Logo The Social Good Girl
Business Retraites

Business Retraites; praktische tips om een retraite te organiseren

Workations en Business Retraites; begrippen die we tegenwoordig steeds vaker voorbij zien komen. Loop jij al een tijd rond met het idee om ook zoiets te organiseren? Dan is het handig om je goed voor te bereiden. Daarom heb ik Claimy, van @thesoukdepartment om tips gevraagd. Sinds 2017 organiseert zij workations en zij geeft jou graag al haar ins and outs. Lees je mee?


Hoe kies je de juiste bestemming voor een Business Retraite?

“Superleuk Claimy dat je jouw tips wilt delen, zodat we zelf ook een leuke workation kunnen organiseren. Het eerste punt waar ik eigenlijk direct op vastliep was de locatie. Want hoe kies je nou de juiste bestemming voor goede Business Retraites?”

“Ik zou altijd een bestemming kiezen die dicht bij jezelf ligt. Van welke plek krijg jij energie? In welke stad ken jij alle hidden gems? Welke plek biedt zowel inspiratie als ontspanning? Wil je naar de zon of is dat geen must? Als jij gek bent op een bepaalde plek, kun je die ook makkelijker ‘verkopen’ aan deelnemers. Zo heb ik in het verleden gemerkt dat het een absolute pré is dat ik zo thuis ben in Marrakech. Doordat onze focus business is, is er weinig tijd om te stad te verkennen, maar omdat de deelnemers met iemand op pad zijn die daar helemaal thuis is, hebben ze niet het gevoel dat ze dingen gemist hebben. Als jij dat niet hebt bij een bepaalde plek, zou ik adviseren om een lokale guide te zoeken die je daarbij helpt.”


Hoe vind je deelnemers voor de workation?

“Duidelijk verhaal. Om de workaction te laten slagen, heb je natuurlijk deelnemers nodig. Ook is het aanbod van Business Retraites de afgelopen tijd enorm gegroeid. Hoe vind je nou precies deelnemers voor de workation?”

“De meeste retraites of workations bestaan uit een groep van zo’n 8 tot 16 personen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om alleen op workation te gaan (remote werken op een plek met alleen je laptop), maar veel ondernemers kiezen ervoor om met een groepsreis mee te gaan. Bij mij gaat dat eigenlijk al 2,5 jaar via Instagram en via via. Ondernemers zijn altijd clubjes. Ze werken met andere freelancers, delen een kantoor, kennen andere ondernemers. Meng jezelf in een groep en organiseer een testcase met ze! Dan heb jij de ervaring, kun je testen of je het ook daadwerkelijk zo leuk vindt als je dacht, neem je een fotograaf mee en heb je meteen promotiemateriaal.”

Waarom is een workation interessant voor deelnemers?

“Dan de hamvraag, waarom zou ik als ondernemers enthousiast zijn om mee te gaan op een workation. Basically, what’s in it for me?”

“In Nederland is het nog niet zo’n bekend begrip, maar in andere landen kiezen de meeste ondernemers ervoor om minimaal twee keer per jaar zo’n trip te boeken. Er zijn een aantal redenen waarom dit zo’n goede investering is:

  • Tijdens een workation ben je met gelijkgestemden. Je omringt je (vaak een week lang) met andere ondernemers. Je kan sparren over nieuwe ideeën die je hebt, om input vragen, kennis delen, leren van andermans expertise en meer.
  • Een workation stimuleert creativiteit. Je wordt uit je dagelijkse omgeving gehaald en vaak op een inspirerende plek (met zon!) gebracht.
  • Het is de perfecte mix van business en pleasure. Een nieuwe stad ontdekken, nieuwe mensen leren kennen en ondertussen veel tijd hebben om aan je business te werken.
  • Je werkt aan je bedrijf in plaats van in je bedrijf. Je bent niet bezig met deadlines, projecten voor klanten en je inbox. Je focust je deze week op strategieën, plannen en ideeën uitwerken, kennis verhogen en op zelfontwikkeling. Dit alles om je bedrijf naar een hoger level te tillen.
  • Je kunt een workation opgeven als zakelijke kosten. Dus het is ook nog eens aftrekbaar!”

Bekijk ook de laatste #echtinsta Talk waarin we taboe-onderwerpen, eerlijke verhalen & praktische handvatten delen.


Hoe maak jij het reisschema van de workation?

“Een retraite kan natuurlijk verschillen in lengte. Sommige organiseren een trip voor 3 dagen en bij andere workations ben je echt een paar weken weg. Best intens. Hoe maak je het beste een reisschema voor een workation? Waar moet je aandenken?”

“Het allerbelangrijkste is dat de retraite bestaat uit een juiste mix van business en vrije tijd. Men komt om te leren, dus dat moet het meeste tijd in beslag nemen. Echter zijn ze vaak ook op een nieuwe locatie die ze willen ontdekken en hebben ze tijd nodig om alle informatie en prikkels te verwerken. De juiste tijdsindeling maken is dus erg complex en afhankelijk van het type ondernemer/mens die je aan wilt trekken. Wij hebben er ook 2 jaar over gedaan om tot het juiste concept te komen. Wat wij doen is iedere ochtend een sessie en ‘s middags wisselen we workshops en de stad verkennen af. Iedere dag is er ofwel lunch ofwel diner inbegrepen. Zo geef je deelnemers ook de ruimte om zich terug te trekken en hun eigen ding te doen.”


Heb je nog andere tips?

“Een heel belangrijk onderdeel van Business Retraites organiseren is dat als je hiervoor kiest, je feitelijk een reis organiseert en je dus ook verantwoordelijk bent voor de reizigers. De reiswet is heel specifiek en streng, dus het is niet iets wat je zo maar doet. Je moet jezelf hier heel goed in verdiepen, op de juiste manier verzekerd zijn en ook voor een groep willen zorgen. Als jij initiatiefnemer bent, is de groep afhankelijk van jou en zullen ze voor alles bij jou komen.”

Ben je benieuwd naar hoe de workations van Claimy eruit zien, heb je nog een vraag of wil je misschien wel een keer mee? Neem dan hier een kijkje op haar Instagram-account.

Business Retraites

Fotocredits header foto: Studio Phylicia

 

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

[instagram-feed feed=3]

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​