Logo The Social Good Girl

De reden waarom jij geen ‘Podcast’ moet maken – en wel een ‘Instagram Podcast’.

“Am, waarom begin jij geen Podcast?” Deze vraag zit geregeld in mijn e-mailbox. Er is namelijk een hele goede reden waarom ik zelf nog geen traditionele Podcast op de markt gezet heb. In dit artikel leg ik je graag uit waarom ik ondernemers afraad om aan een Podcast te beginnen, wat een Instagram Podcast is en hoe je deze zelf kunt maken. Lees je mee?


Volg de massa naar succes?

Eind vorig jaar was er een MEGA explosie op de ‘Podcast’ markt. Ik had op een gegeven moment een heuse ‘Podcast-fear-of-hearing-out’ syndroom te pakken. Want ja, welke Podcast moest je wel en welke vooral niet luisteren. Herkenbaar? ⠀

Ook merkte ik dat veel ondernemers om mij heen in de Podcast rollercoaster stapten. Elke week zaten er wel een paar uitnodigingen in mijn mailbox, met de vraag of ik te gast wilde zijn in hun Podcast. In het begin was ik enorm enthousiast, want hé – dit was een kans om mijn verhaal op een nieuw podium te vertellen. Handig, toch?

Persoonlijk vind ik het geen goed idee om als ondernemer elke nieuwe tool / kanaal in te zetten voor jouw onderneming. Zo werd een paar jaar geleden het livestreaming platform Periscope een ware hype. Mensen gingen massaal hun live sessies via dit kanaal uitzenden, omdat het het beloofde nieuwe Instagram was – zonder die vervelende algoritmes 😉

Wat blijkt? Na een paar maanden was dit platform toch niet zo’n hit als werd gedacht.Vervolgens ging iedereen weer vrolijk verder op Instagram. Weet je wat het ding is? In die paar maanden dat ze live gingen op Periscope, vergaten ze hun Instagram volgers een klein beetje. Waarom? Achja, er zit maar zoveel uur in een dag – en je wilt natuurlijk niet 24/7 met Social Media bezig zijn 😉


Een duidelijke focus zorgt voor herkenning

Als online marketeer ben ik all-in als het gaat om het testen van nieuwe apps en tools. Toch vind ik het geen goed idee om op allerlei verschillende kanalen mijn verhaal te delen. Het is namelijk enorm belangrijk dat jij kijkt waar jouw doelgroep op aanwezig is. Trust me, de meeste van ons zijn gewoonte diertjes. De kans is dus heel groot dat het even duurt voordat ik een nieuw platform omarm.

Ik merk dat veel ondernemers vaak te snel overstappen naar een nieuw kanaal. Laatst had ik een Insta Groei cursist die in een korte tijd 500 nieuwe volgers erbij had gekregen. Haar webinar stroomde dankzij een goede funnel automatisch vol, en ze haalde leuke klanten uit haar account #goals. Nu vertelde ze mij dat ze graag aan de slag wilde gaan met het maken van een Podcast. Je weet wel, audio die je kunt beluisteren via bijvoorbeeld Spotify of Itunes. Ik vind het dus niet per se een goed idee om een Podcast te starten zoals jullie die kennen. Waarom? Ze was zich net een beetje aan het focussen op Instagram en wilde nu alweer haar focus op een ander kanaal leggen. Ze groeide in haar ogen namelijk nog niet snel genoeg. Leukerd, Rome wasn’t build in one day en zo is jouw Instagram succes niet in een dag gefixt. Mijn belangrijkste tip: focus je op jouw groei-kanaal en investeer in het proces. Want elk nieuw kanaal zorgt ervoor dat je weer vanaf het begin een community moet opbouwen.


Jouw drie groeikinderen

Als ondernemer heb jij de keuze om jouw verhaal te delen op enorm veel verschillende kanalen. Denk aan jouw website, de verschillende Social Media kanalen en dus ook een Podcast uitzending. Alleen omdat deze opties er zijn, hoef je er nog niet allemaal gebruik van te maken. Je kunt je namelijk beter focussen om jouw groeikinderen. haha als je nu denkt watte?? Ik leg het je graag uit.

Je eerste groeikind is jouw favoriet; het kanaal waar jij alles vanaf weet en waar jij dagelijks op te vinden bent. In mijn geval is dat Instagram. Je tweede groeikind is complementair aan je eerste groeikind. In mijn geval is dat Facebook. Dan is je derde groeikind het buitenbeentje; deze heeft een net andere doelgroep en doelstelling. In mijn geval is dat LinkedIn. Het is belangrijk dat jij je focust op deze 3 kids, zodat ze blijven groeien. Dat betekent natuurlijk niet dat je nooit mee kunt gaan met bepaalde trends.

Podcast ja of nee?

Als je als gast aanschuift bij andermans Podcast, krijg je de kans om jouw verhaal te vertellen aan de achterban van die persoon. Het werkt ook de andere kant op. Want als jij gezien wordt als ‘expert’ in jouw industrie, is het voor die andere natuurlijk ook erg interessant om jou in zijn/haar uitzending te halen. Als je de Podcast namelijk weer deelt met jouw volgers, betekent dit dat deze persoon ook weer een extra podium krijgt.

Wil je een gast uitnodigen voor jouw Podcast? Bedenk je dan goed of het een win-win situatie is voor beide partijen. Zo merk ik dat veel ondernemers mij graag in hun uitzending willen hebben, omdat ze hopen dat ik het weer ga delen met mijn achterban. Als jij mij heel duidelijk kunt uitleggen waarom wij moeten samenwerken, is de kans veel groter dat ik ja zeg.

Word je als gast uitgenodigd? Hou er dan rekening mee dat het best veel tijd kost om deel te nemen aan zo’n Podcast. Je moet je voorbereiden, zodat je een duidelijk verhaal kunt vertellen, en een Podcast zelf opnemen kost ook wel een uurtje. Bedenk je dus goed wat het jou oplevert als je ja zegt.


Instagram Podcast

Ik ben altijd enorm fan om een bepaald format om te zetten naar een Instagram variant. Waarom? Instagram is mijn eerste groeikind en krijgt dus bijna al mijn aandacht. Ook wil ik graag dat het gesprek tussen jou en mij plaatsvindt op dit platform. Dit heeft twee redenen;

#1 De kans is groot dat je mij een DM stuurt als je een vraag hebt. Hoe meer interactie wij hebben op Instagram, hoe hoger mijn organische bereik zal zijn.

#2 Als Instagram specialist is het belangrijk dat ik jou laat zien wat de mogelijkheden op dit kanaal zijn. Door een duidelijke focus te hebben, kom je sneller naar mij toe als je hulp nodig hebt met jouw Instagram-marketing strategie.

Daarom heb ik besloten om gebruik te maken van de Instagram podcast variant 🙂 Zo maken we voor de #echtinsta Story Challenge al gebruik van dit format. Op woensdag 15 mei kun je namelijk de Insta Talk gewoon luisteren terwijl je bijvoorbeeld op de fiets onderweg naar werk bent. Ik deel namelijk een videobestand met een stilstaand beeld waarin je de audio hoort en de geluidsgolven ziet. Dit noem ik dus de Instagram Podcast. Ik leg je graag uit hoe je de traditionele vorm van een Podcast om kunt zetten naar een Instagram Podcast. Ready?


Zo maak je een Instagram Podcast

Online kun je enorm veel verschillende software vinden waarmee je een Instagram Podcast kunt maken. Ik heb er verschillende uitgetest en ben enorm fan geworden van http://wavve.co/ #nospon 😉

Dankzij Wavve kun je in een handomdraai je eigen design uploaden, waardoor je jouw Instagram Podcast kunt matchen met bijvoorbeeld jouw huisstijl. Met de gratis variant kun je 1x per maand een video opnemen van een minuut. Een beetje een korte podcast, niet waar? 😉

Let op: bij een nieuw Instagram-account kun je video’s via jouw IGTV uploaden die maximaal 10 minuten duren. Accounts die al wat langer bestaan kunnen video’s uploaden die tot maximaal 1 uur duren.

Zelf heb ik gekozen voor het Gamma pakket die 30 euro per maand kost. Hiermee kun je namelijk Instagram Podcasts maken die maximaal 48 minuten duren. Prima lengte voor een podcast al zeg ik het zelf. Okay, laten we aan de slag gaan met het maken van jouw eerste Instagram Podcast. Ready?

Stap 1

Maak een account aan via wavve.co.

Instagram-Podcast-stap1-TheSGG

Stap 2

Kies jouw pakket (ik heb Gamma).

Instagram-Podcast-stap2-TheSGG

Stap 3

Kies het juiste formaat. Let op: je kunt een sneak peek van jouw Podcast in jouw Instagram feed delen, zolang deze maar onder een minuut is.

Instagram-Podcast-stap3-TheSGG

Stap 4

Voeg je audio toe en de geluidsgolven. Je kunt de kleur van de geluidsgolven ook aanpassen aan jouw huisstijl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 5

Exporteer het bestand en deel het op Instagram.


Trust me, het is de maandelijkse investering meer dan waard. Heel veel plezier met het maken van jouw eerste Instagram Podcast. Laat je mij hieronder even weten als je wat aan dit artikel hebt gehad?

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​