Logo The Social Good Girl

Insta Groeier Simone Crince @afritique aan het woord

In de afgelopen jaren heb ik met enorm veel verschillende ondernemers samengewerkt. Omdat ik niet geloof in een one-size-fits-all aanpak, is elke samenwerking weer compleet uniek. Om jou een beter beeld te geven van welke resultaten jij kunt behalen met mijn methodes, heb ik mijn oud-cursisten gevraagd wat zij uit onze samenwerking hebben gehaald. In dit interview ging ik in gesprek met ontwerpster Simone Crince, oprichtster van kleurrijke merk Afritique. Zij deelt graag haar Insta Groei ervaring met jou. Lees je mee?


Kan je aan de lezer vertellen wie je bent?

“Ik wilde altijd al voor mezelf beginnen, maar in welke branche precies dat wist ik nog niet helemaal te plaatsen. Toen ik in Ghana woonde kwam ik in aanraking met een mode ontwerper. Ze maakte prachtige kleding maar vertelde mij dat de verkoop niet helemaal lekker ging. Zonde, want ze maakte prachtige items.

Zo ontstond het idee om deze kleding aan te bieden aan de Nederlandse consument. Ik kwam er namelijk ook achter dat veel Nederlandse mensen een eenzijdig beeld hebben van Afrika. Mensen denken vaak aan de negatieve kant, terwijl er ook zoveel moois te ontdekken is. En die kant wilde ik laten zien.

Aldoende bedacht ik mij dat je met mode een heel sterk verhaal kunt vertellen. Met dit idee ging ik van start. Het eerste businessplan werd geschreven en het duurde best wel even voordat ik mijn propositie helder had. Gaandeweg bleef ik namelijk dingen veranderen. Uiteindelijk heb ik een heleboel keuzes gemaakt en lanceerde ik @afritique in maart 2018. Een platform waar je direct van Ghanese ontwerpers kunt kopen en waar de items door middel van dropshipping geleverd worden.”


Wat waren de nadelen van jouw business plan?

“Het was lastig dat ik de uiteindelijke producten niet kon zien. Ja, de ontwerpers hadden mij wel een prototype getoond, maar het uiteindelijke product kreeg ik niet te zien. Ook hadden we te maken met een lange levertijd. De meeste ontwerpers hadden namelijk geen voorraad, waardoor de productie lang duurde. Als ik het op safe wilde spelen, moest ik aan de Nederlandse consument communiceren dat het gemiddeld twee maanden zou duren voordat ze hun item in huis zouden hebben.”


Wat leerde je in de eerste week van het Insta Groei Traject?

“Amber gaf aan dat het grootste probleem waarschijnlijk de wachttijd zou zijn. Consumenten willen het liefst zo snel mogelijk hun bestelde items in huis hebben. In de eerste sessie met Amber stelde ze voor om uit te zoeken of het mogelijk was om een voorraad in Nederland te hebben.

Handig, want ik kwam erachter dat de foto’s die de Ghanese ontwerpers aangeleverde vaak niet van goede kwaliteit waren. Ook leerde ik dat het belangrijk is om diversiteit in de culturele achtergrond van modellen te laten zien.”

“Dankzij het Insta Groei traject ben ik helemaal terug naar de basis gegaan. Waarom doe ik wat ik doe? Uiteindelijk merkte ik dat mijn verhaal niet aansloot bij hetgeen wat mijn doelgroep het liefst wilde zien en horen.”


Hoe zag de volgende stap eruit?

“Omdat de wachttijd en de kosten waarschijnlijk problemen op zouden leveren, gaf Amber aan dat het een optie zou zijn om de kleding te importeren vanuit Afrika om zo een opslag in Nederland te hebben. Op deze manier kon ik de wachttijden verkleinen.

Toch brak het zweet bij het idee alleen al mij een beetje uit, haha. Wat dat zou betekenen dat ik in eerste instantie enorm veel moest investeren. Voor mijn gevoel was ik nog niet zo ver, het was ‘gewoon’ een hobby. Daarom hadden we afgesproken om eerst een business case te schrijven. Hierbij stond het importeren van de items uit Ghana centraal. Wat zouden bijvoorbeeld de kosten zijn om zelf een voorraad aan te leggen in Nederland? Enorm fijn om hiermee te starten want na het onderzoek dacht ik gelijk ‘jeetje, daar komt veel bij kijken’. Wat een verantwoordelijkheid en investering. Ik wilde het nog niet zo groot maken.”

@afritique

Vond het zo enorm goed van je dat je duidelijk aangaf wat je niet wilde. Daardoor is er ruimte ontstaan voor nieuwe mogelijkheden.

“Precies. Het was ook enorm fijn dat je echt luistert en kijkt waar ik op dat moment stond. Ze puste mij niet in de zin van ‘dit moet je doen’, maar liet mij eerder mijn ogen openen zodat ik alle opties kon overwegen. Zo had ik net voordat de live trainingsdag van start ging besloten om de items niet direct te importeren vanuit Ghana. Ik merkte namelijk dat de Ghanese ontwerpers echt items maakte voor de Ghanese markt. Deze kledingstukken sloten niet aan bij de behoeften van de Nederlandse consument. Het liefst zou ik een brug maken tussen de Ghanese cultuur en de Nederlandse consument. Daarom was ik op een missie om een tussenweg te vinden.

Als enthousiaste ondernemer had ik gelijk een eigen collectie uitgetekend. Riemen, haarbanden, tassen etc. Ik zag het helemaal voor mij. Alleen kreeg ik daardoor weer een onrustig gevoel, want het was hierdoor ook weer allemaal veel. Te veel. Daarom gaf Amber mij als tip om klein te beginnen. Op de trainingsdag had ik een simpel zwart jurkje aan, die ik opgevrolijkt had met een unieke riem. Ze zei dat dit riempje perfect was om een collectie mee te starten. Grappig genoeg kreeg ik vaker complimenten over mijn zelfgemaakte riem. Dit was het exacte moment dat alles op z’n plek viel. ‘Ik ga mijn collectie beginnen met een riem, in drie verschillende kleuren.’

Om eerlijk te zijn werd het op deze manier ook behapbaar voor mijzelf. Naast dit project werkte ik namelijk gewoon nog fulltime in loondienst. Doordat ik het steeds kleiner ben gaan maken, past mijn bedrijf nu helemaal bij mij. Het Insta Groei traject heeft mij dus enorm geholpen om mijzelf beter te leren kennen en mijn bedrijf beter te positioneren. Je gaat van de basis naar de echte uitvoering. Ik heb gelukkig de controle in mijn bedrijf teruggevonden en iedere stap in het Insta Groei traject zorgt weer voor een beetje meer bewustwording.”

 


Conclusie

Grootste inzicht? Instagram is niet een kwestie van foto’s plaatsen 😉

Twijfels? Ja die waren er zeker. Er zijn zoveel specialisten en ik werd doodgegooid met “zo groei je via Instagram, Facebook SEO etc.” Ik wilde wel groeien maar ik wist nog niet met wie ik hiervoor moest samenwerken. Nadat ik Amber had gesproken aan de telefoon dacht ik; “ja, dit is een goede match”.

Aanrader? Zeker een aanrader. Nu ik wat verder ben met mijn onderneming, heb ik laatst het traject er weer bijgepakt. Heel fijn dat je als oud-deelnemer altijd toegang behoudt tot de leeromgeving.

 

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​