Logo The Social Good Girl

Creator Studio; plan jouw Instagram-posts in via Facebook

De afgelopen tijd is team Facebook enorm druk geweest met het uitrollen van een nieuwe Instagram-planningsoptie; de Creator Studio. Hiermee kun je direct via jouw Facebook-account jouw Instagram posts inplannen. Ik leg je graag uit wat de Creator Studio precies is en hoe jij hier gebruik van kunt maken. Lees je mee?


Instagram Creator-account

Het is nu alweer een tijdje terug dat ik mijn zakelijke Instagram-account heb overgezet naar een creator-account. Nu kan het best zijn dat je denkt: “Am, ik heb nog nooit van een Creator-account gehoord…wat is het?” Ik leg het je graag uit. Eind 2017 lanceerde Facebook voor het eerst de creators-functie; een manier om de makers onder ons de mogelijkheid te geven om beter gebruik te maken van onze Instagram-accounts. En met makers bedoeld team Instagram voornamelijk de Instagram influencers. Volgens Instagram past een Creator-account het beste bij: “public figures, producers, artists, and influencers”. De Instagram Creator-accounts zijn vergelijkbaar met de Instagram-bedrijfsprofielen, alleen hebben ze net andere functies en laten ze je meer data zien.

“With these options, creators can grow their passion into a business, making money with any combination of monetization products that makes sense for their content and audience.” Facebook

Sinds ik mijn bedrijfsprofiel heb omgezet naar een creatorsprofiel, zie ik onder andere in mijn statistieken wat de actuele stand van zaken is rondom mijn volg / ontvolg data. Ik gebruik dus geen app van een derde partij om te kijken wie mij ontvolgt. Op individueel niveau vind ik dat namelijk ook niet zo spannend. Wat wel interessant is om te zien is het feit of er opeens een grote groep mensen mij ontvolgt na aanleiding van een post die ik geplaatst heb. Dankzij de volg / ontvolg statistieken is het voor mij makkelijk dan ooit om precies te zien welke inhoud resoneert (of juist niet niet) met mijn volgers.

Het kan trouwens best zo zijn dat jij nog niet de mogelijkheid hebt om over te stappen naar een Instagram creatorsprofiel. Net zoals met alle nieuwe functies is team Instagram ook deze nieuwe functie langzaam wereldwijd aan het uitrollen. Zo hadden tot een paar maanden geleden alleen de Instagrammers met +10K volgers de mogelijkheid om hun account om te zetten.


Via Facebook jouw Instagram posts inplannen

Als je een creator-account of zakelijkprofiel hebt, kun je jouw Instagram-account al een tijdje koppelen met de Creator Studio. Dit is een online omgeving die je kunt vinden via jouw Facebook-bedrijfsaccount. Hierin kom je verschillende functies tegen die ik nu kort even met je zal bespreken. Ready?

# 1: Beheer jouw Instagram content met de Instagram-inhoudsbibliotheek

Via het tabblad ‘Inhoudsbibliotheek’ krijg je in jouw Creator Studio een overzicht te zien van al jouw Instagram-video’s, foto’s, carrousel posts, Stories en IGTV-video’s. Via de zoekfunctie met handige filters kun je snel en makkelijk bepaalde posts opzoeken.

# 2: Plan Instagram posts + IGTV video’s in

Een hele grote plus is het feit dat je via de Creator Studio daadwerkelijk IGTV-video’s kunt inplannen. IGTV-video’s zijn momenteel niet beschikbaar in de Instagram API (en dus ook niet via een inplanningstool zoals Later), dus de Creator Studio is de enige plek waar je jouw IGTV-video’s kunt plannen. Als je in jouw Creator Studio zit, zie je linksboven de knop ‘bericht maken’. Als je hierop klikt, krijg je de mogelijkheid om of een post te plaatsen op jouw Instagram-overzicht (feed) of IGTV. Het is dus niet mogelijk om een Instagram Story in te plannen.

Inhoudsbibliotheek creator studio

 

#3: Bekijk jouw Instagram statistieken

Naast de planningsmogelijkheden, bevat de nieuwe Creator Studio ook een tabblad statistieken om makers te helpen hun publiek beter te begrijpen. Houd er wel rekening mee dat de Creator Studio alleen statistieken van de afgelopen 7 dagen verzamelt.

Instagram statiestieken

 


Hoe connect je jouw Instagram-account met de Creator Studio?

Okay, voordat je aan de slag kunt met het uploaden van Instagram content via jouw Facebook-account, moet je eerst jouw Instagram-account verbinden met de Creator Studio. Ik zal je uitleggen hoe je dit precies doet;

  1. Zorg dat je van te voren jouw Instagram-account verbindt met jouw zakelijke Facebookpagina.
  2. Om gebruik te kunnen maken van de Creator Studio heb je of een Instagram bedrijfsprofiel of creator-account nodig. Zet je account dus om, indien nodig.
  3. Open de Creator Studio via jouw desktop
  4. Volg de instructies om jouw Instagram-account te verbinden met de Creator Studio

Zodra je het bovenstaande hebt voltooid, krijg je automatisch toegang tot alle nieuwe Instagram-tools in de Creator Studio.


Ben ik fan van de Creator Studio?

Nu moet eerlijk bekennen dat de Creator Studio voor en nadelen heeft. Als online marketeer sta ik altijd te springen om nieuwe mogelijkheden te ontdekken die mij meer inzichten geeft in mijn Social Media kanalen. Toch zie ik in het algemeen dezelfde statistieken in de Creator Studio als wanneer ik de Instagram app open op mijn telefoon. Dus wat mij betreft kunnen de statistieken nog zeker iets uitgebreider gemaakt worden. Ook vind ik de look & feel (interface) van de Creator Studio niet heel fijn werken. Zo kan ik niet een preview zien van mijn Instagram feed.

Deze optie zal ongetwijfeld veel social media-managers erg blij maken. Toch ben ik nog niet heel erg enthousiast over de functies in de Creator Studio. Zo kun je hier nog niet je reacties beheren of op meerdere social media platforms posten. Voor nu blijf ik zelf dus nog gebruik maken van Later om mijn posts mee in te plannen. Toch is het altijd de moeite waard om met zo’n nieuwe functie te experimenteren om zo te zien wat voor invloed het heeft op jouw Instagram-account.

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​