Amber the influencer – van twijfel naar betaalde opdracht

Met inmiddels +10K Instagram volgers mag ik mezelf een ware micro-influencer noemen. En weet je wat het grappige is? Het is nooit mijn doel geweest om hier werkelijk mee aan de slag te gaan. Sterker nog, ik vind het huidige influencer-marketing landschap best nep. Benieuwd waarom ik me toch als influencer ben gaan profileren? Lees dan even verder.


De wondere wereld van influencer-marketing

Een tijdje geleden werd ik benaderd door RTL nieuws; ‘of ik een reactie wilde geven op het feit dat Unilever niet meer met influencers willen samenwerken die nepvolgers gekocht hebben?’ Ein-de-lijk gaan bedrijven steeds meer de waarde inzien van echte communities. Waar ze eerst alleen naar het volgersaantal keken, vinden ze nu ook je engagement belangrijk. En als je als influencers veel nepvolgers hebt, zal die niet erg hoog zijn.

Laten we eerst even terug naar het begin gaan. Want wat is influencer-marketing eigenlijk? Simpel gezegd zijn influencers mensen die een bepaalde invloed hebben op andere mensen. Eigenlijk kan iedereen dus een influencer zijn. In de marketingwereld spreken we van influencer-marketing als influencers gaan samenwerken met adverteerders. Bij zo’n samenwerking krijgen de influencers of betaald in producten of in een financiële vergoeding.


Wat vind ik van influencer-marketing? 

Een paar maanden geleden was ik aanwezig bij het congres Facebook & Instagram Marketing in Utrecht. Hier vertelde een spreker dat maar liefst 82% van de UK-tieners ervan droomt om later zijn/haar brood te verdienen met influencer-marketing. Als je net als ik vroeger dolfijnentrainer, juf of zelfs dokter wilde worden, is dat natuurlijk best wel een gek verschil. Als fanatiek Instagrammer kan ik niet ontkennen dat influencer-marketing een groot onderdeel is geworden van de huidige maatschappij. Zo ook van het huidige Instagram landschap.

Twee jaar geleden had ik een behoorlijk afkeer tegen de gemiddelde influencer. Ik zag namelijk genoeg influencers producten aanprijzen, die absoluut niet bij hun verhaal paste. Een mooi voorbeeld hiervan was een post van een duurzame blogger die items van de H&M zat aan te prijzen. Niet bepaald slow fashion zou je denken. En ik snap het, want je moet nou eenmaal je rekeningen aan het eind van de maand betalen. Maar een beetje eerlijkheid kan toch geen kwaad? Voordat ik hier verder op in ga, wil ik je graag uitleggen waarom ik mij in de wereld van influencer-marketing ben gaan verdiepen. Want hoe ben ik eigenlijk in deze wereld gerold?


Amber the influencer

Ik ben niet helemaal een newbie als het aankomt op influencer-marketing. Een aantal jaar geleden had ik mijn eigen ontbijt blog @breakfastwithamber, zodat ik mijn volgers kon inspireren met een goed begin van de dag. Al snel viel ik op in de ontbijtwereld, die toen (3 jaar geleden) nog vrij klein was. Ik kreeg gratis producten opgestuurd en mijn recept belandde zelfs in het ontbijtboek van Quakers. In die tijd had ik geen speciale strategie en zei eigenlijk uit enthousiasme overal ja op. Inmiddels (sorry, lieve adverteerders) is dat niet meer het geval.

Met @thesocialgoodgirl was het nooit het idee om een influencer te worden. I guess dat het spontaan gegroeid is. Voor iemand die in eerste instantie tegen de nepwereld van influencers was, is het best ironisch dat ik een kleine influencer ben geworden. Hoe ik dat merkte?

Als ik een leuk sjaaltje in mijn haar heb, krijg ik gemiddeld 20 DM’s met de vraag waar deze te koop is. Een nieuwe bank? Mijn inbox stroomt vol met de vraag of hij wel lekker zit. Ik merkte al snel dat ik het enorm leuk vond om jullie ook op dit gebied verder te helpen. Daarom ben ik de afgelopen maanden op zoek geweest naar een influencer-strategie die bij mij past. Ik wil namelijk niet iets gaan promoten als ik er niet achtersta. We zijn inmiddels 4 maanden verder, en mijn strategie begint aardig vorm te krijgen. Inmiddels weet ik goed met welke partners ik wel en welke vooral niet wil samenwerken.


Mijn influencer-marketing strategie

Mijn missie is het Instagram landschap 100% echt maken. 100% echt is dan ook de rode draad in mijn influencer-marketing strategie. Amber de influencer? You bet ya. Maar dan wel op mijn manier. En dat betekent dat mijn samenwerking altijd moeten aansluiten met 1 van mijn 3 belangrijkste kernwaarden;

Duurzaamheid
Mijn groene hart wordt blij van ondernemingen die duurzaamheid ook hoog in het vaandel hebben staan. Zowel in mijn privéleven als in mijn business ben ik altijd op zoek naar duurzame oplossingen. Daarom heb ik besloten om met partijen samen te werken die hier ook aandacht voor hebben.

Gelijkheid
Ik geloof dat iedereen gelijkheid verdient. Daarom zal ik bij mijn influencer klussen goed kijken of ik zowel mijn volgers, als de adverteerder verder help. Producten of diensten waar ik niet achtersta, zullen nooit aan mijn naam gekoppeld worden.

Echtheid
Ik sta voor #echtinsta. Geen Insta Perfect verhalen, wel 100% realiteit. Mijn missie is om het Instagramlandschap echter te maken. Influencer-marketing is een belangrijk onderdeel van dit landschap. Daarom zal ik alles op alles zetten om ook deze wereld transparanter te maken. De content die ik zal maken voor de adverteerder zal altijd aansluiten bij mijn merk. Dus geen standaard teksten die geschreven zijn door de marcom-afdeling 😉


Mijn eerste betaalde klus

Okay, even terug naar het feit dat ik mijn eerste betaalde influencerklus in #thepocket heb! Hoe ziet deze samenwerking eruit? 

De partner voor deze samenwerking is @woodwatch, een bedrijf dat 5 jaar bestaat en prachtige horloges maakt. Waarom heb ik ja gezegd op deze samenwerking? Eén van mijn kernwaarden is duurzaamheid, en dit concept sluit daar goed op aan;

“Uit de inspiratie van lokale ambachts technieken over de hele wereld en hun traditionele en eeuwenoude vakmanschap dat steeds minder voorkomt in de moderne wereld, werd het idee van WoodWatch geboren. Wat een idee was, werd een manier van leven, want het bezit van een WoodWatch betekent ook dat je teruggeeft aan de wereld door een boom te planten voor elk verkocht horloge. Onze gemeenschap heeft met trots grote bossen in verschillende delen van de wereld kunnen planten”

En weet je wat het leuke is? Voor elke influencer die aan deze campagne meewerkt, worden 10 bomen geplant in samenwerking met  Trees for the Future (www.trees.org) and Trees For All (www.treesforall.nl). Nice, right? Wat vind ik van het horloge zelf? Dit horloge is onderdeel van de The FLORA Collection for Women waarvan het design dus expres klein is gemaakt. Dikke LIKE want ik hou niet van bulky horloges.

Aandachtspunten

1. Het horloge was voor mij te klein, waardoor ik hem zelf moest verstellen. Er zit een handig do-it-yourself kit bij, waardoor je dit zelf kunt oplossen. Bij mij gingen helaas de schroefjes er niet uit, waardoor het iets minder makkelijk was.

2. Dit is even een kanttekening voor de marketeer waarmee ik een samenwerking ben aangegaan. Ik vind het een prachtig horloge, al zou ik zelf voor het lichte kleur hout gekozen hebben. Handig om de influencer even te vragen welke kleur/model ze graag willen hebben. Zo vergroot je de kans dat ze het later ook gaan dragen (en je het dus terugziet in hun foto’s).

3. De afspraak was om een foto te maken van het horloge. Uiteraard wil je dan graag de voorkant van het horloge zien. Nu kreeg ik een kortingscode voor jullie waarmee je 19 euro korting krijgt op de gravering die er aan de achterkant in staat. Ik kan dit vrij lastig aan jullie laten zien als ik alleen een foto van de voorkant zou delen (wat de afspraak was). Mijn tip: ga als marketeer met de influencer het gesprek aan, zodat je samen kunt kijken hoe je het beste de campagne kunt communiceren. Ik heb nu uit mezelf een extra video gemaakt en gedeeld. Zo kunnen jullie tenminste zien hoe de gravering eruit ziet #welzohandig

Voor de eerste betaalde influencerklus via @thesocialgoodgirl ben ik enorm tevreden. In totaal ben ik zo’n 3 uur bezig geweest om de content te bedenken, maken, bewerken en online te zetten. Nu ik er zo over nadenk is een vergoeding van 50 euro dan wat aan de lage kant. 

Oh, en nog even terugkomend op de korting die jullie krijgen. Met de code thesocialgoodgirl – ontvang je 19 euro korting op een gravering bij aankoop van een horloge! Het product kun je hier vinden.

Wat kun je van mij verwachten de komende tijd? Eerlijke samenwerkingen met bedrijven die aansluiten bij mijn kernwaarden. Ben heel erg benieuwd wat jullie van mijn idee vinden om het influencer landschap transparanter te maken. Laat het mij hieronder in de reacties weten!

Liefs,
Amber

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  • Vind het goed klinken – Amber de influencer! En fijn dat je zo transparant bent, vooral de aandachtspunten. Heb toevallig wel een cadeautje nodig dus (heel ge-influenced) even kijken 🙂