Logo The Social Good Girl

Echt zijn = niet lelijk.

‘Amber, hebt een #instaperfect Instagram-feed en toch verkondig je ‘echt’ te zijn aan je volgers. Maar hoe zit dat dan precies?’ Daar stond ik dan met een mond vol tanden. De journaliste van Marie Claire stelde één van de meest voor de hand liggende vragen. En toch had ik geen idee wat ik hierop moest antwoorden.


Is een #instaperfect feed wel 100% echt?

Zijn in het echte leven alle hoeken van de kamer perfect belicht? Nee. Ziet je hoofd er elke ochtend uit alsof je uit de fountain of youth hebt gedronken? Nee. Wil je kat in het echte leven ook altijd leuk op de foto? Haha nee. Helaas niet, trouwens.

Ik geef het toe: 90% van de tijd ziet mijn offline leven er anders uit dan mijn Instagram-feed. Online zie je mij staan voor felle paarse muren, heb ik een knalroze broek aan en verschijnt er een big smile van oor tot oor. Heb ik dan online een masker op? Nee. Wat je op dit account ziet is wel echt de vrouw die ik ben. De eerste indruk die je van mijn Instagram-profiel krijgt, is hoogstwaarschijnlijk hetzelfde als de eerste indruk die je in het offline leven van mij krijgt. Een sprankelijke persoonlijkheid die positief in het leven staat. Waarom heb ik er dan voor gekozen om mooie foto’s met jullie te delen op Instagram?


De winkeletalage van je onderneming

@thesocialgoodgirl is het Instagram-account van mijn onderneming. Als je jouw account ook zakelijk wilt inzetten, moet je het zien als een winkeletalage. En dat betekent dat dit het eerste is wat mensen van jouw bedrijf zien. Als jouw etalage (lees: jouw feed) een rommeltje is, dan komt niemand naar binnen. Waar of niet?

Zoals je waarschijnlijk weet, is Instagram één van de grootste visuele socialmedia-kanalen van dit moment. Mooi beeld hoort erbij. Punt. Stel, je verkoopt prachtige tassen in je webshop, dan wil ik daar ook prachtige foto’s hiervan zien op je Instagram-account. Ben je een mindfulness-coach die he-le-maal zen is? Laat dat dan ook zien én hoe je dat doet!. Jouw Instagram-account is de eerste indruk die mensen hebben van jouw bedrijf. En dan kun je er maar beter voor zorgen dat die eerste indruk goed is #firstimpressionscount


Waarom echt zijn niet lelijk betekent

De titel zegt het al: echt zijn is niet per definitie lelijk! Het is nog steeds erg fijn als je een goede eerste indruk maakt. Dat zijn de eerste foto’s die mensen in jouw etalage zien. Het hele ‘echt’ zijn heeft te maken met het verhaal achter de foto. Het heeft te maken met de gesprekken die je hebt met je volgers. Het heeft te maken met de onderwerpen die je behandelt die niet per definitie #instaperfect zijn.

Elke keer als ik denk aan het feit dat ‘echtheid’ niks te maken heeft met hoe een foto eruit ziet, moet ik denken aan een interview in GRAMMIE. De oprichter van @growthinkers, Jelle Derkxs, zegt het prachtig:

“Op social media zie je veel mensen die zich af en toe mooier voordoen dan dat ze daadwerkelijk zijn. Ik vind dit niet verkeerd, omdat dat ook hoort bij het mens zijn. Je wilt bloeien en het mooie van jezelf laten zien. Stel jezelf ook kwetsbaar op en laat de mindere kanten van jezelf zien. Uiteindelijk verbinden mensen het meest met elkaar door middel van kwetsbaarheid.”

Kwetsbaarheid = niet lelijk. Op de foto hiernaast kreeg ik enorm veel reacties. Naast de mooi gestylde Amber, is dit namelijk ook een onderdeel van wie ik ben als persoon. Namelijk naakt, eerlijk en 100% echt. En weet je wat het grappige is? Nadat ik deze foto had geplaatst, kreeg ik enorm veel reacties over het feit “dat ik lekker makkelijk praten had, want ik had me nog nooit lelijk had gevoeld…”

Althans, dat dachten ze. Seriously? Voelen wij ons niet allemaal ergens onzeker over? Hebben we niet allemaal van die dagen dat je liever je hele gezicht vol met make-up gooit? Of überhaupt liever niet naar buiten komt?

Wat ik van deze post heb geleerd, is het feit dat ‘echt’ zijn op Instagram draait om het feit dat je jezelf accepteert. Ik accepteer mezelf als ik opgemaakt en gestyled aankom op een locatie voor een fotoshoot. Maar ik accepteer mezelf óók als ik zonder make-up en in een simpel T-shirt op een event aankom. Doe ik dit altijd? Nee. Jezelf elke dag accepteren voor wie je bent, blijft een dagelijks leerproces.

Waar geloof ik heilig in? De persoon die door de maatschappij als ‘lelijk’ bestempeld wordt en zelfverzekerd door het leven gaat, heeft het mooiste leven wat hij of zij kan leven. Want door je eigen verhaal, je eigen uiterlijk en je eigen psyche volledig te omarmen, ben je 100% echt. Fuck een #instaperfect leven. Hello 100% real life!

Header foto door Froukje Klop
Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​