Logo The Social Good Girl

Hoe verstandig is het om Instagram volgers te kopen?

Via Facebook kreeg ik de vraag wat het nut is van de ‘get more followers’ opmerkingen onder een Instagram posts. Er zijn namelijk enorm veel bedrijven die je 10K volgers kunnen aanleveren voor een (schijnbaar) goedkope prijs van 10 euro. In dit artikel leg ik je graag uit waarom het kopen van Instagram volgers een minder goed idee is. Lees je mee?


Stel je voor, je doet zoals altijd heel veel moeite om een mooie Instagram post te maken. Je maakt een goede foto die je vervolgens bewerkt, zodat deze uitstekend in je Instagram-feed past. Daarna geef je jezelf de tijd om een goede omschrijving te maken en de juiste hashtags te bedenken. BAM. Tijd om jouw fantastische Instagram post online te zetten.

In een fractie van een seconde krijg je twee comments. Natuurlijk word je hier enthousiast van; je hebt immers je best gedaan om iets moois van deze post te maken. En nu hebben twee Instagrammers de moeite genomen om te reageren onder jouw post. Hoe tof is dat?! Vol enthousiasme klik je door naar de reacties…

En daar is het dan. De teleurstelling. Want ja, de reacties zijn weer afkomstig van de Instagram spammers. Reacties geplaatst door bots: geautomatiseerde systemen die de meest willekeurige opmerkingen zet onder Instagram posts. Do you want to get more followers?


Do you want to get more followers?

Daar zit je dan, te staren naar een vraag die voor jou vrij logisch is. Want hallo, natuurlijk wil je dat! Je zit toch niet op Instagram om tegen een muur aan te praten! Je zit toch niet op Instagram om enorm veel moeite te doen voor een post, om er vervolgens 0 volgers bij te krijgen?

Je ziet dat onder deze vraag nog een opmerking staat, namelijk: ‘Check out my profile’. Stiekem ben je toch wel een beetje nieuwsgierig. Want ja, hoe gaat deze persoon jou helpen om meer volgers te krijgen? Dus je klikt door naar het Instagram profiel die zojuist een reactie onder jouw post heeft achtergelaten.

Grote kans dat je op een Instagram-account komt met een stuk of 9 irrelevante foto’s in hun feed. Dit soort Instagram-accounts volgen vaak duizenden accounts tegelijkertijd, terwijl zij gevolgd worden door slechts een handjevol Instagrammers. Wat zijn dit voor rare praktijken?


Pas op voor spammers

Spam alert! We hebben hier te maken met spam Instagram-accounts. Het is een lucratieve business waarmee bedrijven heel (heel) veel geld verdienen. Ze maken nep Instagram-accounts aan en verkopen deze vervolgens aan iedereen die meer volgers wilt hebben. Het kan ook zijn dat er daadwerkelijk echte mensen achter deze account zitten, maar dit zijn bijna 100% niet jouw ideale volgers!

Waarom komen mensen dan toch in de verleiding om volgers te kopen? Geef toe, een account met 10K volgers ziet er beter uit dan een account met 100 volgers, toch? Iedereen wilt altijd groeien, hoe sneller hoe beter. Als je net begint of als je al een tijdje op Instagram zit en niet de resultaten krijgt die jij wilt, dan is de verleiding groot om volgers te kopen. Dat snap ik heus wel. Maar waarom is het dan toch verstandig om niet met deze partijen te werken?

“Streef naar waardevolle en oprechte relaties op Instagram. Je volgersaantal is goed voor je ego, maar een enkele Instagram volger kan je bedrijf sneller laten groeien.”


Waarom is volgers kopen slecht voor je Instagram-account?

1. Onbekende Instagram-accounts

Zoals ik net al aangaf, zal een fractie van de gekochte volgers ‘echt’ zijn. Daarmee bedoel ik dat er, vooral in Aziatische landen, enorme klik farms zitten waar wildvreemde mensen Instagram-accounts aanmaken. Deze mensen zijn 100% zeker niet jouw doelgroep, omdat er niemand achter deze accounts zit. Vaak zijn het geautomatiseerde programma’s die accounts aanmaken om jou vervolgens te volgen. Er is dus niemand die jouw foto’s gaat liken en er is al helemaal niemand die jouw producten via Instagram gaat kopen.

2. Lage engagement rate

Als je Instagram volgers gaat kopen, dan wordt dit hoogstwaarschijnlijk opgemerkt door het Instagram algoritme. Stel je voor, je krijgt er dagelijks 30 volgers bij en gemiddeld 150 likes op je foto’s. De volgende dag heb je opeens 5.000 volgers, maar de hoeveelheid likes op een foto blijft hetzelfde. Als jij bij Instagram zou werken zou je dit ook een beetje opvallend vinden, toch? Zodra het algoritme deze resultaten opmerkt, zullen de alarm bellen gaan rinkelen.

Wat zijn de consequenties? Je echte Instagram volgers, jouw ideale klanten, krijgen bijvoorbeeld niet meer jouw content te zien, waardoor je organische bereik en engagement rate drastisch naar beneden zal gaan. Daar komt nog bij dat Instagram af en toe de nep Instagram-accounts opruimt. Dit zorgt ervoor dat de volgers waar jij voor hebt betaald, jou verwijdert worden uit je volgerslijst. Onlangs kwamen er zelfs berichten naar buiten dat klik farms jouw Instagram-account sowieso na een tijdje ontvolgen, zodat je weer in de verleiding komt om weer nieuwe volgers erbij te kopen.


Wel of niet Instagram volgers kopen?

De redenen hierboven gelden eigenlijk niet alleen voor Instagram, maar ook voor bijvoorbeeld Facebook. De algoritmes lijken namelijk erg op elkaar en zullen voor hetzelfde resultaat zorgen. Ik denk dat je na het lezen van dit artikel wel snapt waarom ik aanraad om nooit je volgers te kopen.

Hoe klein de investering ook is, door Instagram volgers te kopen zorg je ervoor dat je Instagram-account er niet beter op wordt. Uiteindelijk wil je namelijk volgers waar je ook echt wat aan hebt en niet een account met 10K nep volgers. Zoals alles in het leven kost succes op Instagram tijd. Je zult zien dat als jij een goede strategie hebt en deze consistent toepast, je vanzelf zal groeien en vanzelf succesvol zult worden met Instagram-marketing. Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan vooral eens een kijken bij mijn trainingen.

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​