Logo The Social Good Girl
Ja-maar type

Hoe ga je om met een ja-maar type?

Je kent ze vast wel…de persoon die op alles wat je zegt als eerste reactie ‘ja, maar…’ zegt. In mijn werk als online marketeer kom ik ze genoeg tegen. De ondernemers die beren op de weg zien voordat ze überhaupt zijn begonnen. Eerlijk is eerlijk, ook ik was vroeger een ja-maar type. In dit artikel leg ik je graag uit hoe ik hierin veranderd ben en hoe ik het ja-maar type vermijd in mijn business. Lees je mee?


Negatieve mindset

Ik kan me nog goed herinneren dat ik vroeger behoorlijk dwars was. Mijn jeugd was verre van rozengeur en maneschijn. En omdat het bij ons thuis niet makkelijk was, had ik al snel besloten om altijd mijn eigen boontjes te doppen.

Van kleins af aan heb ik mezelf beloofd om altijd onafhankelijk te zijn. “Als ik later groot ben word ik een vrouw die altijd voor zichzelf kan zorgen”. Dankzij mijn overtuiging dat ik dit alleen voor elkaar zou krijgen, had ik in de loop der jaren een allergie voor mensen die mij wilden helpen. Het goedbedoelde advies kwam bij mij binnen als een persoonlijke aanval #oeps

Toen ik tijdens mijn studententijd in de horeca werkte, moest mijn baas al zijn moed bij elkaar verzamelen om mij te voorzien van feedback. Haha, ik was een pittige tante. Want wat hij ook zei, ik was altijd gewapend met de ‘ja, maar’ reactie, waarna er een argument volgde die in mijn ogen volledig acceptabel was. Herkenbaar?


Wat is een ja-maar type?

Over het algemeen zijn de ja-maar types behoorlijk negatief ingesteld. Dit zijn mensen die vaak al hun mening al klaar hebben staan voordat ze echt geluisterd hebben. Ook zien ze vaak beren op de weg voordat ze überhaupt actie hebben ondernomen. We noemen ze ook wel dogmatische types. Mensen met hele sterke overtuigingen waardoor het voor iedereen om hen heen vrij lastig is om hun visie te veranderen met nieuwe informatie. Je kent vast wel zo iemand, toch?

Nou zo iemand was ik dus ook. Natuurlijk had ik dat in die tijd helemaal niet door. Pas toen ik me ben gaan verdiepen in de manier hoe we met elkaar communiceren, ben ik er achter gekomen dat ik eigenlijk helemaal niet zo meelevend was als dat ik dacht. Dit werd mij behoorlijk duidelijk toen een vriendin zwanger werd en de mededeling had gedaan dat ze niet meer zou gaan werken. In mijn wereld snapte ik deze instelling totaal niet. Als vrouw moest je toch gewoon je eigen geld verdienen? Het was toch helemaal niet slim om op zo’n jonge leeftijd afhankelijk te zijn van je vriend? Ik benoemde allemaal redenen waarom ik vond dat ze het anders kon aanpakken. 3x raden hoe zij reageerde 😉

Lees ook het artikel ‘Wil jij ook in één dag succesvol zijn?’

Ja-maar type

Hoe kwam ik van mijn ja-maar gedrag af?

Laten we voorop stellen dat het bij mij even geduurd heeft voordat ik mijn eigen gedrag accepteerde. Je moet immers iets accepteren voordat je het kunt veranderen. Toen ik net met mijn onderneming begon, ben ik me meer en meer gaan verdiepen in hoe wij met elkaar communiceren. Communicatie is immers het startpunt van iedere verbinding = iedere relatie. Vind het dan ook nog steeds raar dat je op school niet per se les krijgt in hoe je het beste kunt communiceren met je medemens 😉

“Mijn manier is een manier maar niet per se de manier.”

Het boek ‘Ja maar wat als het lukt’ vond ik enorm fijn om te lezen. Basically moest ik er voor zorgen dat mijn ja-maar mindset een ja-en mindset werd. Waar ik voorheen vrij voorzichtig, sceptisch en soms argwanend was, lukte het mij steeds beter om met een open mindset te luisteren. Echt te luisteren. Naar nieuwe informatie, meningen en feedback, zodat ik zelf ook beter kon communiceren. Hiermee is het mij dus echt gelukt om mijn mindset te veranderen waardoor ik dus supersnel nieuwe mogelijkheden zie. Alleen omdat ik geen ja-maar type meer ben, betekent het nog niet dat ik niet te maken heb met deze types 😉


Is het slim om zaken te doen met ja-maar types?

Vermijd de ja-maar types! Dat is eigenlijk het beste advies wat iemand je ooit kan geven. Toen ik net begon met TheSGG zei ik ja tegen alle samenwerkingen. Logisch, want ik kwam net om de hoek kijken en had geen cent op mijn bankrekening. Als ik merkte dat een klant van te voren al een negatieve mindset had, wuifde ik dat weg onder het mom van ‘er moet toch geld op de plank komen’. In die eerste maanden werkte ik als freelancer en werd ik ingehuurd om socialmedia-kanalen te beheren. Ik weet mijn frustratie nog zo goed toen ik op een dag een call had met een klant waarin ze om de zoveel minuten haar zin begon met ‘ja-maar….’

Inmiddels zijn we zo’n 4 jaar verder en heb ik geleerd om afstand te nemen van de ja-maar types. Hoe? Ik heb ervoor gezorgd dat ik mijn ideale klant aantrek en ik heb mijn intake procedure aangescherpt. Als je nu met mij persoonlijk wilt samenwerken, gaan we eerst bellen om zo te kijken of;

  • Het traject bij je past
  • Of je de juiste (positieve) mindset hebt

Als ik niet overtuigd ben dat je 2 van de 2 punten scoort, betekent het dus ook dat wij geen goede match zijn. En ja, dan gaan we dus ook niet samenwerken. Zo simpel kan het zijn.


Misschien voelt het in het begin gek om nee tegen een potentiële klant te zeggen, maar in the end levert zo’n energieslurper je minder op dan wat je ervoor terug krijgt. Want ik weet niet hoe het met jou zit, maar je eigenwaarde en de juiste mensen om je heen, zorgen er juist voor dat je je gewaardeerd voelt als ondernemers (en als mens). Door mijn eigen ja-maar instelling te veranderen naar ja-en heb ik zowel zakelijk als privé een enorme groei meegemaakt. Zorg dat je zelf een positieve mindset creëert en vermijd zoveel mogelijk de ja-maar types in je leven. Dan zul je zien dat de energie weer gaat stromen!

 

 

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​