Waarom hebben de beren op de weg een clubhuis opgericht?

Bij elk nieuw idee denk ik altijd direct in doemscenario’s. Herkenbaar? Ik ben niet de enige volgens mij. Diepe zucht. Op de één of andere manier komen er altijd problemen bij mij om de hoek kijken. In mijn hoofd dan hè. Bij elke nieuwe uitdaging, bij elk nieuw idee kan ik wel honderd problemen bedenken. Misschien zijn ze er in real life nog niet, maar ze spoken al wel door mijn hoofd. Ik bedenk al vaak 99 problemen, voordat ik überhaupt een stap heb gezet. Diepe zucht.

Neem nou de #echtinsta filmpjes.

– Probleem 1: Ik ben helemaal niet goed in teksten schrijven.
– Probleem 2: Mijn agenda zit bomvol. Waar haal ik de tijd vandaan om dit idee uit te voeren?
– Probleem 3: Ik heb geen budget meer om het maken van deze filmpjes uit te besteden.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. In mijn hoofd banjeren er altijd veel te veel beren op de weg. Er waren zelfs al beren voordat ik daadwerkelijk had besloten om #echtinsta uit te voeren. En dit was helaas geen uitzondering. De beren waar ik het net over had, hebben inmiddels een heel clubhuis opgericht omdat ze zo vaak met z’n allen op die weg staan. En in mijn weg staan.


Mijn held in donkere tijden

Bij elk nieuw idee, bij elk nieuw avontuur, bij elke stap die ik maak, heb ik altijd wel meerdere redenen om iets níet te doen. En die redenen – die zogenaamde problemen – worden altijd uitvoerig met vriendlief besproken. Toen ik hem vertelde waarom de videoreeks #echtinsta een slecht idee zou zijn, knikte hij aandachtig. Na mijn speech volgde er een korte stilte waarin ik hem bedachtzaam een reactie in zijn hoofd zag formuleren. Hij keek me aan en vroeg: “Maar wat als het wél goed gaat?”

Ehhhh ja, dat zou betekenen dat ik nog meer mensen kan bereiken. Dat zou betekenen dat ik nog meer mensen kan helpen met mijn verhaal. Weet je, het grappige is dat mijn vriend altijd dezelfde vraag stelt: “Maar wat als het wél goed gaat? Wat als het wél lukt?”

Je raadt het al, bij mijn vriend is het glas altijd half vol. Hij ziet gelijk de positieve kant van het verhaal. Zelfs toen ik in het begin van ons Thailand-avontuur werkloos in mijn pyjama weken voor me uit zat te staren. Zelfs toen hij me huilend en hysterisch op de bank aantrof, omdat ik – althans dat vond ik –  voor de zoveelste keer had gefaald. Zelfs toen alle problemen in mijn hoofd op de één of andere manier zijn schuld waren. Zelfs tóen zag hij de positieve kant van mijn situatie. Zijn antwoord op mijn vraag “En wat nu?“ is altijd hetzelfde. “En nu gaan we er weer voor de volle 100% voor.” Hallelujah.


Ben je beter af zonder problemen?

Weet je, het is best wel vrouw eigen om problemen te creëren voordat ze er zijn. Des te meer problemen je bedenkt, des te groter de kans is dat je de volgende stap niet zet. En als je in dezelfde situatie blijft, zijn er minder risico’s die je moet nemen. Daarom is het lekker veilig om allerlei problemen te bedenken, zodat je jezelf kunt overtuigen om in je comfortzone te blijven. Better be safe than sorry. Zoiets.

Maar wat als je het wél doet? Wat als je naar de andere kant van de wereld verhuist zonder enige zekerheid? Wat als je een nieuwe uitdaging aangaat waar je alleen al bij de gedachte een lichtelijke paniekaanval krijgt? Wat als je ‘ja’ zegt op iets waar je in je hoofd al honderd keer ‘nee’ op hebt gezegd? Wat dan?

Weet je, alles kan fout aflopen en ja, vaak loopt alles in het echte leven net even iets anders dan hoe jij het graag had gezien. En het is een waarheid als een koe dat sommige problemen in je hoofd werkelijkheid zullen worden. En ja, je comfortzone is zo’n veilige en fijne plek om in te blijven. Maar wat wil je dan? Blijven zitten waar je zit en je niet verroeren? Nee toch?

Beren op de weg

Mijn truc om de beren op de weg te temmen

Lieve jij, iedereen is bang voor het onbekende. Onbekend maakt immers onbemind. Dat is alleen maar menselijk. Ik heb soms dagen dat ik mijn bed niet uit kan komen, omdat ik naar mijn gevoel weer gefaald heb. Bij elk nieuw avontuur komt er een aantal problemen de hoek om kijken. Weliswaar in mijn hoofd. “Zie je wel”, denk ik dan, “ik had die stap toch niet moeten nemen.”

Maar het feit is dat ik het wél heb gedaan. Ondanks al die problemen. Ondanks al die beren op de weg.  Ik heb de stap gezet en ja, dat ging niet altijd van een leien dakje. Maar er kwam ook succes bij kijken en daardoor kreeg ik nieuwe kansen waardoor ik verder kon groeien. Gaaf toch?

Bij elk nieuw idee dat ik bedenk, staan er bij mij altijd enorm veel beren op de weg. Mijn truc – simsalabim – is om voor elk probleem twee argumenten te bedenken waarom iets wel een goed idee is. Een geweldig goed idee zelfs. En soms wint een probleem in je hoofd het van de twee argumenten. Dat kan. Maar wees dan alsjeblieft niet te hard voor jezelf. Een potje huilen lucht op, maar sta de volgende dag vol goede moed weer op. Laat al die problemen in je hoofd maar eens zien wie hier de girlboss is! Kick some problem’s ass!

#echtinsta by #thesocialgoodgirl⠀

Deze prachtige illustratie is gemaakt door @finelinervretert. Anna Lena maakt alle illustraties voor de Echt Insta reeks!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *