Behind the feed: het verhaal achter @thekindrebel

Sophie Carleen is een persoon die al een tijdje op mijn lijstje stond. Ze is namelijk de go-to person op het gebied van dierproefvrije, vegan en natuurlijke cosmetica en werkt inmiddels fulltime aan haar blog Naoki ♥

In de rubriek ‘Behind the feed’, spreek ik creatieve ondernemers over hun social media avonturen. Ze ondernemen vaak vanuit een duurzame invalshoek en willen het liefst zoveel mogelijk mensen helpen. Vorige week sprak ik Sophie over haar online succes en vroeg haar wat voor rol social media hierin heeft gespeeld.


Let me introduce…

Wil je wat meer over jezelf vertellen?
Ik ben Sophie, 33 jaar en woon in Den Haag samen met mijn vriend en kat Dexter. Ik probeer sinds een aantal jaar bewuster te leven. Ik eet bijvoorbeeld zoveel mogelijk veganistisch, ik koop dierproefvrije make-up en verdiep me in duurzame mode. Over al deze onderwerpen schrijf ik op mijn blog Naoki.

Je bent Naoki in 2011 begonnen, hoe ben je op het idee gekomen om beauty en een ‘groene’ lifestyle te combineren?
Ik heb die twee gecombineerd omdat ik destijds nog geen mooie Nederlandstalige blog kon vinden die beauty producten liet ziet met een mooi verhaal. De meeste beauty en lifestyle bloggers laten voornamelijk producten van de bekende merken zien, maar die zijn meestal niet dierproefvrij of duurzaam. Ik wilde groene cosmetica en lifestyle producten promoten en laten zien dat deze producten er niet alleen mooi uit kunnen zien, maar ook goed werken.

Blog je inmiddels fulltime? Betekent dit dat je er goed van kunt leven?
Ik blog inderdaad fulltime en kan van mijn blog en opdrachten die ik via mijn blog krijg leven. Naast mijn blog help ik webshop eigenaren met hun online communicatie en marketing en ben ik in te huren als tekstschrijver over duurzame onderwerpen.

Je hebt inmiddels elke maand zo’n 35.000 unieke bezoekers op Naoki. Hoe zorg je ervoor dat je zoveel mensen naar je website krijgt?
Consistent bloggen, jezelf blijven ontwikkelen en een niche vinden die bij jou past. Blog in ieder geval twee keer in de week en sla niet opeens een paar weken over. Blijf jezelf en je blog ontwikkelen zodat de kwaliteit steeds beter wordt. Daarnaast is de juiste niche ook belangrijk – als je over een onderwerp blogt dat jou aanspreekt dan zal je je er zonder moeite in blijven verdiepen en kan jij de expert in jouw niche worden.

Wat vond je in het begin moeilijk aan het onderhouden van een blog?
In het begin vond ik het het moeilijkst om de juiste tone of voice te vinden en mijn eigen stijl te ontwikkelen. Ik was teveel bezig met naar andere blogs kijken en vond mijn stijl niet goed genoeg. Op een gegeven moment ben ik daar mee gestopt en heb ik mezelf de tijd gegeven om mijn stijl te vinden. Inmiddels is dat me gelukt en ben ik erg blij met de look en feel van Naoki.


Liefde voor duurzaamheid

Je schrijft artikelen over een cruelty-free & duurzame lifestyle. Waarom heb je hiervoor gekozen?
Omdat er in 2011 nog amper blogs te vinden waren over deze onderwerpen en ik me hier zelf erg in interesseerde. Ik dacht dat als ik deze onderwerpen interessant vond dat er vast andere meiden waren die hierover wilden lezen.


Duurzaam ondernemen betekent voor mij dat je dichtbij jezelf blijft en je vasthoudt aan jouw waarden. Voor mij betekent dat bijvoorbeeld dat ik enkel samenwerk met partijen die ook duurzaam ondernemen. Ik neem dus geen geld of producten aan van merken die op dieren testen of bedrijven die het milieu erg vervuilen.

Hoe kunnen ondernemers volgens jou hun steentje bijdrage aan een groenere wereld?
Kies een onderwerp dat dicht bij jou of de visie van jouw bedrijf staat en integreer deze twee. Vind jij het bijvoorbeeld belangrijk om iets bij te dragen aan jouw gemeente, of wil jij hulp aanbieden aan dieren in nood of het milieu? Zoek dan naar lokale initiatieven en bied jouw hulp aan. Dat kan in vorm van een donatie of vrijwilligerswerk.

Als je producten maakt, kijk dan eens naar duurzamere opties. Zo is regulier katoen ontzettend vervuilend voor het milieu en is biologisch katoen een betere optie (en niet eens zoveel duurder!). Zo kan je betere opties vinden voor heel veel materialen zoals papier, maar ook de snacks op kantoor, relatiegeschenken etc. Voor bijna alles is een duurzamere optie te vinden en kan iedereen een verschil maken.

Dress to impress! Welke cruelty-free make-up raad jij ons aan?
Ik vind de make-up producten van Charlotte Tilbury, Pacifica en Hourglass erg fijn in gebruik en er mooi uitzien.


Liefde voor social media

Wat voor rol heeft social media gehad in jouw succes?
Voornamelijk Facebook heeft bijgedragen aan mijn succes, aangezien veel lezers mijn artikelen delen en ‘liken’. Zo bereik ik elke dag nieuwe lezers die voorheen nog nooit van Naoki gehoord hadden.

Er zijn veel ‘groene’ bloggers in Nederland. Hoe zorg jij ervoor dat merken juist met jou willen samenwerken?
Ik denk dat het in mijn voordeel ligt dat ik 1 van de eerste groene bloggers in Nederland was. Hierdoor heb ik een goede ranking in Google en komen mijn artikelen vaak naar boven in Google en op social media. Daarnaast geloof ik in consistent zijn en kwaliteit leveren. Bedrijven kunnen aan de hand van eerdere samenwerkingen zien dat ik tijd en liefde in artikelen stop en dat deze vaak een goede engagement rate hebben.

Wat is jouw nummer 1 tip voor vrouwelijke ondernemers die net beginnen met bloggen?
Blog over een onderwerp dat dicht bij jou ligt en waar je veel vanaf weet. Op deze manier heb je altijd iets om over te schrijven en komt je blog authentiek en betrouwbaar over.

Wat is jouw favoriete social media kanaal? Waarom?
Facebook, omdat ik daar de meeste engagement zie en verreweg de meeste bezoekers mee aantrek.

Wat vind jij van Instagram?
Ik houd van fotografie dus zet Instagram regelmatig in om nieuwe producten en artikelen te promoten. Ook geef ik via Instagram een kijkje in mijn persoonlijke leven, iets dat ik op andere social media kanalen niet doe.

Zijn er bepaalde uitdagingen die je hebt op Instagram gebied?
Ik zou er eigenlijk meer mee moeten doen, dat is mijn persoonlijke uitdaging 🙂 Ik weet zeker dat als ik er meer tijd in stop mijn volgers ook zullen groeien. Op dit moment gaat de meeste aandacht echter naar mijn blog en het schrijven van goede artikelen.

Wat is jouw nummer 1 tip voor de creatieve ondernemers onder ons die het moeilijk vinden uit te blinken op social media?
Doe onderzoek naar waar jouw publiek zich bevindt. Misschien denk je dat dat Instagram is, maar vind je veel meer engagement op Facebook. Je hoeft niet overal aanwezig te zijn, kies de kanalen uit die werken voor jouw brand en waar jouw publiek zich bevindt.

Meer weten over Naoki? Neem dan eens een kijkje op de website: naoki.nl

{a2234ar25040}

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *