Logo The Social Good Girl

AR-filters: hoe maak je een Instagram AR-filter?

Wist je dat het delen van Stories een effectieve manier is om in contact te komen met jouw ideale volger? De interactieve functies, zoals bijvoorbeeld het gebruik van de poll-functie en vraag-sticker, zijn fijne manieren om de interactie met jouw volgers aan te gaan. Daarnaast kun je nu in jouw Instagram Stories ook gebruik maken van Augmented Reality (AR) filters. In dit artikel lees je wat Instagram AR-filters zijn en hoe je zelf gemakkelijk een AR-filter kunt maken. Lees je mee?


Wat is een Instagram AR-filter?

Laten we bij het begin beginnen, want wat is een AR-filter precies? AR is een afkorting van Augmented Reality. Dat klinkt futuristisch hé? Toch maakt Instagram er al sinds 2017 gebruik van. Ze hebben dat natuurlijk goed afgekeken van hun Snapchat vrienden 😉

Augmented Reality (AR) -filters zijn door computer gegenereerde effecten, die je over jouw eigen foto/video heen kunt plaatsen. Op Instagram zijn dat natuurlijk de gezichtsfilters. Met het hondenfilter kun je bijvoorbeeld de features van een hond toevoegen aan jouw Story. Hierdoor lijkt het net alsof jij een hondenneus en oren hebt. Leuk natuurlijk, maar wat als je een wat meer professionele AR-filter wilt gebruiken?

Goed nieuws, want team Instagram heeft onlangs de AR-filters naar een hoger niveau gebracht. Je kunt ze namelijk zelf maken. Say what?! Jouw eigen AR-filter die ook jouw volgers kunnen gebruiken. Klinkt tof, toch? Ik leg je graag uit hoe je dit voor elkaar krijgt.


Wat is er nieuw aan Instagram AR- filters?

In mei 2019 kondigde team Facebook aan dat iedereen aangepaste AR-filters kan creëren met het Spark AR Studio-platform. Met dit nieuwe platform kunnen alle gebruikers originele Augmented Reality-effecten maken voor onder andere hun Instagram Stories. In het begin was het zo dat alleen een geselecteerd aantal Instagram-gebruikers gebruik konden maken van deze creatieve functie. Inmiddels kan iedereen (gratis) gebruik maken van Spark AR Studio #yes

Waarom AR- filters gebruiken?

Nu hoor ik je denken; “allemaal leuk en aardig maar wat heb ik als ondernemer aan AR-filters?” Dat zal ik je uitleggen. Hoewel deze tool misschien niet voor alle bedrijven geschikt is, is het een geweldige optie voor merken die jongeren op Instagram proberen te bereiken. Onthoudt goed dat 67% van alle Instagram-gebruikers tussen de 18 en 29 jaar is. Bovendien is een derde van de meest bekeken Instagram Stories afkomstig van bedrijven!

Hier zijn enkele voorbeelden die laten zien waarom het een goed idee is om zelf AR-filters te gebruiken voor jouw business.

  • Persoonlijkheid van jouw merk

Als je AR-filters goed gebruikt, weerspiegelen ze precies de tone of voice van jouw merk. Vooral als die toon speels en leuk is. Ze laten jouw unieke stem zien, waardoor jij je kunt onderscheiden van jouw ideale concurrenten. Zorg dat jouw AR-filter aansluit bij jouw branding zodat het altijd herkenbaar is.

  • Interactie verhogen

In 2019 waren er dagelijks meer dan 500 miljoen Instagram-accounts betrokken bij Instagram Stories. 60% van de bedrijven die Instagram Stories gebruikt, heeft een interactief element om de maandelijkse betrokkenheid te vergroten. Denk hierbij aan de poll-functie en de vraag-sticker. Om extra aandacht te krijgen van jouw volgers, kun je nu dus ook AR-filters gebruiken. Het nieuwste interactieve element voor jouw Instagram Stories.

  • Wees jouw ideale concurrenten voor

De AR-filter is nog steeds een relatief nieuwe functie en lang niet alle merken maken er gebruik van. Je kunt jouw ideale concurrent dus een stapje voor zijn door er al wel mee aan de slag te gaan. Heb jij een kledingmerk? Maak dan bijvoorbeeld een filter waarop jouw volgers een product kunnen ‘passen’ voordat ze de bestelling doen. Trust me, online kleding passen wordt the next big thing!

  • Naamsbekendheid vergroten

En last but not least; met AR-filters vergroot je jouw naamsbekendheid. Als jouw unieke AR-filter geen reclame is, wordt het namelijk weergegeven in de ‘Effect Gallery’. Hier kan iedereen, dus ook potentiële volgers, kennismaken met jouw account. Hoe? Wanneer Instagrammers gebruik maken van jouw AR-filter, zal jouw Instagramnaam zichtbaar worden in hun Stories. Instagram laat namelijk zien welke AR-filter zij gebruikt hebben #handig

Jouw eigen Instagram-preset maken? Dat leg ik je uit in dit artikel >>


Hoe maak je een eigen AR-filter?

Het is natuurlijk makkelijk om gebruik te maken van andermans AR-filter. Eerlijk is eerlijk, het is nog leuker om zelf aan de slag te gaan met deze functie. Ben je klaar om zelf een AR-filter te maken? Hieronder leg ik je in een paar stappen uit hoe je zelf kunt beginnen met het maken van jouw eigen AR-filter. Ready?

Wat heb je nodig?

  • Een computer of laptop met een internetverbinding
  • Een Facebook-account
  • Een Instagram-account
  • Een dosis creativiteit

1. Download Spark AR Studio

Download als eerste de Spark AR Studio op jouw laptop. Dit gebruiksvriendelijke platform heb je namelijk nodig om jouw unieke AR-filters te kunnen maken. Enne.. ook zonder een technische achtergrond kun je na een beetje oefenen iets leuks in elkaar zetten.

2. Bepaal jouw effect

Log nu in met jouw Facebook-account zodat je terechtkomt op het beginscherm. Hier kun je zien wat andere creatievelingen allemaal hebben gemaakt. Kijk vooral even rond om inspiratie op te doen. Check vervolgens de tutorials in het leercentrum om een idee te krijgen van hoe alles werkt. Zodra je er klaar voor bent, kunnen we aan de slag gaan. Je kunt nu beslissen of je een volledig nieuwe AR-filter gaat maken of dat je gebruik gaat maken van een van de acht sjablonen.

Ik kies voor Blank Project.

3. Aan de slag

Wanneer je het sjabloon opent, zie je een tijdelijk object in het middenpaneel. Dit centrale paneel heet de Viewport. Hier bouw je jouw AR-filter. De iPhone 8 die je in de hoek ziet staan is een simulator. Hier kun je een voorbeeld zien van jouw AR-filter. Met behulp van de vervolgkeuzelijst kun je de simulator wijzigen van een iPhone 8 naar een ander apparaat. Links bevindt zich het scène paneel. Je gebruikt de opties hier om jouw AR-filters te bewerken. Je kan ook op het video icoontje links klikken en switchen van ‘gezicht’ zo kan je (als je een webcam hebt) het filter ook testen op jouw eigen gezicht. Wel zo handig.

Zoals je hieronder kunt zien heb ik 3 ‘likes’ boven het hoofd gecreëerd. De ‘hartjeskroon’ heb ik eerst in PhotoShop gemaakt en vervolgens als png (zonder achtergrond) geïmporteerd in de Spark AR Studio.

4. Exporteren

Voordat je jouw AR-filter online zet, kun je het eerst testen. Dit doe je door linksonder op ’test on device’ te klikken. Je krijgt vervolgens een link te zien die je kunt gebruiken op ieder Instagram-account. Zo kun je hem ook naar vrienden sturen om te kijken wat zij ervan vinden. Let op: de link blijft één uur geldig en kun je alleen openen vanaf een mobiele telefoon. Als je tevreden bent is het tijd om jouw AR-filter te exporteren. Ga hiervoor naar het menu linksboven. Klik op ‘file’ en daarna op ‘upload to Spark AR Hub’. Je krijgt onderstaand scherm te zien. Als alles groen is, kun je op ‘upload’ klikken.

5. Publiceren

Als het uploaden gelukt is, is het tijd om de AR-filter te publiceren. Het is belangrijk dat je zorgt dat je ingelogd bent op het account waar je jouw filter wilt uploaden. Daarnaast moet je kiezen of je de filter op Facebook of Instagram wil uploaden. Je kunt er maar één kiezen. Bedenk daarnaast ook een naam voor jouw AR-filter. Zorg dat je ideale volger deze makkelijk kan herkennen. Kies vervolgens een foto die jouw AR-filter goed weerspiegelt.

Vervolgens moet je de filter een categorie geven en moet je een voorbeeld-video opnemen. Dit doe je door de test-link te gebruiken om zo jouw AR-filter in een Story te gebruiken. Sla deze op, want die stuur je vervolgens weer door naar je computer. Dit wordt dus de demovideo. Klik daarna weer op ‘volgende’.

Je bent bijna klaar, hang in there. Je kunt er namelijk nog voor kiezen wanneer de AR-filter online komt. Facebook moet echter wel eerst het filter hebben goedgekeurd. Voor deze screening moet je dus wel even uitleggen wat jouw effect doet. Nu alleen nog afwachten tot jouw filter goedgekeurd is en dan kun je (hopelijk) snel gebruik maken van jouw eigen AR-filter.

 

 

Zo, dat was een hele uitleg hè? Hopelijk ben je nu een stuk wijzer geworden over AR-filters en ben je misschien wel van plan om er zelf eentje te gaan maken. Mocht je het na deze uitleg nog lastig vinden, dan kun je altijd nog even Youtube inschakelen. Daar staan namelijk uitgebreide tutorial-video’s. Ik heb er hier al eentje gevonden: Klik hier voor de video.

 

 

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

[instagram-feed feed=3]

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​