Logo The Social Good Girl

Instagram Museum – ben je een narcist als je hierheen gaat?

Het kan je vast niet ontgaan zijn dat de term Instagram museum een ding is geworden. Wereldwijd worden leegstaanden panden omgetoverd tot een walhalla voor enthousiaste Instagrammers die staan te springen om ‘unieke’ foto’s te maken. Ook ik heb inmiddels drie Instagram museums bezocht en zie geregeld de volgende vraag voorbij komen: ‘ben je een narcist als je naar dit soort museums gaat?’ Ik deel graag mijn kijk op deze vraag. Lees je mee?


Welcome to the Color Factory

The Big Apple; vorige jaar december (2018) ging ik samen met vriendlief naar New York toe. In de stad die nooit slaapt stond ons to-do lijstje bommetje vol met allerlei attracties die we wilde zien. Als online marketeer met een #liefdevoorinstagram MOEST ik natuurlijk een bezoekje wagen aan één van de eerste Instagram museums ter de wereld; A Color Factory. Verrassend genoeg vond vriendlief het niet erg om mee te gaan. Eerlijk is eerlijk, bij binnenkomst had hij pas door waar we precies waren haha.

We werden ontvangen door een host in een roze overall. Ze was MEGA enthousiast (tikkie Amerikaans) en vroeg of we een Mochi (Japans ijsje) wilde. Na tien minuten mochten we in een kleine groep naar binnen en liepen we van de een naar de andere gekleurde kamer. In elke kamer was een camera aanwezig, zodat je foto’s kon maken. Gekleurde achtergronden, ballonnen, confetti – je kent het wel. Na zo’n 30 minuten zat de ‘experience’ erop en kon je via een persoonlijke QR-code de foto’s downloaden.

Weet je wat ik nou zo enorm grappig vond? Het Instagram museum was bedoelt voor mensen die graag foto’s maken. Handig dat ze daarvoor camera’s hadden neergezet, alleen bleek de kwaliteit van de foto’s achteraf enorm bedroevend te zijn. Beetje gek, he 😉


Kom je met ons mee naar Wondr?

Vorig jaar terug zat er een superleuk mailtje in mijn inbox. Een journalist van AT5 vroeg zich af of ik met haar team mee wilde naar het Instagram museum Wondr. Nu heeft vooral de Nederlandse media Wondr geprofileerd als Instagram museum. Zelf vinden ze dat ze namelijk vooral een speeltuin zijn voor volwassenen.

‘WONDR is an immersive pop-up experience that blends visual magic with boundless creativity. A confetti- sprinkled playground of color and sensation designed by some of Amsterdam’s most creative minds. Our interactive exhibit is a place for people of all ages to connect with each other and explore: dance, sing, paint, swim, make new friends and have a great time.”

Vond het trouwens best stoer dat ik gevraagd was om op camera te vertellen wat ik van deze ervaring vond. Het enige jammere was dat ze bij het item mij geclassificeerd hadden als ‘influencer’. Als online marketeer moet ik daar toch een beetje om lachen. Terwijl ik door de ruimte liep, was ik onder de indruk van de installaties. Het zijn 15 unieke ruimtes die allemaal zijn ingericht door Nederlandse kunstenaars en allemaal een vorm van participatie bieden. Zo was er een zwembad vol met ballenbak ballen. Sprong er natuurlijk weer net iets te enthousiast in, waardoor ik mijn enkel verzwikte #typischAmber.

De oprichtster Sarah Mendes was er ook bij en vertelde; “Juist voor volwassenen is het belangrijk om te spelen en creatief bezig te zijn. Kinderen spelen veel en denken daardoor minder in beperkingen.” Daar ben ik het helemaal mee eens! Alleen kon ik het niet helpen te denken dat ik wel wat inhoud miste in de ruimtes.


Mooie foto’s maken die er allemaal hetzelfde uitzien

We leven in een tijd waarin we allemaal uniek willen zijn. En toch gaan we met z’n allen massaal naar plekken toe waar we precies dezelfde foto kunnen maken. Eerlijk is eerlijk, een Instagram museum zoals Wondr zorgt ervoor dat alle bezoekers precies dezelfde foto’s maken. Neem eens een kijkje op de hashtag #wondr, dan zie je wat ik bedoel. Ga je juist niet naar een museum toe om unieke stukken te zien?

“The central disappointment of these spaces is not that they are so narcissistic, but rather that they seem to have such a low view of the people who visit them. Observing a work of art or climbing a mountain actually invites us to create meaning in our lives. But in these spaces, the idea of “interacting” with the world is made so slickly transactional that our role is hugely diminished. Stalking through the colorful hallways of New York’s “experiences,” I felt like a shell of a person. It was as if I was witnessing the total erosion of meaning itself. And when I posted a selfie from the Rosé Mansion saying as much, all of my friends liked it.” Amanda Hess

Door mijn ervaring bij The Color Factory had ik een klein beetje het gevoel dat de inhoud door Wondr gekopieerd was. De hosts hadden zelfs exact dezelfde overalls aan. Beter goed gejat dan slecht bedacht, toch? 😉

 

Het verdienmodel van een Instagram museum

Laten we vooropstellen dat ik het een enorm slim idee vind om in te spelen op een specifieke trend; de consument die overal foto’s van maakt en vervolgens deelt op Social Media. Als je de branding / marketing goed aanpakt, kun je er ook best wat geld mee verdienen. Hoe vraag je je af?

 1. Ticketsale
  Een kaartje voor een Instagram museum staat eigenlijk gelijk aan een kaartje voor een ‘echt’ museum. Zo kun je bij Wondr naar binnen voor €24,50 en bij de Color Factory hebben we toen $38 betaald.
 2. Instagrammable Cafe
  Na de ‘experience’ heb je natuurlijk trek gekregen van alle foto’s die je gemaakt hebt 😉 Daar spelen deze partijen enorm slim op in door een heus Instagram Cafe aan te bieden. Instagrammable hoekjes, MEGA shakes en heerlijk taartjes; je kunt het er allemaal krijgen.
 3. Merchandise
  Na jouw ervaring kun je vaak ook nog leuke merchandise kopen. Denk hier aan linnen tasjes, shirts en petjes.
 4. Gratis Promotie
  Het allerslimste aspect van een Instagram museum is natuurlijk het feit dat de klanten technisch gezien gratis promotie maken. Ze gebruiken de hashtag en locatie-labels in hun Stories en voila, hun volgers willen ook weer naar zo’n Instagram museum toe.

Instagram museum met inhoud

De oprichtster van het Instagram museum Wondr heeft eerder aangegeven dat ze het jammer vindt dat de focus te veel wordt gelegd op het maken van foto’s en het perfecte plaatje. “We hebben geen ramen, tassen moet je opbergen in de kluis en eigenlijk zouden we ook willen dat mensen hun telefoon wegdoen”, aldus Mendes. Leukerd, wat had je dan verwacht? Deze hele plek draait om het feit dat mensen foto’s willen maken. Naar mijn mening hadden ze zelf iets proactiever kunnen zijn om ook echt een Social Impact te maken met ‘hun’ business idee.

Een tijdje terug werd ik uitgenodigd voor de persrondleiding van Youseum; een Instagram museum aan de Amstel. Hun missie? Volgens Koen Derks is hun motto “Insta beauty with a message”. Precies het gevoel wat ik kreeg terwijl ik langs de ruimtes liep! In elke ruimte hebben ze bewust nagedacht over de boodschap die ze willen verspreiden. Zo is er een ruimte met een ‘like’ schip die ten onder gaat. Deze ruimte kaart de druk aan die socialmedia met zich mee kan brengen. Er was ook een ruimte waar de likes bewaard werden. Leuk detail; in deze ruimte is het wat kouder zodat de likes goed bewaard blijven. Ook is er een speciale tentoonstelling die in samenwerking met de @plasticsoepfoundation is gemaakt.

Instagram museum

 

Youseum heeft de behoefte om foto’s te maken geperfect gekoppeld aan een maatschappelijk element, waardoor ze veel meer zijn dan alleen een Instagram Museum. Onderwerpen als; de plasticsoep, de lhbtq-gemeenschap en feminisme krijgen bij hen een podium. Ik vind daarom dat Youseum een goed voorbeeld is van hoe je een trend (alles voor The GRAM) kunt combineren met maatschappelijke thema’s. Wat weet je wat het is, in de tijd dat iedereen een influencer is, is het belangrijk om je te bedenken waarvoor je je jouw invloed wilt inzetten.


Even terugkomend op mijn vraag: ‘ben je een narcist als je naar een Instagram Museum gaat?’ Welnee. Ik zie het als een mooie toevoeging aan het huidige museumlandschap. Mensen tussen 18 en 35 jaar waren eerder best lastig te bereiken. Dankzij de komst van Instagram is er nu een beweging ontstaan van mensen die het leuk vind om foto’s te maken. Is dat erg? Naar mijn mening is het belangrijk om bewust te zijn van de impact die je juist bij deze doelgroep kunt maken. Speel met je bedrijf in op huidige social trends en zorg dat je daarmee ook je steentje bijdraagt aan een betere wereld.

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

[instagram-feed feed=3]

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​