Hoe verander je Instagram in een verkooptrechter?

Elke ambitieuze ondernemer die ik spreek, wil maar al te graag zijn of haar Instagram-account inzetten om meer klanten te krijgen. Om van hobbyen op Instagram naar conversie op Instagram te gaan; meer likes = meer volgers = meer klanten = meer omzet #goals. Maar hoe doe je dat precies? Ik geef je graag vier tips waar je rekening. Are you ready to rock?


Laten we voorop stellen dat het op Instagram draait om de echte relaties die je opbouwt met jouw Instagram-volgers. Als je een product of dienst aanbiedt die jouw volger ook echt nodig heeft, kun je ervoor kiezen om deze ook echt te gaan verkopen via Instagram. Hier zijn vier smashing tips waarmee je rekening kunt houden voordat je deze stap neemt #bigstep.

1. Bouw aan een echte relatie met elke volger

Je kunt 100K volgers hebben die werkelijk waar geen idee hebben wie je bent, of je kunt 1K volgers hebben die jouw persoonlijke cheerleaders zijn #cheerio. Welke groep denk je dat maar al te graag een product/dienst van je wil afnemen? Ik ken genoeg Instagram-accounts die er aan de buitenkant heel succesvol uitzien. Maar helaas zegt het aantal volgers niks over de kwaliteit van het account. Je kunt beter je tijd investeren in jouw ideale volger die potentieel jouw onderneming steunt, dan iemand die never de nooit niet iets bij je zal afnemen. Voordat je kunt verkopen op Instagram – en elk ander socialmedia-kanaal -, moet je dus eerst investeren in tijd én budget!


2. Wees persoonlijk op al je kanalen

Vorige week wilde ik de hulp inschakelen van een Facebook-advertentie-expert. Haar enthousiasme straalde van haar foto’s. Via de link in haar bio belandde ik op haar website. Daar verwachtte ik een kick-ass ‘over mij’-pagina te vinden. Niks was minder waar. Na dertig minuten had ik haar hele website doorgespit, maar ik wist nog steeds niet wat haar naam was. Gek – want op Instagram zag ik wel telkens haar gezicht voorbij komen; jouw Instagram-account is jouw winkeletalage – het eerste wat mensen van jouw bedrijf zien als ze je via Instagram ontmoeten. Een winkeletalage die met liefde is gemaakt en waar de persoonlijke touch duidelijk naar voren komt. Dan is het toch gek, als je website een totaal andere vibe geeft? Ben je persoonlijk op je Instagram-account? Zorg dan dat je niet alleen persoonlijk bent op al je andere kanalen, maar ook op je website! Als potentiële klant wil ik dolgraag weten hoe je heet, wat je ervaring is en hoe je mij het beste kunt helpen. Really.

3. Laat andere aan het woord

Hopelijk ben jij zelf de allergrootste en meest enthousiaste cheerleader van jouw onderneming. Nu kun jij wel zeggen dat hetgeen wat je aanbiedt goed is. Maar jouw ideale volger gelooft het sneller als ze deze boodschap hoort uit de mond van jouw huidige klanten. Zo vraag ik mijn huidige klanten altijd wat ze van het Insta Groei-programma vinden. Dit doe ik:

  1. Om met eventuele feedback het programma te verbeteren;
  2. Om duidelijke testimonials te krijgen, die ik vervolgens weer met mijn ideale volger kan delen.


Wil jij jouw Instagram-account inzetten als verkoopkanaal? Zorg dan dat je geregeld jouw huidige klanten aan het woord laat. Zo creëer je voor hen ook weer een extra podium om zo sneller te groeien! Een win-winsituatie. LIKE!

4. Durf je kwetsbaar op te stellen

Op 2 februari deelde ik een post op Instagram waar ik even over getwijfeld had. Waarom? Op de foto zie je een emotionele Amber en in de tekst vertel ik dat ik me niet altijd comfortabel voel om aan de buitenwereld toe te geven dat er af en toe tranen over mijn wangen stromen. Een kwetsbare post om je weer een beetje de echte Amber te laten leren kennen. Guess what?! Kort na het plaatsen van deze kwetsbare post, stroomde de likes en reacties binnen. De engagement die iedereen kan zien. Wat zo enorm bijzonder was aan deze post, is dat ik enorm veel privéberichten kreeg met bedankjes dat ik me kwetsbaar durf op te stellen. Zo enorm bijzonder! Dus mijn tip: durf je kwetsbaar op te stellen, zodat jouw volgers je beetje bij beetje meer leren kennen.

Heb jij deze vier punten op orde? Dan kunnen we jouw Instagram-account veranderen in de winkeletalage van je website. Dan kunnen we ervoor zorgen dat mensen naar je website gaan. En dan kunnen we ervoor zorgen dat jij jouw ideale volger kunt helpen! Heb je hulp nodig met je strategie? Neem dan even een kijkje op mijn trainingen overzicht.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *