Logo The Social Good Girl
Instagram algoritme

De 3 belangrijkste factoren van het Instagram-algoritme

Het is absoluut geen geheim dat de meningen over het Instagram-algoritme niet bepaald positief zijn. Reality check, ik ben er dus wel blij mee. Want met meer dan 1 miljard wereldwijde gebruikers is zo’n systeem meer dan nodig. Want zonder dit systeem zal het een algehele chaos worden. Succesvolle Instagrammers weten precies hoe ze het Instagram-algoritme voor zich kunnen laten werken. Today is your lucky day, want ik leg je uit met welke drie factoren jij vandaag nog rekening kunt houden. Lees je mee?


Flirten op Instagram

“Am, wat heeft flirten met Instagram te maken?” Stiekem best veel dus. Er zijn namelijk heel veel mensen die nog nooit van jouw Instagram-account gehoord hebben. Door met ze te flirten leren jullie beide elkaar steeds een beetje beter kennen. Op Instagram flirt je basically met jouw doelgroep. Enne… flirten op Instagram is precies hetzelfde als flirten in het offline leven. Ik leg het je graag uit aan de hand van een voorbeeld;

#1 Op je eerste offline date tast je voorzichtig af. Op Instagram like je zijn/haar foto

#2 Op de tweede offline date durf je al wat meer interactie te vertonen. Op Instagram bekijk je op de 2de date meerdere posts + Stories. Je leert die persoon al een beetje beter kennen.

#3 Op de derde offline date ga je echt all out en je gespreksstof wordt beter. Op Instagram laat je bij deze fase een reactie achter. Je bent nu een fan, een volger, een cheerleader. Gefeliciteerd – je bent nu succesvol op Instagram aan het flirten met jouw ideale volger.


Wat werkt niet op Instagram?

Ik denk dat menig vriendin het met mij eens is dat je een eerste date ook goed kunt verknallen. Guess what?! Op Instagram is dit precies zo. Stel je voor dat je op jouw 1ste date van de daken schreeuwt: “Kijk hier ben ik, koop mijn product, like mijn post etc….”, dan kom je een beetje heftig over. Want ik ken je niet. Het is een beetje hetzelfde als je een eerste date hebt met Peter en lieve Peter vraagt na 10 minuten of je wilt trouwen. Met hem. Nu. Dan denk je toch ook “rusttaagggggg Peter, ik ken je nog niet dus nee ik wil niet gelijk met je trouwen!”

Je wilt een persoon eerst beter leren kennen voordat je elkaar vertrouwd. En daarvoor zijn er meerdere dates nodig, zodat jullie samen kunnen uitzoeken of het een match made in heaven is.

TIP: Op Instagram hebben mensen 7 – 11 interacties nodig om op de volgknop te klikken. Het kost dus tijd om een like om te toveren naar een trouwe volger. Net zoals met elke relatie kost het tijd om deze waardevol te maken.

Nu we hebben gekeken wat flirten en Instagram met elkaar te maken hebben en wat je vooral niet moet doen op Instagram, gaan we kijken naar wat je juist wel kunt doen 🙂 Hier volgen 3 belangrijke factoren die het Instagram-algoritme beïnvloeden.


3 belangrijkste factoren van het Instagram-algoritme

#1 Relevantie

Instagram categoriseert jou als gebruiker op basis van je eerdere interesses. Dus een kattenliefhebber heeft waarschijnlijk haar Instagram Explore feed vol staan met kattenvideo’s. Hoe kun je er zelf voor zorgen dat je in de explore feed terecht komt?

Je kunt bijvoorbeeld het algoritme een beetje helpen door sterke hashtags te gebruiken. Hashtags zijn een essentieel onderdeel van een goede Instagram-strategie. Daarom leg ik in module 6 van het Insta Groei programma uit hoe je een goed hashtagonderzoek uitvoert.

Het is ook belangrijk om relevante content te delen. Waarom? Dankzij​ ​de​ ​komst​ ​van​ ​geavanceerde​ ​beeldherkenningstechnologie​ ​(i​mage​ ​recognition software​)​ ​weet het algoritme​ ​precies​ ​wat​ ​de​ ​interesses​ ​zijn​ ​van​ ​hun gebruikers.​ ​Van​ ​je favoriete​ ​kleur​ ​en​ ​kleding​ ​tot​ ​je​ ​lievelingshuisdier​ ​en​ ​koffie.​ Y​ou​ ​name​ ​it​. Dankzij​ ​deze​ ​software​ ​kunnen​ ​verschillende​ ​voorwerpen​ ​in​ ​Instagram ​content geïdentificeerd​ ​worden. Meer hierover weten? Lees dan het artikel wat ik voor Frankwatching heb geschreven.

Growth hack: Bekijk wat voor soort content je huidige volgers tof vinden. Welke post heeft in het verleden goede resultaten behaalt? Door naar je data te kijken kun je betere content maken.

#2 Relatie

Mits je in een arranged marriage zit… ga je niet trouwen met iemand die je nog nooit gesproken hebt, toch? Daarom is het belangrijk om een persoonlijke connectie te maken met jouw volgers. Het algoritme laat content zien op basis van jouw interesses. Dit werkt ook de andere kant op. Jouw volgers zien content op basis van hun interesses. Hoe groot is de kans dat je posts van je vrienden te zien krijgt? Vrij groot, want (hopelijk voor jou) ben je geïnteresseerd in het leven van je vrienden.

Growth hack: Like en comment op de post van de mensen die gereageerd hebben onder jouw post. Zo geef je namelijk het algoritme een seintje dat jullie Insta Friends zijn.

#3 Frequency

Dan de derde en tevens laatste factor voor dit artikel; Frequency. Het algoritme geeft actieve gebruikers altijd voorrang op passieve gebruikers. Hoe vaker jij post hoe sneller je zult groeien.

Voorbeeld: Mijn zusje is gezellig aan het daten op Tinder. Laatst vertelde ze enthousiast dat ze al 2 weken aan het praten was met een jongen. Een week later belde ze mij op dat die gast niks meer van zich had laten horen. Misschien is hij op vakantie? Who knows, 2 weken gingen voorbij en ze had nog steeds niks van hem gehoord. Totdat hij in week drie casual aan haar vroeg: “Hi, how you doing”? #friendsreferentie Mijn zusje was overduidelijk niet overtuigd dat hij haar oprecht leuk vond, want anders hij wel eerder wat van zich laten horen.

En op Instagram wil je ook geregeld wat horen van de persoon die je volgt. Je hoeft echt niet elke dag te posten, zolang je maar consistent je gezicht laat zien! Dat geldt dus niet alleen voor Instagram, maar voor praktisch elk Social-medium kanaal!


Focus je op jouw winkel etalage

Als je jouw Instagram-account wilt inzetten voor jouw onderneming dat moet je het gaan zien als de etalage van jouw winkel. Stel je voor, je opent net een nieuwe winkel midden in de drukke negen straatjes van Amsterdam. Je hebt al je geld geïnvesteerd in een nieuwe lading producten die je maar al te graag wilt verkopen. Er lopen dagelijks enorm veel mensen voorbij, dus je hebt er alle vertrouwen in dat je snel kunt gaan verkopen. Na een maand, neem je de balans op; Ja, het is druk op straat, maar niemand schijnt je winkel binnen te willen lopen. Paniek.

Je bekijkt jouw etalage en ziet dat deze eigenlijk best een zooitje is. Je besluit een rondje door de straat te lopen, zodat je kunt zien wat de buren in hun etalage hebben staan. Daarna besluit je om exact dezelfde etalage na te maken / dezelfde look & feel. Want in hun winkel is het wel druk. Dus als je dit kopieert, moeten de klanten nu ook zeker bij jou binnenstromen. Na een maand neem je weer je omzet onder de loep. Geen vooruitgang….

Weet je waarom niemand in je winkel komt? Je etalage is of een zooitje of het lijkt zo erg op de winkel van jouw concullega’s, dat jouw potentiële klanten niet meer het verschil zien. Wat leren we van dit verhaal?

  1. Zorg dat de etalage van je winkel er mooi uitziet
  2. Zorg dat de etalage van je winkel authentiek is

Waarom ik dit punt nog even extra benadruk? Het algoritme beloond je voor het maken van goede content! Focus je dus op het maken van goede content die aansluit bij jouw ideale volger! Bedenk je altijd wat de meerwaarde is voor hem/haar? Kijk naar je data en zorg dat je snapt welke content het beste werkt. Het algoritme is er om jou te helpen en niet om je te pesten 😉

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​