Dit is wat je moet weten over de nieuwste veranderingen in het Instagram-algoritme van 2018

Het Instagram-algoritme; voor velen blijft het toch een onoplosbare puzzel. Eindelijk denk je het door te hebben en dan BAM… wéér een verandering. Begin januari kondigde Facebook aan dat er een MEGA update zat aan te komen. En als er iets verandert bij grote broer Facebook, dan verandert natuurlijk ook het Instagram-algoritme mee #allhandsondeck. In dit artikel leg ik je met liefde uit wat de nieuwste veranderingen in het Instagram-algoritme zijn van 2018. Lees je mee?

Hoe fijn zou het zijn als alle nieuwe updates direct verschijnen op de blog van Instagram? Lekker duidelijk. Lekker overzichtelijk. Helaas voor ons vindt het Instagram-team het veel leuker om ons Grammers op een ingewikkelde zoektocht te sturen in hun helpcentrum. Lucky for you, hebben wij het zoekwerk al voor je gedaan. Enne.. be positive. Er zitten een paar slechte, maar ook een boel goede kanten aan het gloednieuwe Instagram-algoritme 😉


Hoe zit het precies met het organische bereik van je Instagram-post?

Als een ware paparazzi deel je jouw mooiste foto vol trots op Instagram. Maar wist je dat maar 10% van jouw volgers dit pareltje in eerste instantie te zien krijgt? Het is zo dat het enthousiasme van die 10% bepalend is voor het *organische bereik (*bereik waar je niet voor betaalt) van jouw post. Say what? Het komt erop neer dat een Instagram-post die direct veel likes en reacties krijgt, hierna (dankzij het algoritme) een meerderheid van jouw volgers bereikt. Dus als je je afvraagt waarom je laatste Instagram post ⅛ van de engagement van een andere post heeft gekregen, dan kan dit de reden zijn.

Oh, en er zijn genoeg manieren om het Instagram-algoritme te foppen. Hoe?
Nou bijvoorbeeld dankzij Instagram Pods. Pods zijn groepen mensen die elkaar plechtig beloven om likes en reacties te geven. Slim trucje om het Instagram-algoritme te laten denken dat je post snel populair is (zie uitleg hierboven). Maar bij verkeerd gebruik zorgt een Instagram Pod ervoor dat je organische bereik drastisch keldert. Helaas pindakaas. Als je wilt (vals)spelen doe het dan veilig. Daarom kun je in het GRAMMIE magazine een handige checklist vinden waarin ik je uitleg hoe je een Instagram Pod het beste kunt gebruiken. Yes!

Een vraag die ik ook vaak krijg is: “Amber, is mijn organische bereik met een privé Instagram-account hoger dan bij een zakelijk Instagram-account?” Het is in eerste instantie goed om uit te zoeken wat het beste bij jouw situatie past. Om je hierbij te helpen kun je op pagina 37 in het GRAMMIE magazine een infographic vinden die je helpt bij deze keuze. Listen up. Het is de grootste onzin dat je organische bereik met een privé-account hoger is dan wanneer je een zakelijk account hebt. En nee, je wordt niet gestraft in je organische bereik als je gaat adverteren. En trust me, wil je snel meer klanten krijgen via Instagram, dan is een advertentiestrategie toch wel heel erg handig ;).


Je Instagram-engagement is heilig!!

Je negeert nooit een reactie van een trouwe volger, toch? Hopelijk niet, want JOUW engagement zorgt voor een groter organisch bereik. Anno 2018 is elke reactie op jouw Instagram post MEGA belangrijk. Zorg altijd dat je binnen zestig minuten reageert op een comment. Doe je dit niet? Dan zal je post steeds minder zichtbaar worden. So don’t be a stranger.

Natuurlijk is een authentieke reactie op een reactie wel zo fijn. Je wordt dus gestraft als je bijvoorbeeld alleen emoticons gebruikt én generieke reacties zoals ‘Geweldige foto!’ ‘Love it’ en ‘Nice!’ tellen nu niet meer mee als engagement. Het voordeel hiervan is wel dat team Instagram probeert om zo deze spam-comments eruit te filteren. Zo krijgen de echte reactie de kans om daadwerkelijk gezien te worden. Dikke LIKE. Dus wil je opvallen in de massa aan reacties? Beschouw elke comment dan als een echt gesprek dat hopelijk meer dan vier woorden bevat ;).

Nog een dingetje. Zorg dat je jouw Instagram Stories implementeert in jouw Instagram-strategie. Zoals je weet, ben ik zelf enorm fan van deze functie. Op een laagdrempelige manier kan ik jullie namelijk een kijkje geven in mijn leven. Het is niet alleen leuk, maar ook door het strategisch in te zetten vergroot ik dus mijn zichtbaarheid. Vergeet dus deze functie niet te gebruiken, want ook hier telt de engagement tussen jou en jouw volgers mee. Hell yeah!


De wondere wereld van Instagram-hashtags

Eerlijk is eerlijk. Ik ben geen fan van geruchten! Instagrammers die zeggen dat hashtags zó 2017 zijn hebben wat mij betreft het Instagram-spelletje niet begrepen. Nog steeds zorgen de juiste #hashtags ervoor dat je jouw ideale volger jou vindt. Het is alleen zo dat je goed moet kijken wat voor jou werkt. Als je altijd dertig hashtags in de eerste comment van je Instagram-post plaatst, dan kan dit wellicht gezien worden als SPAM. En dat wil je natuurlijk niet. Hoe kun je dit voorkomen? Zorg bijvoorbeeld dat je jouw unieke hashtags in je omschrijving verwerkt.

En weet je wat helemaal belangrijk is? Gebruik niet steeds dezelfde #hashtags. Zorg dat je meerdere keren een #hashtagonderzoek uitvoert, zodat je drie sets hebt met mega sterke #hashtags. Ik raad aan om #hashtags te posten die vaker gebruikt worden, maar niet ZO vaak dat ze té populair zijn. Dan wordt jouw Instagram-post namelijk onmiddellijk begraven onder alle anderen posts die als een gek worden geüpload.

En ik weet dat er hier slimmerds zijn die denken dat je telkens de omschrijving van je post kunt aanpassen. DOE DAT NIET! Zorg dat je 24 uur na plaatsing niet aan je omschrijving komt. Dit verlaagt namelijk aanzienlijk je kans om direct zichtbaar te zijn. Dus check altijd extra goed of er geen spelfout in staat, voordat je jouw Instagram-post online zet.


De nieuwste verandering in jouw Instagram-feed

Ik heb vorig jaar een live sessie gedaan waarin ik je precies uitlegde hoe je jouw Instagram explore-feed strategisch kunt inzetten. Nog niet gezien? Dan raad ik zeker aan om het hier terug te kijken. In jouw explore-feed zie de Instagram-posts van mensen die je wel en vooral niet volgt. Op basis van je eerdere interesses bekijkt het Instagram-algoritme welke Instagram-posts relevant voor jou zijn. Interesses zoals; de hashtags die je gebruikt, de grammers die je al volgt, de berichten die je leuk vindt en natuurlijk je zoekopdrachten.

Wat is er nieuw aan de explore-feed? Instagram heeft ervoor gekozen om deze berichten ook af en toe te laten opduiken in je normale Instagram-feed. Ja, dat lees je goed! Complete vreemdelingen kunnen vanaf nu ook opduiken in je vertrouwde Instagram-feed. En het schijnt zelfs zo te zijn dat de profielen die #hashtags volgen eerder getoond worden in andermans feed. Dus zorg dat je ook deze nieuwe functie strategisch inzet. En dat doe je natuurlijk door mijn hashtags (#liefdevoorinstagram, #thesocialgoodgirl, #grammiemagazine) te volgen 😉

That’s all folks! Je bent nu weer behoorlijk bijgepraat over het nieuwste Instagram-algoritme. Heb jij iets gemerkt van de laatste updates? Laat het mij dan hieronder weten. En er zullen zeker meer updates komen dit jaar, dus houd The Social Good Girl in de gaten!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *