Wat heb ik in 2018 verdiend en uitgegeven als ondernemer?

Wat heb ik in 2018 verdiend en uitgegeven als ondernemer? Vraagje; waarom doen mensen altijd zo raar als er gevraagd wordt wat ze verdienen? En waarom hebben de grote ondernemers in Nederland het elke keer alleen maar over omzet. Hoe zit het dan precies met de kosten? In het kader van #echtinsta deel ik graag mijn omzet, kosten en winst van 2018! Ook leg ik je uit waar ik het geld mee heb verdiend, waar ik het aan heb uitgegeven en wat ik dit jaar anders ga doen! Lees je mee?

Amber de beginnende ondernemer

Toen ik net begon met mijn onderneming, volgde ik de voor mij inspireerde ondernemers die al een tijdje bezig waren. Ik schreef me in voor gratis webinars, nieuwsbrieven en Youtube was mijn beste vriend. In die tijd wilde ik zoveel mogelijk leren van de ondernemers die alles (schijnbaar) lekker voor elkaar hadden. Mijn mailbox overstroomde met de berichtjes die allemaal dezelfde insteek hadden: “mijn geheim hoe ik in 1 maand 100K omzet heb gedraaid.” Juist ja, als kleine ondernemer schrok dit mij eerder af dan dat het mij inspireerde. Want ik was al een tijdje bezig en die 100K omzet kwam in het eerste jaar echt niet om de hoek kijken. Ik snapte ook niet waarom deze ondernemers het alleen maar hadden over omzet. Want als je 100K omzet draait met 110K kosten, draait je onderneming nog steeds verlies, toch?

Waarom ben ik zo transparant over mijn financiële situatie?

Ik ben op een missie om het Instagram landschap echter te maken #echtinsta. Onderdeel van dit landschap zijn ook de ondernemers die hun Instagram-account zakelijk inzetten. Als ondernemer weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om eerlijke informatie te krijgen. Daarom besloot ik vorig jaar wat aan mijn frustratie te doen; ik zou transparant worden over mijn financiële situatie, zodat ik jullie een realistisch beeld van ondernemen kon geven.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik weet nog heel goed dat ik aan het lunchen was met een andere ondernemer toen ik haar mijn plan vertelde. “Jij hebt makkelijk praten, want als succesvolle ondernemer verdien je goed. Dus je kunt dit makkelijk delen.” Grappig, hoe we al snel over iemand anders oordelen he? Iets in haar reactie had mij getriggerd. Want blijkbaar was ik in haar ogen pas succesvol als ik veel geld verdiende. En blijkbaar kun je als je veel geld verdiend, dit makkelijk delen met de wereld. Interessant. Ook vroeg ze; “ben je net bang dat mensen je arrogant gaan vinden als je vertelt hoeveel je verdient?” Eigenlijk een typisch Nederlandse opmerking, want waarom zou je niet gewoon vertellen hoeveel je wel of juist niet verdient met je werk? Ik heb dat om eerlijk te zijn nooit echt begrepen.

Situatie in 2017: Start in Bangkok

The Social Good Girl is in 2017 geboren in het mooie Thailand. Dat eerste jaar was ik heel erg zoekende in wie ik was en wat ik met mijn onderneming precies wilde. De eerste 3 maanden ging ik als freelancer aan de slag om vervolgens mij compleet te richten op een online strategie. Zo kwam eind Q2 het Insta Groei programma online, waardoor mijn omzet eind 2017 op een totaal van 40K eindigde. Daarvan heb ik zelf 10K gebruikt voor mijn onderhoud (Thailand = goedkoop) en de rest ging of in mijn bedrijf als investering of naar de lieve mensen van de belastingdienst. Mijn doelstelling voor 2018 was een stijging van 50% kwa omzet. Is dat gelukt?

Omzet, uitgaven, winst TheSGG 2018

Yes, dat is zeker gelukt. Hieronder kun je een samenvatting vinden van mijn netto kosten, uitgaven en winst.

uitgaven TheSGG

Zoals je kunt zien heb ik afgerond bijna 116K aan omzet binnengehaald in mijn 2de jaar. Daar ben ik enorm trots op, omdat ik dus mijn doelstelling voor 2018 behaald heb. Okay, laten we even inzoomen op de omzet, want waar kwam deze vandaan?

In januari lanceerde ik de allereerste GRAMMIE. Van de 2.000 exemplaren heb ik er 1648 verkocht. De overige exemplaren zijn ingezet voor de marketing. GRAMMIE verkocht ik voor 17,95 euro en heeft dus voor een omzet van 29.5K gezorgd. Dan kwam de meeste omzet van mijn Insta Groei programma. Omdat dit een vrij uitgebreid traject is van 10 weken ligt de investering ook wat hoger. De 1-op-1, influencer en spreker categorie werden in Q3 geboren, toen ik van Thailand terug verhuisde naar Nederland. Ook heb ik in Q4 een start gemaakt met The GRAM Agency, waardoor we met de eerste business cases direct omzet hebben gegenereerd.

 

Weet je wat grappig is? Ik had makkelijk meer kunnen verdienen. Waarom? Ik had bijvoorbeeld veel meer cursisten van het Insta Groei programma tegelijkertijd kunnen aannemen. Meer cursisten = meer omzet. Waarom heb ik dit dan toch niet gedaan? Omdat ik dan zelf het overzicht kwijt zou raken. Een grote USP (Unique Selling Point) van het PREMIUM Insta Groei traject is dat je mijn persoonlijke begeleiding krijgt! Daarom hou ik expres mijn groepen klein, zodat ik deze belofte kan waarmaken.

Inzoomen op de kosten

Allemaal leuk en aardig, maar met het alleen laten zien van je omzet creëer je geen realistische situatie. Laten we daarom kijken naar mijn kosten en waarom deze zo hoog waren. In totaal heb ik zo’n 102K uitgegeven in 2018. Laten we hier even op inzoomen, want waar heb ik dit geld precies aan uitgegeven?

GRAMMIE

In Q1 was het opzetten van GRAMMIE een grote kostenpost. De eerste factuur van de drukkerij heb ik uitgeprint en opgehangen in mijn kantoor. Waarom? Het is de hoogste factuur die ik ooit in één keer gehad heb. Er stond maar liefst een bedrag van 8579.93 euro op! En dit was niet de enige factuur van de drukkerij, haha. Ik heb deze factuur ingelijst ter reminder dat je moet investeren om te kunnen groeien. En weet je wat nou zo grappig is? Een oud business coach zei tegen mij dat ik GRAMMIE niet nogmaals moest laten drukken, want het leverde kwa winst te weinig op. En dat was ook zo, maar het heeft me zoveel meer opgeleverd dan alleen maar winst! Naamsbekendheid was bijvoorbeeld ook altijd de insteek van dit project geweest. Dit bewijst maar weer dat winst niet per se een definitie van succes is 😉

Freelancers

In 2018 ging er ook behoorlijk veel geld uit aan freelancers. Ik ben dan wel het gezicht van TheSGG, zonder mijn team zou ik nooit zo snel gegroeid zijn! Zo’n 25K is besteed aan het werk met freelancers. En ik kan je vertellen dat hier ook zeker wat slechte investeringen bijzaten. Zo had ik 3K geïnvesteerd in een business coach die totaal niet met mij paste en een freelancer die 7 maanden voor mij gewerkt heeft als verkoopassistent, terwijl ze net break-even draaide op haar kosten. Ik zie dit als leergeld, waardoor ik nu veel beter weet wie er wel en wie er vooral niet in mijn team past.

LEARNING: Ga je met freelancers samenwerken? Kijk dan van te voren naar de resultaten van de freelancer om zo te ontdekken of deze persoon ook echt goed is in zijn/haar werk. Laat ze desnoods een paar uur proefdraaien waar jij bij bent. En zorg dat je ongeveer dezelfde kernwaarden hebt #dreamteam

Vaste kosten

Dan de vraag die ik wel vaker krijg; “Am, hoeveel betaal jij jezelf uit? Ik ben mijn bedrijf gestart, omdat ik onafhankelijk van mijn vriend wilde zijn. Dus ik vond het enorm belangrijk om vanaf het begin mezelf al uit te betalen. Als marketeer wist ik ook dat ik moest blijven investeren om zo te kunnen groeien. Dus ik betaalde in Q1 mezelf nog steeds 1.000 euro uit. Eind Q2 steeg dit naar 2K en inmiddels zit ik op 3.000 euro per maand. Ook kreeg ik in juni mijn eerste kantoor waarvoor ik elke maand zo’n 900 euro betaal. In totaal was ik in 2018 dus 32.795,44 euro kwijt aan mijn eigen loon en mijn kantoor. Even goed om erbij te vermelden; mijn onderneming is geregistreerd als een eenmanszaak. Dit betekent dat mijn eigen loon gezien wordt als een privé opname en geen kosten voor mijn bedrijf. Je kunt dit dus niet aftrekken van je winst #belasting

Investeringen

Dan moest ik natuurlijk in 2018 mijn kantoor aankleden (bureau, bank, vloerkleed etc.) en heb ik o.a. een camera, printer en beamer gekocht. Uitgaven die ik echt moest doen en die bij elkaar toch wel aantikte. Ook ben ik op zakenreis naar Marrakech en Lissabon geweest, waar ik toch per reis zo’n 2K kwijt was. Enorm veel geleerd tijdens deze reizen, dus het was de investering helemaal waard.

Dan de overige kosten. Verkoop je online een product of dienst? Vergeet dan vooral je transactiekosten niet! Ik betaal namelijk transactiekosten bij mijn bank, aan Mollie (IDEAL) en mijn shop provider. Per order kom ik dan al snel uit op 0.75 cent. Klinkt niet veel, maar als je 1648 GRAMMIE’s verkoopt, is dit toch even een onvoorziene uitgaven 😉

Dan heb ik vorig jaar niet heel veel besteed aan adverteren, namelijk maak 3.5K euro. Als marketeer snap ik heel goed dat je bedrijf sneller zal groeien als je goede advertenties hebt lopen. In 2019 ga ik dit dus anders aanpakken.

TheSGG planning voor 2019

Nu je weet wat mijn netto omzet, uitgaven en winst in 2018 was, wil je vast weten wat er in 2019 op de planning staat? Om eerlijk te zijn heb ik heel lang getwijfeld of ik ‘meer’ wilde. Eigenlijk ben ik zeer tevreden met mijn situatie en kan ik prima leven van TheSGG. De vraag is; heb ik daarom mijn bedrijf opgezet? Om prima te leven? Het antwoord is NEE. Ik ben op een missie om het Instagramlandschap #echtinsta te maken en daarvoor moet ik mijn boodschap blijven verkondigen. Hoe meer mensen het horen hoe beter! Daarom heb ik deze maand een grote stap gezet. Ik heb namelijk mijn eerste full-timer aangenomen. Eng? Doodeng. Je bent namelijk verantwoordelijk voor iemands salaris. Toch heb ik het vertrouwen dat dit mijn onderneming naar het volgende niveau brengt. Ook ga ik samenwerken met een Facebook advertentie manager en gaat dus mijn advertentie kosten omhoog. Voor de rekenwonders onder ons; dit geld is er nu nog niet. Enorm spannend, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ook dit mijn missie gaat helpen!

Zo dat was het dan; een overzicht van mijn financiële resultaten in 2018. Wat ik hier mee wil bereiken? Ik wil dat we stoppen met vergelijken! Misschien draai jij nu 40K omzet per jaar en kun je daar prima van leven. Misschien lach je mij nu een beetje uit omdat ik ‘maar’ 100K omzet heb gedraaid. Iedereen onderneemt op zijn of haar eigen tempo. En omzet zegt niks over je succes. Ook hoop ik dat andere ondernemers in 2019 wat opener gaan zijn over hun financiële situatie. Ik geloof namelijk dat we met eerlijkheid elkaar veel beter kunnen helpen.

Oh en vond je het tof om dit te lezen? Laat dat mij dan even op Instagram weten.

Liefs,
Amber

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *