immers een vaste klantenkring die normaliter hun lunch laat verzorgen door hun. Het is dus ook voor de ondernemers die creatieve horeca-initiatieven opzetten belangrijk om rekening te houden met hun huidige klanten. Natuurlijk willen zij graag hun support geven, maar het is ook belangrijk dat je nadenkt over de vraag ‘what’s in it for them?’ Voor wat hoort wat natuurlijk 😉


Als marketeer vind ik het tof om te zien hoe er op korte termijn allerlei creatieve horeca-initiatieven ontstaan. Het voorbeeld van het RIJKS laat zien dat je marketing niet perfect hoeft te zijn als je een nieuw concept op de markt brengt. Along the way is er immers altijd nog ruimte om bepaalde elementen te verbeteren. Horeca-initiatieven als ‘RIJKS® op je eigen eettafel, Support Your Locals en De Buurtboer’, bewijzen dat er ook in tijden van crisis ruimte is voor innovatieve ideeën. Ben jij een horeca-ondernemer en wil je met mij even sparren wat de mogelijkheden zijn op marketinggebied? Voel je dan vrij om contact op te nemen.

 

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

[instagram-feed feed=3]

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​