Hoe vaak per dag post je idealiter iets op Instagram?

Ken je dat? Een bommetje volle mailbox waarin je keer op keer dezelfde vragen voorbij ziet komen? “Zeg Amber, hoe vaak per dag moet ik idealiter iets posten op Instagram?” of “Lieve Social Good Girl, wat is de beste tijd om een post op Instagram te plaatsen?” Ben jij ook benieuwd naar de antwoorden? Lees dan even verder.


Het is goed om te begrijpen dat je dankzij het Instagram-algoritme bepaalde content in je Instagram-overzicht te zien krijgt. Je krijgt de foto’s in je Instagram-feed niet op chronologische volgorde te zien. Hoe dat kan? Nou, Instagram selecteert namelijk op basis van je eerdere zoekgedrag de beste content voor jou. Je krijgt dus niet van iedereen die jij volgt de posts te zien. Oh, zit dat zo….

Dit betekent echter ook dat niet al jouw volgers jouw prachtige foto’s te zien krijgen die jij op Instagram deelt. Oh no…. Don’t panic. Het Instagram-algoritme bepaalt gelukkig niet alles en heb je nog een zekere power(rr) als het gaat om hoeveel mensen jouw post organisch  (= niet voor betaald) te zien krijgen.

De hoeveelheid Instagram-posts die jij dagelijks online knalt, heeft weldegelijk een invloed op het aantal ogen die naar jouw posts kijken. De eerste vraag luidt dus: ‘Hoe vaak per dag moet je idealiter iets posten op Instagram om daadwerkelijk gezien te worden?’ Het is een soort simpele wiskundige formule.


X aantal keer op Instagram posten = x aantal ogen

Hoe vaak je het beste een post online kunt zetten, hangt af van hoe groot jouw Instagram-account is. Ik raad aan om één keer per dag een foto/video online te zetten, als je een klein account (<5000 volgers) hebt.  Waarom? Als je elke dag een post online zet geef je:

– Je huidige volgers het bericht dat je actief bent op Instagram;
– Je potentiële volgers een reden om je te volgen.

Heb je meer dan 5.000 volgers? Dan kun je gaan testen met 2 of 3 Instagram-posts per dag. Ik raad aan om nooit meer dan 3 posts per dag online te zetten. Het is zeker waar dat dankzij het Instagram-algoritme een fractie (5%) van jouw volgers je Instagram-posts te zien krijgt. Veel Instagrammers denken dat het beter is om vaker per dag een post online te zetten. Kinda makes sense, right? Hoe meer Instagram-posts jij deelt, hoe meer Instagrammers gericht zijn op jouw verhaal.

Het punt is alleen dat het Instagram-algoritme jouw volgers probeert te helpen aan goede content. Dus de kans is groot dat jouw trouwe volger (= de persoon die elke post een dikke like geeft) al jouw Instagram posts te zien krijgt in zijn/haar feed. Je kunt je vast voorstellen dat het irritatielevel behoorlijk kan oplopen als deze persoon 6 posts per dag van jou te zien krijgt. Zou jij ook niet leuk vinden toch? Dus: don’t spam your followers 😉


Vooruit plannen = nooit meer Instagram contentstress

“Maar Amber, ik heb niet genoeg content om één keer per dag te posten!” I hear you! Het kan een behoorlijke uitdaging te zijn om genoeg goede Instagram-content te verzamelen zodat je daadwerkelijk elke dag een post online kunt zetten. Als jij momenteel moeite hebt om elke dag een kwalitatieve post online te zetten, dan raad ik je aan om naar je planning te kijken. Een goede planning zorgt er namelijk voor dat je nóóit méér contentstress hebt en altijd precies weet wat je wanneer gaat posten.

Zelf gebruik ik altijd 1 à 2 uurtjes in het weekend om mijn planning van die week door te lopen. En dat doe ik met het The Social Good Girl-Instagram-content-creating-stappenplan 😉

1. – Ik bedenk wat ik wil zeggen;
2. – Ik bedenk met welke post op Instagram ik dat zal doen;
3. – Ik maak vervolgens de foto’s die ik hierbij wil delen.

Zo heb ik in principe alle content voor die week af en heb ik op de dag zelf maximaal 3 minuten nodig om de post online te zetten. Easy peasy lemonsqueezy.


Dit is het beste tijdstip om op Instagram te posten

Sorry not sorry!! Ik heb hier niet een kant-en-klaar antwoord op. Als ik dat wel zou hebben, dan zou ik een zeer slechte online marketeer zijn #hihi. Maar het beste tijdstip om iets op Instagram te posten bestaat simpelweg niet.

Elk Instagram-account (elk marketingkanaal) is namelijk anders. Daarom is de kans groot dat de beste tijd om een post online te zetten voor jou totaal anders is dan die van je buurvrouw. Lucky for you, kun je bij een zakelijk Instagram-account precies zien wanneer jouw volgers actief zijn op Instagram.

Instagram Tijd
Let op, je ziet de tijden altijd in je eigen tijdzone!

Als je een privé Instagram-account hebt kun je helaas niet zien wanneer jouw volgers online zijn. Je hebt dan namelijk geen toegang tot de statistieken van jouw account. Zou je dit wel hebben, dan heb je houvast en weet je ongeveer wanneer je op Instagram moet posten.

“Als ik niet kan zien wie je bent en wat je doet, zal ik ook niet snel begrijpen waarom ik je zou moeten volgen. Als jij Instagram gebruikt voor jouw onderneming is het dus verstandig op je account op ‘openbaar’ te zetten. Zo geef je jouw ideale volger het vertrouwen om jou te volgen.”⠀


Privé instagram-account en toch toegang tot de data

Lijken jouw Instagram-volgers op jouw Facebook-followers? Dat kan kloppen. Als je voor jouw onderneming een zakelijke Facebookpagina hebt, dan kun je de data van dit kanaal gebruiken. Hoe dan?

  1. Ga naar je Facebookpagina;
  2. Klik op het tapje Insights;
  3. Klik hierna op het tapje Posts.

Instagram TijdVervolgens krijg je een gedetailleerd overzicht waarin je precies kunt zien wanneer jouw Facebook-volgers online zijn. Zoals ik hierboven al zei, is het slimmer om een zakelijk Instagram-account te nemen als je jouw account inzet voor je onderneming. Elk social media-kanaal is namelijk anders. Hoewel je kunt kijken naar de data van Facebook, is het altijd beter om te kijken naar de statistieken van het desbetreffende platform.

Instagram Tijd

TIP: Wil je een hogere engagement rate op je foto’s? Probeer dan eens een post ‘s nachts online te zetten. Er zijn genoeg nachtbrakers (guilty!!) die niet kunnen slapen. Vaak pakken ze dan nog even hun mobiel erbij om te Instagrammen. Ga vooral testen wat voor jou en jouw Instagram-community werkt!


Instagram Basics: hét gratis Instagram-marketing e-book van Nederland

Wil jij ook via Instagram betalende klanten krijgen? Download dan hieronder het Instagram Basics e-book zodat je direct goed van start kunt. In dit e-book kun je het volgende vinden;

✅  De strategie die alle succesvolle Instagram-accounts toepassen;

✅  Het belangrijkste onderdeel van jouw Instagram-strategie en waarom je het niet mag overslaan;

✅  Hoe drie woorden jouw Instagram skills significant kunnen verbeteren;

✅  De lessen van andere Instagrammers die jou uitleggen hoe je Instagram voor je business inzet.

Dit e-book bestaat uit 22 pagina’s die allemaal stuk voor stuk waardevolle informatie bevatten. Download dit e-book nu meteen acuut onmiddellijk via de link hieronder 🙂

Surprise surprise, dit is mijn gratis cadeautje voor jou! Omdat ik het zo leuk vind dat je mij volgt en zo enthousiast bent over The Social Good Girl! Big kiss!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *