Behind the feed: het verhaal achter @ourgreenstory

Tijdens mijn werk voor het platform Discovered kwam ik in aanraking met het concept #voordewereldvanmorgen, een initiatief van de ASN Bank. Elk jaar geven ze een prijs weg aan de beste social start-up van dat moment en zo ontdekte ik het verhaal van Yagmur Masmas.

In de rubriek ‘Behind the feed’, spreek ik creatieve ondernemers over hun social media avonturen. Ze ondernemen vaak vanuit een duurzame invalshoek en willen het liefst zoveel mogelijk mensen helpen. In juli sprak ik de oprichtster van @ourgreenstory over het ontstaan van haar bedrijf en de invloed van social media in haar succes. Lees je mee?


Let me introduce…

Kun je ons vertellen wie je bent?
Mijn naam is Yagmur en voor iedereen die nu denkt ‘hoe spreek je dat in hemelsnaam uit’, nou dus als Yah-moer , dus met een duitse U. Zo dat hebben we ook gelijk opgehelderd! Ik ben 22 jaar en heb mijn mooie naam te danken aan mijn ouders; mijn vader is Turks en moeder Nederlands en Frans. Ik kom oorspronkelijk uit Zoetermeer, volgde tot eind juli het de Traineeship Erasmus for Young Entrepreneurs in Engeland en werk nu fulltime aan mijn onderneming, Greenstory.


Met je 22 jaar ben je zeker een ‘Young Entrepreneur’. Wanneer begon jouw ondernemersavontuur?

Het idee van mijn onderneming, @ourgreenstory, is tijdens mijn middelbareschooltijd ontstaan. Ik was op zoek naar een duurzaam alternatief voor mijn school producten. Ik wilde bijvoorbeeld graag schriften hebben die gemaakt waren van gerecyclede materialen. Momenteel is het aanbod van duurzame schoolspullen enorm maar toentertijd waren er maar een handjevol leveranciers.

“Laten we eerlijk zijn, als 15-jarige word je niet verliefd op de dure notitieboekjes die je bij de wereldwinkel kunt kopen!”

Na lang zoeken had ik een Belgische groothandel gevonden en heb ik tijdens de zomervakantie een hele doos met gerecyclede schriften bestelt. Daarna heb ik direct al mijn vrienden gemaild met de vraag of ze gerecyclede schriften wilde kopen voor het nieuwe schooljaar. Zo werd ik dus bekend als de dealer van gerecyclede schriften haha.


Op 15-jarige leeftijd stond ik nog helemaal niet stil bij het onderwerp ‘duurzaamheid’. Waar komt jouw drang voor duurzaamheid vandaan?
Dankzij mijn Turkse afkomst ging ik geregeld met mijn familie naar Turkije op vakantie. Ik zag van jongs af aan dat het ‘goede leven’ in Nederland niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Toen de tijd had ik nog niet van de term duurzaamheid gehoord, ik wilde gewoon dat iedereen dezelfde kans in het leven zou krijgen. Ik was een leergierig kind, en wilde graag goed doen voor de wereld. Zo is mijn interesse ontstaan voor duurzame schoolspullen, omdat juist dat de producten waren die ik op dat moment veel gebruikte.

Duurzaamheid is natuurlijk een HOT topic. Je hebt er specifiek voor gekozen om duurzame planners te maken. Waarom heb je die keuze gemaakt?
Ik denk dat voorheen duurzaamheid vooral gezien werd als een luxe. Dus als je een kerstpakket uitkiest, ga je voor de duurzame optie. Als je een cadeau voor iemand uitzoekt, is het extra bijzonder als het ook nog duurzaam is. Maar voor de producten in het dagelijks leven geldt dit dan weer niet. En dat wilde ik veranderen.

“Alhoewel er veel digitale tools zijn die je helpen met je planning hou ik er nog steeds mijn om mijn to-do’s daadwerkelijk op de schrijven in een planner!”

Ik heb eerst gekeken naar welke producten mijn doelgroep dagelijks gebruikt en toen kwam ik erachter dat veel mensen bezig zijn met het begrip ‘tijd’. Zo kwam ik tot de conclusie dat het een goed idee zou zijn om duurzame planners te maken.

Lees ook het interview met Wendy Amend, een toffe Instagrammer duurzame kinderkleding maakt.

Onlangs heb je een gloednieuwe planner gelanceerd, een uitwisbaar notitieblok, kun je ons daar wat meer over vertellen?
Ja zeker! Ik ben altijd bezig met het verbeteren van de producten en tijdens een brainstormsessie met het team kwamen we op het idee van een uitwisbare planner. Je to-do’s schrijf je namelijk vaak op en nadat je ze hebt uitgevoerd kun je de pagina waar je ze hebt opgeschreven niet meer hergebruiken. Hoe zou het zijn om deze notities uit te wissen zodat je wel dezelfde pagina’s opnieuw kunt gebruiken? Denk aan al het papier wat je bespaart!

“Een whiteboard planner hoef je niet weg te gooien als hij vol geschreven is, omdat je gemakkelijk je notities kunt uitwissen.”

Zo is Greenbook ontstaan: een hardcover notebook met 20 uitwisbare whiteboard pagina’s. Het is de ideale notitieboek voor op je bureau en je beste buddy tijdens creatieve brainstormsessies.


Het online succes

Wat voor rol heeft social media gespeeld in de groei die je nu meemaakt?
Social media is voor ons heel belangrijk! De producten die je nu in onze webshop ziet staan zijn gerealiseerd door de terugkoppeling die we hebben gekregen van onze klanten. Deze feedback vragen we altijd via onze social media kanalen zodat we ook echt naar hen kunnen luisteren.

“Op een blog van ikbenirisniet kwam de vraag of ons product ook geschikt was voor linkshandige mensen. Daar hadden we nog niet aan gedacht. Zulke waardevolle feedback kunnen we gebruiken voor het verbeteren van onze producten!”

Onze social media kanalen zijn, naast de feedback, belangrijk voor het vertellen van ons verhaal. Het verhaal maakt namelijk ons product bijzonder en dankzij bijvoorbeeld Instagram kunnen we heel goed de klant meenemen in dit verhaal. En als laatste, zorgen onze social media kanalen ervoor dat mensen zoals jij ons verhaal willen delen!


Heb jij een tip voor ondernemers die net zoals jullie een product via Instagram willen verkopen?
Focus je op het lifestyle element van je product. Laat je ideale klant zien hoe hij of zij het product in het echte leven kan gebruiken. Je Instagram kanaal is de voorkant van je webshop dus dat moet er goed uitzien. We hebben recent geïnvesteerd in een goede fotograaf die prachtige lifestyle foto’s heeft gemaakt van onze producten. En je ziet dat deze foto’s het goed doen op Instagram!


@ourgreenstory is nu 2.5 jaar oud. Ben je tevreden met hoe het nu gaat?
Dik tevreden! Elke week is beter dan de andere en ik kan echt niet wachten om er strak fulltime aan te werken. Het was namelijk altijd mijn ‘hobby’ naast hetgeen wat ik op dat moment deed. Sinds een maand werk ik fulltime aan mijn onderneming aan dat voelt fijn! Ik heb al een goed team om mij heen en ik ben er van overtuigd dat we @ourgreenstory de nummer 1 Nederlandse leverancier wordt van duurzame kantoorspullen.


Waar kunnen we jou volgen?

Op zowel Instagram als Twitter onder de naam @ourgreenstory. Neem vooral een kijkje op www.agreenstory.org


{a2234ar25040}

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *