Logo The Social Good Girl

Instagram-etiquette: is het strafbaar om andermans content te delen?

‘Amber, iemand heeft mijn foto gedeeld zonder te vragen, of überhaupt mij erin te taggen. Wat kan ik nu het beste doen?’ Het is natuurlijk enorm vervelend als iemand anders credits neemt voor jouw snoeiharde werk. In dit artikel leg ik uit welke stappen je kunt nemen als dit jou overkomt. Enne… er zijn dus echt Instagram-etiquette voor het delen van andermans content!


Heb je dat ook wel eens gehad? Een mega groot Instagram-account (>3k volgers) deelt jouw foto met hun fans #goals. In een extreem korte tijd krijgt deze post +5K likes en ontelbare reacties. En dat terwijl de engagement op jouw posts met precies dezelfde foto om te huilen was. Eerst voel je je dankbaar. Het is toch geweldig dat zo’n groot account jouw foto heeft gedeeld!? Wat een eer! Dan voel je je een beetje bedrogen, want ze hebben je geen credits gegeven. Het account strijkt alle likes op (de teller staat ondertussen al op 70K likes!!) en jij blijft achter met een ieniemienie Instagram-account, dat al maanden blijft hangen op 800 volgers. Doesn’t seem fair, does it?

Juridisch gezien ben je niet goed bezig

Mag een groot Instagram-account jouw foto delen zonder je toestemming? Nee. Ik kan hier een heel verhaal over schrijven, maar het antwoord is vrij helder. Het delen van andermans content zonder schriftelijke toestemming is een dikke NO GO. Het is niet strafbaar, maar wel onrechtmatig.

Op elke foto en/of video die een persoon maakt, zit het intellectuele eigendom – ook wel copyright genoemd. Laten we aan de hand van een voorbeeld kijken wat we daarmee bedoelen. Speciaal voor jouw Instagram-account huur je een professionele fotograaf in die prachtige foto’s van jou maakt. Zodra de foto’s geleverd zijn, krijg je ook de factuur voor het maken van de foto’s. So far, so good. Maar wat veel mensen vergeten, is dat de rechten van de foto altijd bij de fotograaf blijft liggen, mits je deze keurig afbetaalt. Vaak kun je dit ook terugvinden in de algemene voorwaarden van de fotograaf.

Het staat letterlijk in de communityrichtlijnen van Instagram: je mag alleen je eigen content delen. Toch zien we in de praktijk dat veel mensen gebruik maken van andermans content. Laten we een kijkje nemen naar de ongeschreven regels van het delen van andermans content op Instagram. Ook wel ‘De Instagram etiquette’ genoemd.


1. Vraag altijd eerst om toestemming

Je opent je Instagram-app en krijgt direct een notificatie binnen dat @instagramvolger een prachtige foto heeft gedeeld van jouw boek. LIKE. Voordat je het uit enthousiasme gaat delen met jouw volgers, is het toch verstandig om hiervoor eerst toestemming te vragen. Waarom? Misschien heeft ze de foto niet zelf gemaakt en moet je eerst toestemming vragen aan de fotograaf (zie hierboven). Of misschien stelt die persoon het niet op prijs dat je zijn/haar foto deelt. Enne… als ze er echt niet blij mee zijn, kunnen ze je aangeven bij Instagram. Omdat het nog steeds tegen de regels is om andermans content te delen zonder toestemming, kun je dus hierdoor in de problemen komen. En als je om toestemming vraagt, kun je net zo goed de originele foto opvragen, zodat het ook mooi in jouw feed komt te staan.

 

2. Geef credits waar nodig

Je hebt toestemming gekregen om een foto te delen op jouw Instagram-account #yeah. Als je de betreffende foto gaat delen op Instagram, is het ook zo netjes om de naam van de persoon erbij te vermelden. Het is een kleine moeite, die veel mensen toch gek genoeg niet nemen. En iemand in een post taggen, is iets heel anders dan duidelijk een naam vermelden in je omschrijving. Als je in de tekst duidelijk vermeldt dat de foto van @instagramnaam is, krijgt deze persoon direct een notificatie. Ook is het voor iedereen duidelijk waar de foto afkomstig van is. So far so good. Het punt is, dat de foto vaak weer gemaakt is door een fotograaf. En die heeft – je raadt het al – de rechten van de foto. Eigenlijk moet je dus eerst aan de fotograaf vragen of je die foto mag gebruiken (punt 1) en dan bij akkoord de naam van de fotograaf erbij vermelden. Helder zo? 🙂

3. Ga niet een foto als een gek bewerken

Natuurlijk wil je dat een foto in jouw feed past. Je wilt immers een consistente uitstraling hebben. Maar een foto die niet van jou is bewerken met jouw favoriete filter, is echt een grote grote grote NO GO. Mits je toestemming hebt om de foto te bewerken, is het verstandig om altijd het originele bestand te delen. Een kunstenaar die maanden aan een schilderij heeft gewerkt, is ook niet blij als je er een foto van maakt en deze vervolgens met een roze filter bewerkt #youaintpicasso

Enne.. deze Instagram-etiquette geldt eigenlijk ook voor stockfoto’s. Dat het gebruik van stockfoto’s op Instagram een dikke NO GO is, leg ik je graag volgende week uit. Aan zogenaamde ‘gratis’ stockfoto’s, zitten ook regels verbonden (zoals naamsvermelding). Houd je je hier niet aan, dan kun je flinke boetes krijgen. En geloof me, dat wil je echt niet.

Lees ook het artikel: Zo krijgen méér Instagram-volgers jouw posts te zien = meer likes + reacties


Wat te doen als jouw foto zonder toestemming is gedeeld?

Kijk – het is natuurlijk NICE als een groot Instagram-account jouw prachtige foto deelt. Maar het is minder leuk als ze hier alle credits voor krijgen, terwijl jij al het werk hebt verricht. Ben je er niet oké mee dat ze je foto hebben gedeeld? Vraag ze dan om het offline te halen. Doen ze dit niet, dan kun je altijd Instagram een seintje geven dat ze zonder jouw toestemming jouw content gedeeld hebben. Ben je wél er oké mee dat ze het hebben gedeeld, maar hebben ze je geen credits gegeven? Geef dan direct aan via een DM dat ze een duidelijke naamsvermelding moeten doen in de omschrijving van de post. Wel zo eerlijk. #fairenough

Feit is, dat hoe zichtbaarder jij wordt, hoe groter de kans is dat andere Instagrammers jouw content gaan delen op hun Instagram-accounts. Veel Instagrammers moeten nog opgevoed worden wat betreft de Instagram-etiquette. Ze vragen bijvoorbeeld niet jouw toestemming, en maken geen duidelijke naamsvermelding. Als dit gebeurt, haal dan diep adem #takeadeepbreath en stuur ze een vriendelijke berichtje of ze dit willen aanpassen. Vaak zijn ze er namelijk niet van bewust dat ze iets ‘fout doen. #liefdevoorinstagram

Meer weten of heb je een vraag voor me? Laat het me dan hieronder weten.

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​