Logo The Social Good Girl

Instagram functies; 5x Instagram functies die voor verbinding zorgen

Het is je vast niet ontgaan; team Facebook is constant bezig met het ontwikkelen van nieuwe Instagram functies. Eerlijk is eerlijk, soms is het wat lastig om al deze nieuwe functies bij te houden. Daarom heb ik speciaal voor jou een handig over

zicht gemaakt van alle toffe (en relatief nieuwe) Instagram functies. Voor dit artikel heb ik speciaal gekozen voor Instagram functies die juist voor een #echtinsta verbinding zorgen. Lees je mee?


1. Instagram volgers verwijderen

Wat heeft het verwijderen van jouw Instagram volgers te maken met een #echtinsta verbinding? Als je mij al een tijdje volgt weet je dat ik het MEGA belangrijk vind om, zowel online als offline, waardevolle verbindingen te maken. Achter elk Instagram-account zit immers ‘vaak’ een echt persoon. Vaak? Yup, want er zijn ook genoeg nepperds die rondzweven in jouw volgerslijst. Accounts die helemaal niet de intentie hebben om jou en jouw bedrijf oprecht te volgen. Zonde, want dit soort spammers kunnen er dus voor zorgen dat jouw engagement rate naar beneden gaat. Hellup! Okay, don’t panic, want gelukkig kun je deze volgers snel verwijderen.

Hoe verwijder ik Instagram volgers?

Easy peacy lemon squeezy. Ga naar jouw volgerslijst en bekijk welke Instagram-accounts een beetje gek zijn. Ze volgen bijvoorbeeld heel (heel) veel mensen, maar plaatsen zelf helemaal geen content. Deze techniek is onderdeel van ‘De Grote Instagram Volgersschoonmaak’. Hoe dit precies werkt? Basically komt het erop neer dat je elke maandag 15 minuten de tijd neemt om de Instagram-accounts te bekijken van alle nieuwe leukerds die zijn gaan volgen in de afgelopen week. Op deze manier leer je jouw nieuwe volgers snel kennen en kun je de eventuele nepperds verwijderen. Dit doe je door de volgende drie stappen te volgen. Ready?

 1. Klik op ‘Volgers’.
 2. Klik op de drie bolletjes naast de ‘Volgen-knop’.
 3. Selecteer nu ‘verwijder’.

TIP: Niet iedereen heeft de verwijder functie. Daarom kun je ook prima deze nepperds en inactieve accounts blokkeren. Ze krijgen hier geen bericht van (lekker anoniem) en kunnen ook je content niet meer zien.

Door deze techniek toe te passen zal het aantal mensen dat jou volgt in eerste instantie dalen. Weet je wat het mooie is? Instagram draait niet om het aantal volgers. Het draait om de #echtinsta verbinding die jij maakt met elke persoon de jou oprecht volgt. En als je deze techniek elke maandag herhaalt, zul je zien dat de interactie (likes, reacties, shares) ook omhoog gaan.

Instagram functies

2. Instagram Stories; de ‘countdown timer

Één van de nieuwste Instagram functies is de countdown timer. Deze engagement functie zit verstopt in jouw Instagram Stories en zorgt ervoor dat je jouw volgers op de hoogte kunt houden van een ‘event’ dat op de planning staat. Denk hier aan;

 • Het aankondigen van een opkomend evenement/opening/actie/etc.
 • Een speciale promotie
 • Jouw verjaardag, huwelijk of Gender Reveal Party ?

Dankzij deze sticker kun je dus aftellen tot een datum en een tijd die je hebt ingesteld. Jouw volgers kunnen zich vervolgens abonneren op jouw aftelling, zodat ze een herinnering krijgen wanneer de tijd om is. Waarom is dit handig? Dit is een goede functie om direct een verbinding te maken met jouw Instagram volgers.

Hoe kan ik deze functie gebruiken?

 1. Open de Instagram-app.
 2. Maak een nieuwe Instagram Story.
 3. Klik op het sticker icoontje aan de bovenkant van jouw scherm.
 4. Selecteer de ‘countdown’ sticker en kies een titel.
 5. Kies vervolgens de datum en tijd.

Je kunt de kleur van het countdown blok ook veranderen, zodat deze beter past bij jouw visuele huisstijl. De kleur verandert wanneer je op dit blokje klikt. Je kunt deze sticker ook eventueel groter of kleiner maken door met twee vingers in te zoomen of uit te zoomen.

Instagram stories

3. Instagram Story ‘Goede vrienden’

Dit is één van mijn favoriete nieuwe Instagram functies; de ‘Goede Vrienden’-optie. Eigenlijk de welbekende Instagram Stories zoals je ze kent, maar dan voor een specifieke groep mensen. Je kunt namelijk een speciale groep aanmaken (‘Best Friends’) waaraan je specifieke Instagram volgers kunt toevoegen. Deze groep is gescheiden van jouw andere Instagram volgers, waardoor je dus Stories kunt versturen naar een aparte groep. Waarom is dit interessant? Stel dat jij cursussen geeft en graag jouw klanten een specifieke tip wilt

doorsturen. Dan kun je dus een speciale ‘Goede vrienden’ groep aanmaken voor jouw klanten.

Hoe gebruik ik deze functie?

 1. Klik op de drie liggende streepjes rechtsboven op je scherm.
 2. Klik vervolgens op ‘goede vrienden’
 3. Voeg hier specifieke Instagram-accounts toe
 4. Plaats vervolgens een Story zoals je dit normaal doet. Klik op ‘Verzenden naar’ en kies dan vervlolgens voor de optie ‘Alleen beste vrienden’.

Tip; je kunt altijd op een later moment Instagram volgers toevoegen en eventueel verwijderen.

Goede vrienden

4. Jouw Instagram activiteit

Hoeveel tijd zit jij gemiddeld op Instagram? Voor sommige gebruikers is het antwoord behoorlijk confronterend. Kijk, team Instagram wilt jou natuurlijk zo lang mogelijk op het platform houden. Hoe langer jij namelijk op het platform zit, hoe meer advertenties jij te zien krijgt. En daarmee verdienen ze natuurlijk enorm veel geld. Toch is het zo dat met 1,4 miljard wereldwijde gebruikers, Instagram ook een sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft. Daarom houdt Instagram bij hoeveel tijd jij spendeert op het platform en maakt deze tijd voor jou zichtbaar in ‘Je activiteit’. Hier kun je zelf een limiet geven aan het aantal minuten dat jij dagelijks wilt spenderen op Instagram.

Hoe gebruik je deze functie?

 1. Open de Instagram-app en tik rechtsonder op jouw profiel-icoon.
 2. Klik daarna rechtsboven op de drie liggende streepjes voor het zijmenu.
 3. Klik op ‘Je activiteit.’

Vervolgens zie je een grafiek verschijnen van jouw Instagram-gebruik. Bovenaan staat je dagelijks gemiddelde en daaronder zie je jouw gebruik in minuten van de afgelopen zeven dagen. Houd de grafiek ingedrukt om het exact aantal minuten van de desbetreffende dag te zien. In deze functie kun jij een dagelijkse herinnering instellen. Stel je hier bijvoorbeeld 30 minuten in? Dan krijg je een notificatie nadat je 30 minuten hebt gespendeerd op het platform.

Tip: houd er wel rekening mee dat Instagram alleen bijhoudt hoe lang jij op het platform zit via jouw mobiele telefoon. Instagram houdt dus geen rekening met jouw gebruik via desktop of eventuele andere apparaten.

Dit is natuurlijk een handige functie om meer bewust te worden van hoeveel tijd jij spendeert op Instagram. Het jammere is alleen dat jouw Instagram-account niet geblokkeerd wordt als je over dit tijdslimiet zit ?

activiteit 5. Het filteren van jouw Instagram DM’s

Met een DM (= Direct Message) bedoelen we een (privé) bericht dat je rechtstreeks aan iemand stuurt. Ben jij iemand die veel DM’s ontvangt of vind je het gewoon allemaal een ongeorganiseerd zooitje? Dan is deze functie wellicht jouw reddende engel. Wist je namelijk dat er een mogelijkheid is om jouw DM’s te filteren?

Hoe gebruik ik deze functie?

 1. Ga naar de DM inbox door te drukken op het vliegtuig icoontje rechtsboven.
 2. Klik op de streepjes rechts naast de zoekbox.
 3. Kies welke DM’s jij graag wilt bekijken.

Instagram

Ik heb mijn DM-inbox altijd gefilterd staan op de ongelezen berichten. Weet je wat handig is? Je kunt dus net als met jouw e-mailaccount bepaalde DM’s markeren. Zo kun je op een later moment makkelijk een bepaalde DM erbij pakken.


Zo, dit waren mijn 5 favoriete Instagram functies die ervoor zorgen dat jij een #echtinsta verbinding maakt met jezelf en jouw Instagram volgers. Hopelijk ga je gebruik maken van deze handige functies. Vond je dit artikel interessant? laat het mij graag hieronder weten!

Liefs,

Amber

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

[instagram-feed feed=3]

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​