Ze komen als paddestoelen uit de grond zetten; de zogenaamde ‘Instagram specialisten’. Toen ik drie jaar geleden begon, was ik één van de weinige marketeers met een #liefdevoorinstagram. Inmiddels is Instagram BOOMING en het is dan ook meer dan logisch dat er steeds meer ondernemers zijn die je kunnen helpen met jouw Instagram strategie. Toch zie ik steeds vaker cowboys op de markt; ondernemers die zeggen ergens goed in te zijn, maar ondertussen de boel een beetje lopen te neppen. In dit artikel leg ik je uit hoe je deze nepperds kunt herkennen. Lees je mee?
Wat vind ik van een beetje concurrentie?
De afgelopen paar maanden overstroomd mijn mailbox met alle lieve berichten van volgers die even doorgeven dat er weer een ondernemer is die Instagram trainingen aanbiedt. Enorm lief natuurlijk, maar eerlijk is eerlijk; mijn dierlijke instinct kickt direct in; ‘sh*t, klanten kunnen nu ook voor hun kiezen.’
I know, ik ben zelf ook niet altijd even trots op zo’n iets primitieve reactie. Gelukkig duurt het meestal zo’n 5 minuten, voordat mijn zelfvertrouwen bij mij aanklopt. “Want hallo, er is niemand die hetzelfde is als TheSGG” En dat is zo. Laten we eerlijk zijn, iedereen is uniek en doet z’n eigen ding. Uiteraard zijn er genoeg marketeers die zelf succesvolle Instagram strategieën hebben ontwikkeld. Alleen maar logisch dat je in de markt vraag en aanbod hebt, toch? Dus nee, ik geloof oprecht niet dat mijn bedrijf minder zal presteren met de stijgende lijn aan Instagram ‘specialisten’. Wat is dan wel de reden dat ik dit artikel schrijf?
Wanneer de FB expert opeens de Instagram expert wordt
Ken je de uitdrukking; ‘Schoenmaker blijf bij je leest.”? Het komt erop neer dat iemand een oordeel velt over iets, waarvan hij eigenlijk geen verstand heeft. Een tijdje geleden werd ik benaderd door een Facebook expert die ook heel graag Instagram trainingen wilde geven. Daarom wilde hij dat ik zijn team ging trainen, zodat zij hun klanten (mijn ideale volger) weer konden trainen. Hij wilde dat zijn collega precies zo als ik ging Instagrammen, maar dan natuurlijk met haar eigen twist. Sure, ik denk dat je kunt begrijpen dat ik dit ‘aantrekkelijke’ aanbod vriendelijke heb afgeslagen, haha.
Inmiddels zijn we een jaar verder en zag ik dat dit bedrijf daadwerkelijk Instagram trainingen geeft. Onlangs vertelde een klant dat ze dus voor onze samenwerking deze specifieke training had gevolgd. Helaas was ze er niet veel wijzer van geworden. Zonde. Want dit bedrijf ademt Facebook-marketing. Ze kennen dit platform door en door, maar hebben helaas de kennis niet in huis om dit door te vertalen naar een succesvolle Instagram strategie.
Copypaste = geld verdienen
Waar succes is, zijn mensen die dit succes proberen te evenaren. Persoon A runt een succesvol Social Media bedrijf, waardoor persoon B denkt dat het een piece of cake is om dit ook op te zetten. Zal ik je een geheimpje verklappen? Ik ken genoeg grote Nederlandse ondernemers die online programma’s uit de US hebben gekocht, dit vertaald hebben naar het Nederlands, om dit vervolgens als eigen product te verkopen aan jou en mij. Helemaal eerlijk? Als je het mij vraagt niet. Is het slim? Zij verdienen er een hoop geld mee.
Het probleem van deze papegaai methode, is dat ze ergens door de mand vallen. Want als je een expertise niet volledig beheerst, loop je ergens tegen de lamp aan. Ook kwam ik laatst tot de ontdekking dat een cursist van het Insta Groei programma, woord voor woord mijn cursus had overgenomen. Vervolgens werd dit als ‘Instagram training’ verkocht onder hun merknaam. Je kunt begrijpen, dat ik hiervoor de hulp heb ingeschakeld van een advocaat 😉 Wist ik dat er mensen zijn die het ondernemersspel niet helemaal eerlijk spelen? Natuurlijk, ik ben niet naïef. Had ik ooit gedacht dat dit op deze manier gedaan wordt? Nou nee.
Zo herken je de cowboys van Instagram
Kijk, hoe ondernemers hun business runnen, moeten ze toch echt lekker zelf weten. Ik probeer hier geen negatieve energie in te stoppen en focus me op mijn eigen bedrijf. Toch krijg ik steeds vaker van mijn klanten te horen, dat ze voorheen veel geld kwijt waren aan de loze beloftes van ‘specialisten’ die toch niet helemaal eerlijk bleken te zijn. Ik zie eigenlijk met één blik op iemands Instagram-account of ze THE REAL DEAL zijn, of niet. Logisch, want Instagram is kinda my thing.Toch snap ik dat het niet voor iedereen duidelijk is. Daarom leg ik je graag uit hoe je de cowboys van Instagram kunt herkennen.
Stap 1: Bekijk de cijfers
Als online marketeer, vertellen de cijfers mij al een duidelijk verhaal. Hoeveel mensen volgen deze zogenaamde Instagram specialist en wat is de engagement rate? Ik vind het een beetje gek als 18K mensen dit account volgen, terwijl een gemiddelde post 190 likes krijgt. Dan gaan bij mij de alarmbellen rinkelen. Let wel op, want deze cijfers kunnen gekocht zijn. Daarom gaan we door naar stap 2.
Stap 2: Check of er gekke aantallen zijn
Wat te doen om te ontdekken of deze cijfers gekocht zijn? Je kunt gebruik maken van deze tool om gekke aantallen te ontdekken. Stel dat iemand gemiddeld met 100 nieuwe volgers per week krijgt, en in een specifieke week 5K volgers erbij heeft gekregen; is de kans groot dat er nepperds gekocht zijn. Toch is dit niet altijd het geval, want als er een grote campagne heeft gelopen zoals een winactie – dan kan het ook deze stijging verklaren. Daarom gaan we door naar stap 3.
Stap 3: Check de laatste 9 posts
Wat als er een Instagram post tussen zit met 190 likes en een post met 350 likes? Er zijn verschillende elementen die een bepaalde post succesvoller maakt dan de andere. Zo kan het bijvoorbeeld de foto, de hashtags of de omschrijving zijn. Het kan ook dat deze Instagrammer gebruikt maakt van adverteren. Technisch gezien kopen ze dus hun bereik, waardoor meer mensen hun posts zien. Is dat slecht? Natuurlijk niet! Toch ga ik ervan uit dat je als Instagram specialist ook snapt hoe je een goed organische (=niet betaald) bereik kunt creëren.
Toen ik community manager was bij WakaWaka heb ik ervaren dat het tijd kost om een actieve community op te bouwen. Mensen die uit zichzelf jouw Instagram posts een dikke LIKE geven. Als het organisch bereik van een account onder de 3% is, betekent het dat ze hun Instagram strategie nog niet helemaal op orde hebben. Via deze tool kun je je eigen en anderen hun engagement rate berekenen. Hou er wel rekening mee dat deze tool niet kan zien of er likes/reacties gekocht zijn.
Tip: het aantal reacties zeggen mij meer dan het aantal likes. Deze geven de band aan die de Instagrammer heeft met zijn/haar volgers.
Stap 4: check referenties!
Dit is een hele belangrijke stap! Bekijk alle testimonial video’s, alle Facebook reviews en/of alle Google recensies van deze persoon. En zorg dat je deze bekijkt van de specifieke training die je wilt gaan volgen. De FB expert kan namelijk geweldige recensies krijgen voor zijn Facebook training, maar dit betekent niet dat de Instagram training ook automatisch goed is. Velen van mijn volgers zoeken bijvoorbeeld contact met oud cursisten, om zo uit te zoeken of mijn trainingen wel echt goed zijn. Makes sense, toch?
Betekent dit dat je niemand meer kunt vertrouwen? Welnee. Er zijn genoeg specialisten die je kunnen helpen met hetgeen waarvan hij/zij zegt dat ze goed in zijn. Door van te voren goed onderzoek te doen, kun je er wel voor zorgen dat je gaat samenwerken met de juiste persoon. Als ik kijk naar mijn eigen bedrijf, is alles in een stroomversnelling gekomen, nadat ik bepaalde specialisten in vertrouwen heb genomen. Trap niet te snel in al die mooie praatjes, en doe goed onderzoek. Dat gaat je een hoop geld en negatieve energie kosten. Trust me 😉