Logo The Social Good Girl

Welkom in de wondere wereld van een dyslectisch hoofd

Vroeger had ik er al moeite mee. Wat voor veel mensen vanzelfsprekend is, is voor mij een uitdaging. Dag in, dag uit. Het zorgt voor een complete chaos in mijn hoofd en het zorgt ervoor dat ik extra hard mijn best moet doen. Ik heet je van harte welkom in de wondere wereld van mijn dyslectische hoofd.


Als klein meisje snapte ik al niet wanneer iets DE of HET was. Nu is Nederlands een verdomd moeilijke taal en werken wij niet met mannelijke of vrouwelijke lidwoorden zoals de Fransen of Duitsers doen. Nee. Non. Nein.

“Is het nou ‘het’ koffie of ‘de’ koffie, ‘het’ aanrecht of ‘de’ aanrecht, ‘het’ boek of ‘de’ boek?” Ze zeggen dat je het op gehoor moet kunnen horen. Maar wat als alle opties precies hetzelfde klinken?

En dan heb ik het nog niet eens over de woorden die als sneeuw voor de zon verdwijnen. Of het nu een berichtje op Whatsapp, Facebook of Instagram is; bij mij missen er altijd woorden. Ze zijn er wel, ja, in mijn hoofd zie ik ze voor me. En als ik mijn berichtje hardop lees, hoor je alle woorden uit mijn mond komen. Maar hoe kan het dan toch dat wanneer jij mijn berichtje leest, je woorden in de zin mist? Woorden die wel in een zin horen te staan, die ik daadwerkelijk voor me zie, maar die jij niet kunt lezen. Gek toch?


Amberiaans: mijn eigen dialect

Heb je trouwens al Amberiaans voorbij horen komen? Blijkbaar bestaat er een heel vocabulaire in mijn hoofd waarvan alleen ik de woorden weet. Neem nou het woord ‘complimatie’.

Ja, je leest het goed; ‘complimatie’. Een woord dat ik regelmatig gebruik en om eerlijk te zijn snap ik niet waarom het nog niet in de Dikke van Dale staat. Nu hoor ik je vragen, “Amber, wat betekent dit en hoe kun je het beste dit woord gebruiken?” Nou, ik leg het je met veel plezier uit.

Amber is al uren bezig met het verwerken van haar vakantiefilmpjes. Ze is namelijk een complimatie aan het maken.

That’s right, ik geef mijn compilatie gelijk al een compliment 🙂 Leuk hè? In het Amberiaans kom je dus unieke samengestelde woorden tegen waarvan het bestaan bij velen nog onbekend is.


Onderdeel van een dyslectisch clubje

Ik ben niet de enige die moeite heeft met lezen, schrijven en spellen. Wist je dat Steven Spielberg, Richard Branson, en Whoopi Goldberg dyslectisch zijn? Zelfs Albert Einstein behoorde tot ons clubje. Een clubje met ondernemers, uitvinders, kunstenaars en ga zo maar door. Creatievelingen pur sang.

En ik hoor het je denken! Waarom ben ik in hemelsnaam een onderneming gestart als ik moeite heb met woorden en waarbij ik dagelijks de woordenchaos in mijn hoofd de baas moet zijn?

– Ja, ik moet extra mijn best doen om geen fouten te maken.
– Ja, soms ben ik te veel in het Amberiaans aan het praten waardoor niemand mij begrijpt.
– Ja, ik krijg soms berichtjes van mensen die mijn fouten opmerken.

Maar weet je. Ik lig er niet meer wakker van. Deze dingen laten mij niet remmen om succesvol te zijn. Deze punten zorgen er eigenlijk voor dat ik elke dag nog harder werk om het resultaat te krijgen dat ik wil. Ik ga altijd op zoek naar creatieve oplossingen, zodat ik net als iedereen online kan blijven meespelen. Mijn dyslexie remt mij niet, het bepaalt niet wie ik ben en het speelt geen hoofdrol in mijn verhaal. Punt.


Dyslexie is geen excuus!

Helaas zie ik veel mensen om me heen die dyslexie hebben en denken iets niet te kunnen. Ze hebben hun twijfels om een nieuwe uitdaging aan te gaan en gebruiken dyslexie als excuus om iets niet te doen. Ho ho! Dyslexie is geen excuus!

Het is zeker zo dat je met dyslexie harder moet harder werken, zodat je geen fouten maakt. En het is ook zo dat je waarschijnlijk niet zo makkelijk in één keer iets 100% perfect kunt doen. Maar laten we eerlijk zijn. Ken jij iemand die 100% perfect is? Ik niet.

DyslexieDus het maakt mij niet uit of je een dyslecticus bent of niet. Ik wil dat je je vanaf vandaag niet meer laat remmen door datgene waar jij moeite mee hebt. Je kunt letterlijk alles leren op jouw eigen tempo. Ja, misschien duurt het iets langer en ja, misschien heb je er hulp bij nodig. Who cares? Ik wil je meegeven dat er niemand is die jou vertelt dat je iets niet kunt. Dus zet die gedachten maar heel heel heel snel uit je hoofd. Capice?

#echtinsta by #thesocialgoodgirl⠀

Deze prachtige illustratie is gemaakt door @finelinervretert. Anna Lena maakt alle illustraties voor de Echt Insta reeks!
Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

[instagram-feed feed=3]

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​