Instagram TV vs. Youtube – alles wat je moet weten of de nieuwste Instagram functie.

Sta je net als ik te springen om de nieuwste Instagram functie; Instagram TV? Of is jouw reactie meer iets in de trant van; “OMG Amber er is weer een nieuwe functie op Instagram. Ik hou het niet meer bij…” I get ya, de afgelopen tijd zijn er veel nieuwe functies bijgekomen. Zelf ben ik MEGA enthousiast over Instagram TV. In dit artikel zal ik je uitleggen wat je hier precies mee kunt doen. Lees je mee?


Het is geen geheim dat team Facebook graag geïnspireerd raakt door andere bedrijven. Zo is het algemeen bekend dat het format van Instagram Stories is ‘afgekeken’ bij Snapchat. Nu gaan ze een stapje verder. Ze zijn namelijk de strijd aangegaan met Youtube door Instagram TV te introduceren; een functie waarbij je video’s kunt uploaden die tot een uur duren! Waarom ligt de focus op video?

De kracht van video op Instagram

Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen veel beter reageren op video’s dan op een statische afbeelding. Ook niet zo gek, veel Instagrammers hebben geen zin en/of tijd om een omschrijving bij een post te lezen. Dankzij video kun je direct jouw verhaal vertellen aan jouw ideale volger. En dat ook nog op een leuke manier. Een win-win situatie dus.

“We’re evolving with the times; these days, people are watching less TV and more digital video. By 2021, mobile video will account for 78% of total mobile data traffic. And we’ve learned that younger audiences are spending more time with amateur content creators and less time with professionals.” Team Instagram

Wat is er precies veranderd? Het gebruik van video’s op Instagram is niet nieuw. In je Instagram feed kun je video’s delen die tot 60 seconde duren. In je Instagram Stories kun je video’s delen die 15 seconde lang zijn. Voor sommige gebruikers is het een behoorlijke uitdaging om in het kort een verhaal te vertellen. Voor deze Instagrammers biedt Instagram TV de oplossing. Okay, laten we eerst kijken hoe je Instagram TV instelt. Ready?


Stel je persoonlijke Instagram TV-kanaal in

Ik leg je graag uit hoe je je eigen Instagram TV-kanaal aanmaakt. Zorg als eerste dat jouw Instagram app helemaal up-to-date is. Ga vervolgens naar je homefeed waar je nu rechtsboven een gekleurde TV icon ziet staan (1). Klik op het icon om je Instagram TV te openen. Zodra je deze functie opent, zal er direct een video afgespeeld worden. Dit is je Instagram TV homepage. Klik op het tandwiel icon aan de rechterkant en klik op ‘create channel’ om je Instagram-account te linken (2). Nu kun je officieel gebruik maken van jouw Instagram TV.

Raak niet in paniek als je na het updaten van je app het icon rechtsboven niet ziet (1). Als dit het geval is, ga je naar je app store en download je de Instagram TV app (3).


Meest gestelde vragen over Instagram TV

Gisteren kreeg ik enorm veel vragen in mijn mailbox over het gebruik van Instagram TV. Hieronder beantwoord ik de meest gestelde vragen.   

Gaat Instagram TV Youtube vervangen? Nee- Instagram TV is een videoplatform die lijkt op Youtube. Zo heeft elke gebruiker zijn/haar eigen ‘kanaal’ die bekeken kan worden door volgers en niet volgers. Met deze nieuwe functie gaat Instagram direct de strijd aan met Youtube. Youtube zelf verdwijnt dus (nog) niet 😉

Kan ik video’s op mijn Instagram TV delen die langer duren dan een uur? Nee – momenteel is het zo dat de meeste Instagrammers video’s kunnen uploaden tot 10 minuten. Dat gaat waarschijnlijk snel veranderen waardoor je video’s kunt uploaden die tot een uur duren.

Kan ik mijn Youtube video’s direct delen op Instagram? Nee – Instagram TV heeft hetzelfde format als je Instagram Stories. Dit betekent dat je alleen verticale video’s kunt uploaden. Hou hier dus rekening mee bij het maken van je video’s.

Kan ik adverteren op Instagram TV – Nog niet. Al kunnen Instagrammers de mogelijkheid tot adverteren snel verwachten.  

Wat voor soort video’s krijg ik te zien? Instagram zoekt voor jou de beste video’s uit op basis van je interesses en de Instagram-accounts die je volgt. Je kunt ook ‘trending’ video’s bekijken via de ‘popular’ kanaal. Ook kun je (net zoals bij Instagram Stories), Instagram TV video’s doorsturen naar je volgers via DM (direct message).

Moet ik per se een Instagram TV kanaal aanmaken? Niks moet en alles mag! De nieuwe Instagram functies worden best snel achter elkaar uitgerold. Raak hier niet van in paniek. Je hoeft nooit iets direct uit te proberen.

LEES OOK HET ARTIKEL: Drie redenen waarom Instagram het favoriete socialmedia-platform is van jouw concurrent!


Wat betekent Instagram TV voor jou?

Alleen omdat Instagram een nieuwe feature heeft uitgebracht, betekent het nog niet dat je er direct gebruik van moet maken. Ook op de ‘traditionele’ manier kun je nog steeds jouw ideale volgers bereiken op Instagram. Wat vind ik zelf van Instagram TV? Geweldig. Cijfers laten zien dat video een essentieel onderdeel speelt in elk succesvol online marketing strategie.

“We believe this is the future of video. People continue to spend more time with entertainment on their mobile devices, and we’re making it easier for them to get closer to the creators and original content they love.” Team Instagram

Mijn tip? Zorg dat je niet gehaast te werk gaat. Ga de komende dagen Instagram TV uittesten en bedenk hoe je dit eventueel kunt inzetten voor jouw bedrijf. Ga niet opeens allemaal video’s delen. Maak eerst een duidelijke strategie en zorg dat de content die je deelt altijd voldoet aan je eigen kwaliteitsmeter.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Hi. Cool nieuws. Ik heb de Instagram app geüpdated. En ik zie nu dat ik inderdaad mijn eigen tv channel heb maar kan nog niet filmpjes langer dan 15 seconden updaten. Kan ik een filmpje wat ik gemaakt heb en gedownload heb op mijn computer op Instagram posten?

    • In je Instagram Stories kun je nog steeds video’s uploaden van 15 seconden. In je Instagram TV kun je video’s uploaden tot maximaal 10 minuten. Al zal dit dus snel veranderen. En ja, je kunt een video die je eerder hebt gemaakt posten op je Instagram TV kanaal.

  • Oh, super handig deze uitleg! Ik vroeg me echt af hoe het nu allemaal werkte.
    Kan je op IGtv ook eerdere video’s terug kijken zoals op YouTube, of is het net als bij Stories dat de video na een bepaalde tijd verdwijnt?

  • Hi Amber, bedankt voor het artikel. Weet je al hoe je gevonden wordt op Instagram TV? Ik heb mijn eerste video geplaatst en zie niet waar je bijv hashtags kunt invoegen.

  • ik wil graag voor in de vakantie een igtv maken. Ik zie bij veel influencers dat ze dan hele mooie filmpjes hebben bewerkt. Weet jij misschien een goede app waar ik niet voor hoef te betalen om mijn video’s te bewerken?