Logo The Social Good Girl

Zakelijk vs. privé Instagram-account – wat is beter voor je organische bereik?

Pssstttt….er gaan geruchten de ronde dat je met een zakelijk Instagram-account minder mensen bereikt dan wanneer je een privé-account hebt. Moeten we onze zakelijke Instagram-accounts weer omzetten naar een privé-account zodat we daadwerkelijk meer mensen organisch bereiken op Instagram? Of toch niet? Ik leg het je graag uit. Lees je mee?


Wat is het verschil tussen een zakelijk en privé-account?

Misschien twijfel jij ook om je zakelijke Instagram-account terug te zetten naar een privé-account. Voordat je deze beslissing neemt, is het handig om eerst even te kijken wat precies het verschil is tussen deze twee opties. Laten we daarom kijken naar de voordelen van een zakelijk Instagram-account;

Zoals je hierboven goed kunt zien, zijn er best veel voordelen om een zakelijk Instagram-account te nemen. Wanneer jij jouw Instagram-account wilt gebruiken als etalage voor jouw onderneming, dan zijn deze extra functies helemaal handig om jouw ideale volger te bereiken. Maar is het echt zo dat het organische bereik naar beneden gaat als je van privé naar zakelijk overstapt?


Word je gedwongen om een zakelijk Instagram-account te nemen?

De vraag is of Facebook (de eigenaar van Instagram) je dwingt om je privé-account om te zetten naar een zakelijk account? Het antwoord is ‘ja’ en ‘nee’. Team Instagram vindt dat het verstandig is om een zakelijk-account te nemen indien jij jouw Instagram-account inzet voor jouw onderneming.

I mean, think about it! Instagram is één van de snelst groeiende socialmedia-platformen van dit moment. Met een zakelijk account heb je veel meer opties om jouw doelgroep te bereiken. Waarom zou je hier dan geen gebruik van maken?

Maar is het dan zo dat je met een zakelijk account minder mensen organisch (= zonder dat je ervoor betaalt) bereikt dan met een privé-account, omdat big boss Facebook wil dat je voor het bereik betaalt? Who knows!? Momenteel is er geen concreet bewijs dat dit daadwerkelijk het geval is.

Sommige Instagrammers hebben hun zakelijke account weer omgezet naar een privé-account en geven aan dat ze meer likes en volgers krijgen. Anderen hebben precies tegenoverstelde gedaan en merken absoluut geen verschil. Omdat de meningen en resultaten ongelooflijk verschillen, kan ik alleen maar concluderen dat het enkel een aanname is dat je organische bereik hoger is dan met een privé-account. Er is namelijk geen consistente data die dit tegenspreekt. Punt.


Hoe maak je een zakelijk Instagram-account aan?

Een zakelijk Instagram-account kun je eigenlijk niet aanmaken. Huh, denk je nu misschien. Ik zou het je uitleggen: een zakelijk Instagram-account is eigenlijk een persoonlijk account gekoppeld aan een zakelijke Facebookpagina. Dus basically wat ik je nu ga uitleggen is hoe je je zakelijke Facebookpagina kan koppelen aan je Instagram-account.


Zakelijk Facebook-account aanmaken.

Voordat jij een zakelijk Instagram-account kunt maken moet je eerst een zakelijk Facebook-account hebben. Hoe dat moet leg ik hieronder uit.

 1. Ga naar business.facebook.com/create en selecteer Account maken.
 2. Voer je naam in en bevestig je identiteit via Facebook-aanmeldgegevens.
 3. Volg de instructies om een bedrijfsaccount te maken.

Als je een Facebook-account hebt aangemaakt kan je vanuit daar een zakelijke pagina aanmaken.

 1. Open Facebook en klik op de pijl in de menubalk bovenin. Vervolgens klik je hier op ‘Pagina Maken’ en vervolgens op ‘Zakelijke Facebook pagina maken’.
 2. Bij deze stap is het belangrijk dat je jouw onderneming of bedrijf in de juiste categorie plaats en een bedrijfsnaam opgeeft. Het is verstandig de naam kort en krachtig te houden.
 3. Nu heb je je eigen zakelijke pagina aangemaakt en kun je deze aanvullen naar wens. Als je daar nu geen belang bij hebt kan je dit in een ander moment doen (of niet) ;).

Let op! Deze stappen zijn het handigst om te volgen via de laptop/computer.


Je Facebook-account koppelen aan Instagram.

Nu komen wij bij de belangrijkste stap. Je gaat namelijk jouw zakelijke Facebook-account koppelen met je persoonlijke Instagram-account. Dit doe jij als volgt:

 • Ga naar je profiel en klik rechtsboven op het hamburger menu.
 • Klik op ‘Instellingen’ -> ‘account’
 • Onderaan vind je (in blauwe letters) ‘Overschakelen naar professioneel account’.
 • Hierna volgt een vragenreeks wat jou of je bedrijf het beste beschrijft. Vul dit stappenplan in totdat je bij ‘Koppelen aan Facebook account’ ziet verschijnen.
 • Verbind met je zakelijke Facebook account
 • Daarna wordt om je e-mailadres, telefoon en adres gevraagd.
 • Als je alles naar waarheid hebt ingevuld klik je op ‘klaar’.


Raad ik aan om een zakelijk Instagram-account te nemen?

Als jij momenteel niet tevreden bent met het aantal likes en volgers, dan is de kans klein dat dit alleen ligt aan je zakelijke Instagram-account. Het kan best zijn dat je ervaart dat je minder likes krijgt en je volgers aantal nauwelijks groeit sinds je je Instagram-account hebt omgezet naar een zakelijk account. Maar trust me, dit komt écht niet alleen doordat je een zakelijke account hebt. Een goede strategie zorgt ervoor dat je jouw doelgroep zowel met een zakelijk als met een privé account bereikt.

Laat ik je de volgende vraag stellen: als jij jouw Instagram inzet voor jouw onderneming, waarom zou je dan geen gebruik maken van alle mogelijkheden die Instagram jou te bieden heeft? Of je nu besluit om je zakelijk Instagram-account terug te zetten naar een privé-account of visa versa. Kijk altijd naar je data en maak je keuze met een strategie op de lange termijn in je achterhoofd. Blijf experimenteren en durf vooral je eigen beslissingen te maken. Dat doe ik namelijk ook ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​