Ups & Downs – de realiteit van ondernemen

Kunnen we even eerlijk met elkaar zijn? Hoezo zijn er nog steeds ondernemers die constant verkondigen dat het hele ondernemerschap één groot feest is? Voor mij voelt het toch echt compleet anders. Ja, die feestjes – inclusief ballonnen, taart en champagne – zijn er zeker weten. En ze worden goed gevierd. Maar man man man, ben ik dan de enige ondernemer die ook de iets minder gezellige pity parties organiseert? En daar mag ik het ook best over hebben. Toch?


You’re in a roller coaster baby. And you’d better hang on!

Ik weet nog zo goed dat ik me als kleine meid midden in de Efteling de held van de dag voelde. Het was in de tijd dat de Python net voor het grote publiek toegankelijk werd en ik als kleine Amber helemaal vooraan in de achtbaan plaats had genomen. Natuurlijk wel met mijn grote broer aan mijn zijde, want zo’n daredevil was ik wel. Wat een magisch gevoel om doodsangsten uit te slaan om er vervolgens met een licht euforisch gevoel uit te komen. Want ja, je had immers de mega enge achtbaan overleefd.

Sinds ik ben begonnen met ondernemen, heb ik het gevoel dat ik standaard vooraan in die achtbaan zit. Omhoog, omlaag; in het avontuur dat ondernemen heet, ga ik alle kanten op. Van hele hoge omzetten, tot niet betaalde facturen. Van compleet volgeboekt zitten met trainingen, tot een compleet lege agenda met nul nieuwe klanten. De ene keer voelde ik me een zelfverzekerde vrouw die de hele wereld aan kon. De andere keer was ik een onzekere ondernemer die het allerliefst de handdoek in de ring wilde gooien. Yup. Vooral in het eerste jaar als ondernemer had ik werkelijk waar geen idee wat ik aan het doen was #guilty Dat resulteerde in het feit dat mijn resultaten – en dus ook mijn gemoedstoestand – alle kanten op gingen. De ondernemende achtbaan was een feit. Fasten your seatbelts!

Lees ook het artikel: Echt zijn = niet lelijk.


Hey eenzame ondernemer, kom je buitenspelen?

Dat ondernemen een rollercoaster is, is helemaal oké. Maar waarom moeten we in hemelsnaam alleen in het eerste karretje gaan zitten? In mijn eerste jaar als ondernemer voelde ik mij enorm eenzaam #tonychocolonely. De ondernemers die ik online sprak, hadden alleen maar verhalen van het kaliber #pictureperfect, waardoor ik me nog kutter – excusez le mot –  ging voelen. Het leek of alles ze voor de wind ging, dat ze geen enkele fout maakten en dat ze één en al succes hadden. Vooral de verhalen van de Amerikaanse ondernemers kwamen we helemaal mijn neus uit. ‘How I got 100K profit during my first product launch?’. Bluh. Daar zat ik dan met mijn negentig – ja je leest het goed, negentig – euro omzet bij mijn eerste poging om een product in te markt te zetten.

Maar wat kan er veel veranderen in een jaar. Waar ik eerst totaal geen verbinding kon maken met anderen ondernemers, heb ik nu geweldige vrienden gemaakt. Eén van die vrienden is de altijd prachtige @celinecharlotte.

We kenden elkaar al een paar maanden via Instagram en hebben onze eerste ‘date’ in Bangkok gehad. Ken je dat gevoel wanneer je op slag verliefd bent? Haha het klinkt een beetje creepy, maar dat had ik ook bij Charlotte. Eindelijk een vrouw met haar eigen onderneming. En die net als ik keihard wilde groeien. Maar ook nog wel zoekend was in dit hele business adventure. Wat was – en is – het fijn om zo’n connectie te maken. Te hebben. In een korte tijd is zij één van mijn beste vriendinnen geworden. En mede dankzij haar is het avontuur dat ondernemen heet hartstikke leuk!


Realitycheck: ondernemen is niet #instaperfect. Bij lange na niet. Er komt een tijd dat je compleet gestrest naar je bankrekening kijkt. Er komt een moment dat je met je handen in je haar op zoek bent naar een goede oplossing. En er komt ook een dag dat je je compleet alleen voelt temidden van een enthousiaste groep mensen. But hey, that’s okay. Babe, you’re in a roller coaster, so you’d better hang on. 

Er zijn genoeg mensen om je heen die in hetzelfde schuitje zitten. Zoek die mensen op en zorg dat je samen vooraan het avontuur aangaat. Het avontuur dat ondernemen heet. So buckle up and enjoy!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Lieve Amber, wat ben ik blij dat per toeval ben ik je tegengekomen. Ik heb een paar flatlay bij jou online gekocht en toen ik de doos openmaakte had ik het gevoeld as ik iemand had me een kado verstuurd. Zo mooie en met liefde ingepakt bon ik het. Sindsdien volg ik je Op Instagram (dat klinkt een beetje raar, maar tja) en heb soooo veel geleerd. Ik ben je ontzettend dankbaar. Ik zou alle scholen aanraden om aan de kinderen leren omgaan met Instagram en op die manier en met mensen al jij kunnen de kinderen heel veel van leren.
    Marisa Uceda