Excusez-le-mot…slaapdieet? Je leest het goed! Want wat heeft slaap met deze ondernemer te maken? Deze vraag houdt mij de afgelopen tijd enorm veel bezig. In dit artikel geef ik je dan ook een kijkje in mijn struggles rondom mijn slaapritme. Want ja, mijn energielevel is de laatste verre van optimaal. Tijd dus voor verandering. Lees je mee?
Wist je dat we (als in; ieder persoon) met z’n allen een derde van ons leven slapen? Je zou dan zeggen dat we er verdomde goed in zijn, toch? Nou niets is minder waar. Maar liefst 40% van alle Nederlanders slaap slecht. #guilty, want ik ben daar eentje van. Sinds ik ben gaan ondernemen, merk ik meer en meer hoe belangrijk het is om ‘s avonds goed uit te rusten. Makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb namelijk het gevoel dat ik altijd ‘aan’ sta. En ik ben niet de enige.
Slaapwandelen is zeg maar echt mijn ding
Vroeger dwaalde mijn vader geregeld ‘s nachts over de gangen. Hij was een slaapwandelaar, wat betekende dat zijn batterij eigenlijk altijd aan stond. Het schijnt dat slaapwandelen genetisch is, en dankzij deze lieve genen ben ik vrij vaak ‘s nachts ook uit bed te vinden. Ik weet nog zo goed dat ik een paar jaar geleden mijn vriend volledig de stuipen op het lijf had gejaagd.
Schijnbaar werd hij midden in de nacht wakker door een vreemd geluid. Toen hij zijn ogen opende zag hij mij voor het bed in kleermakerszit zitten, omringt door kussenslopen. Als je nu denkt: “Am, wtf..?” Ik vond het ook een sterk verhaal, totdat ik de volgende ochtend alle kussenslopen netjes in een kringetje zag liggen. Creepy as f*ck, right? Haha! Als het andersom was geweest en mijn vriend was tijdens het slaapwandelen de kussenslopen aan het opvouwen, zou ik eigenlijk best blij zijn dat hij toch wat in het huishouden deed #goals
Anyhow, slaapwandelen – dat doe ik dus vrij veel. Je kunt je voorstellen dat ik behoorlijk moe wakker word, omdat ik ‘s nachts ook allerlei avonturen meemaak. Het is op z’n zachtst gezegd niet heel handig dat ik ‘s nachts niet mijn ‘uit’ knopje schijn te kunnen vinden. Toch weet ik precies waarom ik slaapwandel.
Waarom slaap ik dan zo onrustig?
Hoe meer stress er om de hoek komt kijken, hoe vaker ik ga slaapwandelen. Ook het in slaap komen zelf is voor mij vaak een behoorlijke uitdaging. Om eerlijk te zijn vind ik het gewoon vrij lastig om een goed slaapritme te creëren.
Als 100% creatieveling word ik namelijk constant geïnspireerd om tot actie over te gaan. Nog even Instagram checken om 22.00 uur. Nog even een drankje met vrienden in de stad. Nog even een presentatie voor morgen voorbereiden. Oh, en laten we vooral niet de mail vergeten. Nog even snel dat ene mailtje beantwoorden en dan ga ik echt slapen #pinkypromise
Je leest het goed, er is altijd wel een reden waarom ik niet relaxed mijn ogen sluit. En het grappige is; slapen is oprecht mijn tweede grootste hobby (eten mijn eerste, duh!). Ik ben dus eigenlijk wel klaar met dat onrustige slapen. It’s time for a change.
@thesocialgoodgirl gaat op #slaapdieet
Door de jaren heen ben ik slechter gaan slapen. Helemaal sinds ik onderneem merk ik dat ik op de meest random tijdstippen eet, veel stress heb = slaapwandelen, en mijn telefoon moeilijk kan wegleggen. Mijn agenda staat prop- en propvol dus ik heb mijn energie overdag MEGAHARD nodig. Daarom ga ik deze week drie cruciale dingen in mijn dagelijkse routine veranderen;
#1 Geen koffie na 12 uur
Guilty pleasure, ik geef het toe. Mijn sojalatte is toch wel mijn favoriete onderdeel van de dag. Ik weet dondersgoed dat cafeïne niet per se heel goed voor je lichaam is. Dankzij mijn grote vriend ‘migraine’, heb ik ook wel vaker gehoord dat ik koffie beter kan laten staan. Toch kan ik het niet laten, en drink ik in de ochtend een kopje koffie. Als ik afspraken heb kan ik gerust nog 2 tot 4 koppen erbij drinken. Lekker gezellig. Nou…door lekker gezellig te doen ga ik dus niet per se beter slapen.
DOEL: Vanaf deze week ga ik nog maar 1 koffietje per dag drinken en zorg ik dat ik deze voor 12 uur ‘s middags op heb.
#2 Hashtag no phone please
Als Instagramspecialist zou je denken dat ik behoorlijk vaak op Instagram te vinden ben, toch? Niet per se. Ik denk dat ik zo’n 20 minuten per dag actief ben op dit kanaal. Dat betekent niet dat mijn ogen niet langer vastgeplakt zitten aan mijn telefoon. Ik heb namelijk gemerkt dat ik een behoorlijke telefoonverslaving heb. Een maand geleden probeerde ik om 21.00 uur geen enkel scherm meer te bekijken. De telefoon, laptop en iPad bleven beneden en ik verdween met een boek naar boven. Op dag 3 was ik mijn nieuwe #nophone avond policy alweer vergeten, en lag ik dus weer gezellig met dat ding in bed….
DOEL: Deze week zal er weer een #nophone avond policy zijn wat betekent dat ik na 21.00 geen scherm meer mag zien.
#3 Afvallen terwijl je slaapt
Zoals je waarschijnlijk wel voorbij hebt zien komen, ben ik in het afgelopen half jaar 8 kilo aangekomen. Normaal hecht ik niet zoveel waarde aan mijn gewicht, maar ik merk dat ik minder energie heb dan voorheen. En dat wil ik dus veranderen.
In het kader van: alle hulp is welkom, heb ik onlangs de SamenGezond-app gedownload. Deze app is gemaakt door Menzis en in de app kun je handige informatie vinden die je bewust maakt van je gedrag. Ik denk dat het hebben van de juiste kennis al erg behulpzaam is als je een bepaald onderdeel in je leven wilt veranderen.
Zelf heb ik de slaapquiz gedaan en kwam erachter dat wanneer je in gewicht toeneemt, dit dus ook best te maken kan hebben met een slecht slaapritme. Ook dacht ik dat een volwassen persoon tussen de 6 á 8 uur slaap nodig had. Voor alle 4 uur slapers onder ons; je moet dus tussen de 7 á 9 uur slaap per nacht pakken! Dus wil je afvallen? Dan is het een goed idee om meer te slapen en niet minder! Ook stond er in de app dat sporten helpt bij een goed slaapritme. Ik ben niet je trouwste sporter, maar ik weet dat hoe meer ik beweeg, hoe beter ik slaap. Oja, en de juiste voeding is ook erg belangrijk voor een goede nachtrust:
“In de avond ontbijten om beter te slapen, hoe werkt dat? Banaan en havermout bevatten voedingsstoffen die de aanmaak van melatonine bevorderen. Dit is hét slaaphormoon dat je snel en goed laat slapen. Voor een fijne nachtrust is het beter om geen volledige maaltijd meer te eten. Kies daarom voor een lichte snack, uiterlijk een uur voor het slapengaan.” #Menzis #slaapdieet
DOEL: Deze week, elke nacht minstens 7 uur slapen + 3 keer in de week sporten.
Wil je ook weten waardoor je net even beter kunt slapen?
Hierboven kun je mijn tips lezen die ik deze week zal toepassen om een beter slaapritme te creëren. Nu ben ik natuurlijk enorm benieuwd welke tip jou het meeste aanspreekt en of je zelf misschien nog een suggestie hebt die ik kan toepassen.
De SamenGezond-app van Menzis staat oprecht vol met handige informatie. Dus ik raad je zeker aan om deze hier even te downloaden;
En laat mij vooral weten als je de tips hierboven zelf gaat toepassen. Deze hele week zal ik jullie slaaptips en ervaringen delen in mijn Stories. Je kunt de hashtag #SamenGezond en #slaapdieet gebruiken en vergeet mij @thesocialgoodgirl niet te taggen. Heb je zelf tips voor een goede nachtrust? Dan hoor ik graag van je.
Samenwerking met Menzis
Ik vind het altijd enorm grappig als er een samenwerking op mijn pad komt over een onderwerp waar ik zelf ook al mee bezig ben. De samenwerking met Menzis kwam in dit geval precies op het juiste moment;
“Mens wat ben je mooi als je slaapt, droomt, draait en woelt,
Maar je eigenlijk nooit echt uitgerust voelt.”
Toen ik dit las dacht ik gelijk: “That’s me”. Dus het wordt ook wel echt tijd dat ik op een #slaapdieet ga, om zo hopelijk overdag meer energie te krijgen. Net als met de andere influencersamenwerkingen, zijn er ook dit keer wat aandachtspunten voor zowel de marketeer als de influencer;
1. Marketeer: Onthoud als marketeer dat influencers vaak ook mensen zijn met een overvolle agenda. In dit geval kreeg ik de definitieve briefing op een vrijdag. De woensdag erna moest ik alle content aanleveren ter goedkeuring. Dat betekent: 4 foto’s, 1 Instagrampost, 4 Stories en 1 artikel. Dit is behoorlijk krap en zorgde voor best wel wat stress aan mijn kant. Ben ik tevreden met het eindresultaat? Meh. Maar ja, het kan altijd beter, toch? #missperfectionist
2. Influencer: Voor deze samenwerking kreeg ik een vergoeding van 550 euro. Dit is inclusief 50 euro die de influencer (ik) moet inzetten om het bericht te boosten. Hou er als influencer rekening mee dat er vaak ook nog geld nodig is voor de eventuele props die je nodig hebt voor de foto. In mijn geval heb ik 2 lightboxes gekocht en een mooie koffiekop. In totaal ben ik 5 uur bezig geweest met de contentcreatie.
3. Marketeer: Onthoud dat een Instagram Story 15 seconden duurt. Voor deze samenwerking moest ik 1 Instagram Story delen. In de briefing staat dat ik in 1 specifieke story het volgende moet vermelden;
– Deel je bevindingen: welk effect heeft de challenge gehad op je nachtrust?
– Vraag je volgers of ze zelf tips hebben.
Het is vrij lastig (en verwarrend) om 2 boodschappen in 1 Story te verwerken. Zorg dus dat je 1 doelstelling formuleert per Story.
4. Influencer: Je hebt als influencer altijd de verantwoordelijkheid om samen met de marketeer te kijken of alles haalbaar is. In dit geval had ik voorgesteld om 3 extra Stories en 1 extra artikel te schrijven, zodat de boodschap duidelijker zou worden. Bij punt 1 gaf ik aan dat de deadline wat krap was. Dit kwam natuurlijk, omdat in de oorspronkelijke briefing stond dat je 1 Instagrampost en 1 Story moest aanleveren. Je kunt de marketeer altijd bellen met de vraag of ze de deadlines kunnen verzetten. Hou er wel rekening mee dat dit voor beide partijen extra tijd in beslag neemt.
Wat vond ik in het algemeen van de samenwerking? Tof! De app van Menzis geeft je oprecht goede informatie die ik zelf heel fijn kan toepassen in het dagelijks leven. Ik vond het helemaal tof dat de marketeer mij persoonlijk even belde, nadat ze de eerste versie van dit artikel had gelezen. De aandachtspunten in dit artikel zijn uiteraard altijd opbouwend, maar net zoals met een WhatsApptekst, kan het altijd even harder aankomen dan de bedoeling is :). Dus ze wilde even dubbelchecken wat ik van de samenwerking vond. Van deze persoonlijke aanpak kunnen veel marketeers nog wat leren!Dit artikel is geschreven voor een betaalde samenwerking met Menzis.