3 redenen waarom je vandaag stopt met stockfoto’s delen op Instagram

Stockfoto’s; ik zie ze nog te vaak te enthousiast gedeeld worden op Instagram. Zo zag ik vorige week dezelfde foto voorbij komen bij een begrafenisondernemer, maar ook bij een kinderdagverblijf… #awkward. In dit artikel geef ik je drie steengoede redenen waarom je vandaag nog moet stoppen met het delen van stockfoto’s op Instagram. Lees je mee?


De kwaliteit is goed, ze zijn altijd op voorraad en ze zijn spotgoedkoop. Stockfoto’s zijn op de één of andere manier enorm populair bij vele Instagrammers. Maarre… is het niet zo dat je een authentiek verhaal wilt delen op Instagram? Toch een beetje suf als je buurvrouw precies dezelfde foto deelt. Daarom wordt het de hoogste tijd dat stockfoto’s verbannen worden op Instagram. Who’s with me?

1. Voor je branding zijn stockfoto’s een grote NO-GO

Je wilt natuurlijk een consistent verhaal laten zien op Instagram. Jouw verhaal! Zie jouw Instagram-account als een winkeletalage; het eerste wat mensen van jouw bedrijf zien. Als het eerste wat ze zien een algemene stockfoto is, haken ze al snel af. Trust me. Het is namelijk niet onderscheidend genoeg. Ik bedoel, is het niet gek als je precies dezelfde foto’s gebruikt als je concurrentie?

Ik leer mijn klanten om een duidelijke visuele contentstrategie te maken die aansluit bij hun branding. In deze strategie gaan we uit van de kracht van eigen foto’s. Dus niet van stockfoto’s. Ja, ze zijn goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. En daarom heel erg verleidelijk. Maar net zoals met alles in het leven is de combinatie van goedkoop en makkelijk niet altijd goed voor je onderneming – dus ook niet voor je Instagram-account!

2. Er ontbreekt enige vorm van een menselijke connectie

Ze kijkt je lachend aan, met een stel witte tanden waar je tandarts nog jaloers van wordt. Wees eens eerlijk. Heb jij enig idee wat de naam is van de prachtige vrouw die staat te stralen op de door jou zojuist aangeschafte stockfoto? Geen idee? Hoe denk je dat jouw ideale volger zich voelt als ze haar op Instagram tegenkomt? Precies. Verward. #confused

Photo by Janko Ferlič on Unsplash

This is your wake up call...Achter elk Instagram-account zit een écht persoon. En zoals elk persoon, is het fijn om gewaardeerd te worden. Deze waardering krijg je, door de gezichten achter het Instagram-account te laten zien. Je creëert een waardevolle relatie met jouw Instagram-volgers door het menselijke element te tonen. Simpel. Een foto waar jij opstaat doet het altijd 100% beter dan een foto van een te blije (voor ons onbekende) vrouw die lachend naar haar laptop staart.

Tip: Werk je samen met meerdere mensen? Deel dan de verhalen van je collega’s door bijvoorbeeld elke week iemand anders voor te stellen op jouw Instagram-account. Geef jouw volgers te kans om een menselijke connectie te krijgen met jouw onderneming.

3. Een afgelikte boterham delen met je buurvrouw

Dat een stockfoto niet uniek is, snap je hopelijk nu wel. Stockfoto’s zijn ervoor gemaakt om zoveel mogelijk hetzelfde beeld te verkopen aan jan en alleman. Dit betekent dat het beeld dat je vandaag koopt, best enkele jaren geleden gemaakt kan zijn. En een foto die al 100K gedeeld is, is een beetje als een afgelikte boterham delen met je buurvrouw. #ohnoshedidnot

En dan is er nog een dingetje. Alle stockfoto-liefhebbers lijken allemaal gebruik te maken van dezelfde stockfoto websites zoals Unsplash. Als je dan toch (ook na het lezen van dit artikel) nog steeds gebruik wilt maken van stockfoto’s – kun je maar beter ervoor zorgen dat het aansluit bij jouw branding. Laten we even duidelijk zijn: ik raad het absoluut niet aan om stockfoto’s te gebruiken! Maar ik vind ook dat iedereen vooral zijn eigen ding moet doen. Dus als je echt niet genoeg ‘eigen’ foto’s hebt, raad ik je aan om deze te combineren met stockfoto’s die enigszins bij je visuele strategie passen. Op deze drie websites kun je nog een beetje unieke foto’s kopen die niet door iedereen gebruikt worden;

  1. www.stocksy.com
  2. https://bloguettes.com/toolbox/stock-photos/
  3. https://www.scstockshop.com/

Hoe kom je dan wel een goede Instagram-foto’s?

Je kunt natuurlijk altijd de DIY-kant opgaan als het aankomt op het maken van mooie Instagram-foto’s. Wat veel grotere Instagrammers doen, is bijvoorbeeld een moodboard maken van hun favoriete foto’s op Instagram. Deze gaan ze vervolgens zelf namaken – compleet in hun eigen stijl. Het is nooit erg om inspiratie op te doen op Instagram, maar zorg wel dat je niet precies een foto namaakt #wedontlikecopycats

Als je wat meer budget hebt, kun je ervoor kiezen om samen te werken met een professionele fotograaf. Zo werk ik geregeld samen met mijn Thaise fotograaf en als ik in Nederland ben werk ik o.a. samen met @hannahrosaliephotography. Het is altijd erg verstandig om te investeren in een goede fotograaf, die in één middag een hele visuele databank voor je maakt. Dankzij je eigen foto’s, laat je toch een uniek verhaal zien dat alleen te gebruiken is door jou en de fotograaf. Wat? Mag je fotograaf ook de foto delen? yes – En hoe dat precies in z’n werk gaat leg ik je graag in dit artikel uit.

Wat is jouw mening over stockfoto’s? Ben jij een Instagrammer die ze graag gebruikt of gebruik je alleen maar eigen foto’s? Laat het mij hieronder weten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *