Logo The Social Good Girl
Uitbesteden

Uitbesteden.. ja of nee?

Toen ik net begon met mijn onderneming had ik 0 spaargeld om mijn rekening. Haha, niet dat er op mijn betaalrekening wel geld stond btw. Ik begon letterlijk met niks, nadas, noppes. Op mijn nachtkastje lagen stapels met zelfstudieboeken en ik zat soms tot diep in de nacht Youtube-tutorials te kijken. Want alles wat je zelf kunt leren kun je ook maar beter zelf leren, toch? Nou niet per se. In dit artikel leg ik je uit waarom ik begonnen ben met bepaalde taken uit te besteden. Lees je mee?


Let’s face it, ik ben niet overal goed in. Sterker nog, ik kan in tien minuten honderd dingen bedenken waarin ik echt niet goed ben. Maar jij bent waarschijnlijk ook niet overal goed in, dus kunnen we elkaar de hand schudden. Aangenaam, ik ben Amber en ik ben echt niet overal goed in 🙂

Om me heen hoor ik steeds meer geluiden van ondernemers die bepaalde taken uitbesteden. Ze werken samen met VA’s, Facebook-marketeers, e-mail-specialisten etc. etc…. Ik zou ook zo graag meer dingen uit handen willen geven, wat meer willen delegeren. Maar ik vind het nog wel een dingetje….want ja, ik ben toch een zelfstandige vrouw? Ik kan het toch allemaal wel alleen? Waarom zou ik dan hulp moeten inschakelen….tell me!

In het begin van mijn ondernemers-avontuur had ik nog niet het budget om bepaalde taken uit te besteden. Daardoor zat ik tot diep in de nacht Youtube-tutorials te kijken en meldde ik mij aan voor allerlei gratis cursussen. Het was voor mij een grote uitdaging om andere mensen te vertrouwen met mijn ideeën. Want wie zegt dat ik het niet beter zelf kan doen? Ik had namelijk het gevoel dat ik er met de hulp van de heren Google en Youtube wel uit zou komen. Right.


Waarom zou je het allemaal zelf willen doen?

Als ik er nu aan terugdenk, vind ik het zo zonde dat ik niet beter met mijn tijd ben omgegaan. Ik zag laatst een filmpje voorbij komen dat mijn idee van taken uitbesteden totaal veranderde. Compleet op z’n kop zette ook. In dit filmpje werd namelijk duidelijk dat mensen meer willen betalen als iets langer duurt. En met betalen bedoel ik met geld en tijd. Maar wat is hier logisch aan? Wat is de clue? Stel je voor, je wilt een nieuwe website. Dan kun je uit twee opties kiezen, die allebei ongeveer evenveel geld kosten.

Optie 1: Je bekijkt elke Youtube-video, volgt elke gratis cursus, speurt elke dag het internet af op zoek naar gratis tips over dit onderwerp, zodat je zelf je website kunt bouwen. Na ongeveer een jaar heb je denk je wel genoeg informatie verzameld om vol vertrouwen aan de slag te gaan.
Prijskaartje: 0 euro.

Optie 2: Je huurt iemand in die alles – maar dan ook echt alles – afweet van het bouwen van websites. Hij of zij kan binnen een maand je nieuwe kick-ass website online zetten.
Prijskaartje: 2500 euro. Kaching.

Vertelde ik niet aan het begin dat beide opties evenveel geld zouden kosten? Veel mensen zullen voor de eerste optie gaan omdat het gratis is. Lekker cheap ass. Maar wat ze zich niet realiseren is dat ze niet direct met hun geld betalen, maar wel met hun kostbare tijd. Kun je je voorstellen hoeveel tijd je overhoudt als je een expert inhuurt? Hoe snel je website online gezet kan worden, zodat je daadwerkelijk je producten kunt verkopen? Can you imagine that?


Mijn online helden

In mijn tweede jaar als ondernemer (2018) heb ik al flinke stappen gemaakt om bepaalde zaken uit te besteden. Ik bedenk vooraf altijd goed wat ik nodig heb en wat voor resultaat ik wil en dus ook verwacht. En ja, bij elke investering blijf ik het toch een beetje spannend vinden. Juist omdat je nooit precies weet wat je terugkrijgt. Voor mij is het belangrijk dat de hulp die ik vraag de tone of voice van The Social Good Girl goed weet te verwoorden, goed neer weet te zetten. Zowel in woord als in beeld. De klik is voor mij ook belangrijk. Het heeft iets met aanvoelen te maken, met inleven. Iemand die net zo in het leven staat als ik. Die #echtAmber begrijpt. En dat alles bij elkaar maakt de investering dubbel en dwars waard.

Het is inmiddels geen geheim meer dat ik niet de beste ben in het schrijven van teksten. Ik heb andere kwaliteiten 😉 #schoenmakerblijfbijjeleest. Daarom ben ik Naomi van Tekstbureau Doppie enorm dankbaar voor haar hulp. Zij heeft mijn verhaal nog duidelijker verwoord in de voor mij belangrijke Social Good Girl-style :-). Via Instagram ben ik vriendjes geworden met Manon Toma, één van de beste grafische designers die ik ken en zij heeft een fantastisch mooi werkboek voor mijn Insta Groei Traject ontworpen. Echt helemaal te gek! Wat ben ik blij met deze hulp. Thanks ladies!

En weet je, het gaat er niet om wie ik betaal om mij te helpen. Het gaat erom dat je hulp kunt en mag vragen. Dat dat heel normaal is. Absoluut niet raar. Ik vraag me altijd af: ‘Waar heb ik hulp bij nodig en wie kan mij hierbij helpen?’ Ik ben zo ontzettend dankbaar dat ik een community heb die mij – indien nodig – met liefde en plezier helpt.


Dus hoewel ik het uitbesteden van bepaalde zaken enorm moeilijk vind, ben ik altijd blij dat ik het aandurf om te investeren. Want ook het sneller groeien van mijn onderneming is mij dubbel en dwars waard. Dus uitbesteden van bepaalde zaken….JA! Blijf ik het elke keer spannend vinden? JA 😉

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

[instagram-feed feed=3]

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​