Logo The Social Good Girl

Hoe voeg je meerdere links toe aan je Instagram-account?

Als je jouw Instagram-account inzet om nieuwe klanten aan te trekken, dan is het wel handig als mensen kunnen doorklikken naar je website. Nu kun je op Instagram niet zomaar bij elke post een klikbare link toevoegen. Jammer, maar ook wel logisch. Ze willen namelijk dat we zoveel mogelijk op Instagram blijven. Vandaag leg ik je twee mogelijkheden uit die ervoor zorgen dat je meerdere Instagram links tegelijkertijd met je volgers kunt delen. Lees je mee?


Waarom zou je überhaupt een Instagram link toevoegen?

Omdat je vooral veel prachtige foto’s voorbij ziet komen op Instagram, is het makkelijk om te vergeten dat Instagram een marketingkanaal is. Dit betekent dat je het strategisch kunt inzetten om jouw onderneming te laten groeien (= meer klanten + omzet).

Door een link toe te voegen aan je Instagram-account, kun je jouw volgers naar één van je andere kanalen verwijzen, zoals bijvoorbeeld je website. Uiteindelijk wil je natuurlijk dat jouw ideale volger een trouwe klant wordt. Daarom is het toevoegen van een link aan jouw Instagram profiel een handige manier om jouw volgers meerwaarde te bieden.


Wat zijn de verschillende LINK mogelijkheden?

Ik zie meerdere Instagram ‘goeroes’ vertellen dat je op Instagram maar 1 link kunt toevoegen. Dat is niet helemaal waar. Je hebt namelijk 4 verschillende opties om een link toe te voegen.

1. Instagram Stories

Als je meer dan 10K volgers hebt, krijg je toegang tot de ‘swipe up’ functie in je Instagram Stories. Dit betekent dat je bij elke Story een unieke link kunt plaatsen.

2. Instagram Adverteren

Als je gaat adverteren op Instagram, kun je ervoor kiezen om je advertentie te laten zien in iemand’s Instagram Story. Als je voor deze optie kiest, kun je altijd een unieke link toevoegen aan je advertentie. Let wel op, een url plakken in de omschrijving van een Insta post die in de feed zichtbaar is, is niet klikbaar!

3. Instagram Shopping

Begin 2018 werd de functie ‘Instagram Shopping’ in Nederland geïntroduceerd. Dankzij Instagram shopping kunnen mensen via enkele klikken, direct naar je website doorverwezen worden. Niet iedereen kan een Instagram shop maken. Lees vooral even dit artikel om te ontdekken of je in aanmerking komt voor een Instagram shop.

4. Instagram Bio

Okay, so here’s the deal! Als je dus niet 10K volgers hebt, niet gaat adverteren en geen Instagram shop kunt implementeren, kun je nog steeds een link toepassen. Het zit alleen zo, dat de enige mogelijkheid om een klikbare link te delen, in je Instagram bio verstopt zit. Nu kun je daar de url naar je homepage van je website invoeren. Maar wat als je in je Instagram post verwijst naar je laatste blog?


Waarom zou je meerdere Instagram links verwerken in je bio?

Het is inderdaad mogelijk om jouw volgers verschillende links te laten zien. Door Instagram in te zetten als een marketingkanaal zorg je ervoor dat jouw volgers na het zien van jouw Instagram post graag verder willen klikken. Toch kan het best een uitdaging zijn om mensen überhaupt te laten klikken op een link. Is het dan niet verwarrend om ze meer opties te geven, met als gevolg dat ze misschien helemaal niet klikken?

Niet helemaal. Je moet nog steeds moeite doen om jouw ideale volger te overtuigen dat het een goede keuze is om op jouw link te klikken. Als je ze overtuigd hebt, geef je ze de keuze om meerdere links aan te klikken. Bijvoorbeeld je laatste blogpost, je website of een gratis product dat ze kunnen downloaden. Wanneer ik bijvoorbeeld jouw laatste product al heb gedownload, dan geef je mij door de extra links nóg een keuze om via een andere weg met jouw onderneming in zee te gaan.


Hoe geef je je ideale volger meer keuzes?

Okay, nu het praktische gedeelte. Hoe voeg je meerdere links toe aan jouw Instagram bio? Technisch gezien, voeg je nog steeds 1 link toe aan je Instagram bio. Zodra mensen op de link in je Instagram bio klikken, kun je ervoor kiezen om een tussenpagina te laten zien. Op deze pagina staat meerdere opties waaruit je volgers kunnen kiezen. Willen ze je laatste blog lezen? Je gratis ebook downloaden? Of naar de homepage?

Door je Instagram volgers meerdere keuzes te geven, kun je het verkeer beter sturen (= betere kwaliteit). Nu zijn er twee opties om zo’n tussenpagina te maken;

1. Maak gebruik van een derde partij zoals Linktree
2. Bouw zelf een Instagram landinsgpagina

Aan beide opties zitten voor en nadelen. Ik bespreek ze hieronder graag met je.


Een landingspagina maken met Linktree

Via het gratis programma Linktree voeg je één link toe aan je bio. Ik leg je hieronder precies uit hoe dit in zijn werk gaat.


Stap 1: Connect gratis jouw Instagram account met Linktree

Hoe voeg je meerdere links toe aan je Instagram account?Hoe voeg je meerdere links toe aan je Instagram account?

Stap 2: Voeg relevante links toe

Hoe voeg je meerdere links toe aan je Instagram account?

Stap 3: Vervang je huidige link in je bio met de link van Linktree

Hoe voeg je meerdere links toe aan je Instagram account?

Stap 4: Test of de link goed werkt

Het is belangrijk dat je test of alles goed ingesteld staat, zodat jouw ideale volger ook alle links te zien krijgt. Het mooie aan Linktree is dat je kunt meten waar jouw volgers in geïnteresseerd zijn. Klikken ze bijvoorbeeld vaak op jouw gratis weggever of zijn jouw volgers meer geïnteresseerd in je laatste blog post? Onthoudt altijd dat Instagram een marketingkanaal is. Blijf dus testen wat het beste voor jou werkt.

Tip: Voeg niet zomaar allerlei links toe aan je Linktree account. Bedenk goed wat de doelstelling is. Wat is de meerwaarde voor jouw ideale volger als je deze extra keuze toevoegt?

Linktree is een goede partij om mee samen te werken. Helemaal als je niet precies weet hoe je een landingspagina moet maken of daar geen zin/tijd voor hebt. Het enige nadeel van Linktree is dat je jouw volgers eigenlijk naar een andere website (Linktree) stuurt. Als je dus in je Google Analytics kijkt, zal het verkeer niet onder Instagram te vinden zijn, maar onder ‘referral traffic’. Niet heel erg, maar wel goed om even rekening mee te houden. Je kunt namelijk ook zelf een Instagram landingspagina maken.


Een eigen Instagram landingspagina maken

Je kunt natuurlijk ook een eigen Instagram landingspagina maken, zodat je jouw volgers meerdere keuzes geeft. Als je zelf handig bent, of met een makkelijk thema werkt voor je website (zoals Divi), kun je natuurlijk voor deze DIY optie gaan. Zorg dan wel dat de landingspagina makkelijk aan te passen is, zodat je er elke keer en andere link in kunt zetten. Het voordeel van je eigen Instagram landingspagina link in je Instagram bio, is dat het verkeer direct naar je website gaat. Scheelt toch weer een schakel.

Waar je ook voor kiest, zorg dat je niet teveel keuzes aanbiedt. Dit zorgt namelijk voor keuzestress bij je volgers en dat wil je natuurlijk niet hebben. Het is ook een goed idee om geen afgekorte (bit.ly) te gebruiken. Team Instagram wilt namelijk dat je zo transparant mogelijk bent. Dus ook met je links is het fijn als je volgers enigzins een idee hebben wat ze te zien krijgen als ze op jouw link klikken.

 

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

[instagram-feed feed=3]

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​