Instagram Shopping: de eerste stap om je shop op te zetten.

Instagram Shopping werd een jaar geleden gelanceerd in de Verenigde Staten. Sinds 20 maart is de functie ook beschikbaar in Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Italië, Brazilië en Australië. Nu is eindelijk Nederland aan de beurt. In dit artikel leg ik je uit wat de eerste stap is om je eigen Instagram shopping op te zetten. Lees je mee?


Wat betekent Instagram Shopping?

Onze smartphone heeft de manier waarop wij winkelen grotendeels veranderd. Je zoekt nieuwe sneakers, terwijl je middenin een vergadering zit. Je bestelt een nieuwe rugtas, terwijl je op de fiets zit en je vergelijkt prijzen, terwijl je in de winkel staat. Online shoppen via telefoon is BOOMING.

Wanneer je online shopping combineert met één van de populairste Social Media kanalen ter wereld (Instagram heeft meer dan 100 miljoen actieve gebruikers per dag), creëer je een magische combinatie.   

Volgens marketingfacts doet “de helft van de Nederlanders aankopen op mobiel. Vooral onder consumenten jonger dan 35 jaar ligt het aandeel mobiele aankopen met 65 procent hoog.” Dit is juist de doelgroep die elke dag te vinden is op Instagram. Deze groep gebruikers kunnen nu dankzij de nieuwe Instagram shopping feature snel vanuit de app te shoppen. Het kost de gebruiker namelijk slechts 2 clicks om in de shop omgeving van de retailer zelf te belanden.

Wist je dat 60% van de Instagrammers zegt dat ze nieuwe producten via Instagram hebben ontdekt?  

Dan is het enorm fijn als er een manier is waarmee het mogelijk is om items in de foto te taggen en meteen “shoppable” te maken voor de klant. Via Instagram Shopping krijg je de mogelijkheid om direct jouw producten aan te bieden aan jouw ideale klant. Instagram spreekt van ‘Seamless Shopping’: een visuele beleving die naadloos aansluit bij de doelgroep, sneller toegang geeft tot productinformatie en de weg naar een aankoop efficiënter maakt. Dankzij de relevante informatie – zoals product omschrijvingen en prijzen – wordt de drempel om via Instagram een product aan te schaffen steeds kleiner. 


De belangrijkste aandachtspunten

Er zijn enkele belangrijke punten die ik hieronder even op een rijtje voor je heb gezet;

– Per foto is het mogelijk 5 producten taggen. Als je voor een afbeelding carrousel kiest kan je maximaal 20 producten taggen

– Goed nieuws! Je kan ook foto’s in het verleden taggen. Het is dus mogelijk om geplaatste foto’s te voorzien van de shopping mogelijkheid

– Instagram shopping is gratis. Het is daarom ook niet mogelijk om gesponsorde berichten te voorzien van een shopping tag.

– Voor de gebruikers is het een manier om snel vanuit de app te shoppen. Zoals je hieronder ziet kost het de gebruiker slechts een paar klikken om in de shop omgeving van de retailer zelf te belanden.

Aan de slag met Instagram Shopping

In een speciale module van het Insta Groei programma neem ik je stap voor stap mee in het Instagram Shopping proces. Hieronder deel ik alvast de belangrijkste stap, zodat je gelijk al aan de slag kunt.

Voeg een shop toe aan je Facebookpagina

Als eerste moet je een shop toevoegen aan je zakelijke Facebookpagina. Hier voeg je namelijk de producten toe die je op een later moment kunt taggen in je Instagram foto’s. In dit voorbeeld laat ik je zien hoe je een shop toevoegt waar de consument afrekent op je eigen website.

1. Klik op het winkel (shop) tabblad op je Facebookpagina. Zie je deze optie niet. Voeg dan eerst het winkel tabblad  toe.

2. Lees de voorwaarden en beleidsregels voor verkopers en schakel het selectievakje Ik ga akkoord met de Algemene voorwaarden en beleidsregels voor verkopers in. Klik vervolgens op Doorgaan. Je wordt wellicht om veiligheidsredenen gevraagd om je Facebook-wachtwoord opnieuw in te voeren.

3. Kies Betalen op een andere website en klik op Doorgaan. Je vermeldt de website wanneer je producten toevoegt aan je winkelgedeelte.

4. Kies de munteenheid die je wilt gebruiken. Deze munteenheid geldt voor al je producten en kan niet worden gewijzigd, tenzij je je winkelgedeelte verwijdert en een nieuw winkelgedeelte maakt. Klik vervolgens op Opslaan.

5. We kunnen aan de slag met je winkel.


6. Voeg je eerste product toe aan je winkel. Vergeet niet dat je klanten je winkelgedeelte pas kunnen zien wanneer je ten minste één product hebt toegevoegd en je product is beoordeeld en goedgekeurd.


Koppel jouw Facebook-catalogus (winkel) aan je Instagram-bedrijfsprofiel

In de volgende stap ga je jouw Facebook-catalogus koppelen aan je Instagram-bedrijfsprofiel. Ga naar je Bedrijfsmanager-account en maak een nieuwe catalogus of gebruik een bestaande catalogus voor winkelen op Instagram.

Je bedrijfsprofiel wordt beoordeeld voor toegang tot de functie zodra je aan de vereisten voldoet. Normaal gesproken duurt het beoordelingsproces enkele dagen, maar soms moeten we het account iets grondiger onderzoeken en duurt het mogelijk langer.

Je ontvangt een melding op je Instagram-bedrijfsprofiel als je account is goedgekeurd. Je kunt op deze melding klikken, of op het tandwiel waar je onder het tabblad ‘bedrijfsinstellingen’ het kopje ‘winkelen’ ziet staan.

Let op, je moet minstens 9 items in je shop hebben om het tabblad ‘winkelen’ beschikbaar te maken voor je Instagram volgers. Volgende week zal ik je uitleggen hoe je producten kunt taggen in je Instagram post.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Super, heel fijn dit, alle stappen heb ik gedaan, maar hoe maak je de koppeling precies in je Bedrijfsmanager-account en hoe maak je een nieuwe catalogus aan of hoe gebruik je een bestaande catalogus voor winkelen op Instagram.