Logo The Social Good Girl
Instagram accounts kopen

Instagram-accounts verkopen: een lucratieve business

Terwijl ik onderweg was naar een klant om een Instagram-training te geven, ging mijn telefoon af. Een journalist van het Financieel Dagblad vroeg zich af of ik bekend was met het fenomeen waarbij bedrijven hele Instagram-accounts overkopen. Uiteraard weet ik, als Instagram-specialist, wat er in mijn vakgebied gebeurt. Ook ken ik de ietwat schimmige kant ervan. In dit artikel leg ik je uit waarom bedrijven Instagram-accounts kopen. Daarnaast leg ik je uit waarom je dit beter niet kunt doen. Lees je mee?


Schijnsucces = te koop

Het is je vast niet ontgaan; het kopen van likes en volgers op Instagram is BOOMING business. Op Instagram zie je de ene na de andere advertentie voorbijkomen, van partijen die je zogenaamde ‘echte’ volgers kunnen leveren. En dat allemaal voor een paar tientjes.

De documentaire #Followme liet al eerder de ietwat schimmige wereld achter Instagram zien. Een jongen van 15 die je voor 35 euro een Instagram-account kan aanleveren met 10.000 volgers? Met een tikkie betalen? Geen probleem?! Of misschien toch? Want volgers kopen is verleidelijk, maar een slecht idee. Waarom? Dat kun je in dit artikel lezen.

Dat je naast likes/volgers nu ook hele Instagram-accounts kunt kopen, is al een tijdje aan de gang. Om een loyale achterban op te bouwen, heb je drie dingen nodig: een Instagram-strategie, tijd en geduld! En, eerlijk is eerlijk, vooral de laatste twee facetten maken dat steeds meer bedrijven een shortcut nemen, door simpelweg hun achterban te kopen. Say what?!


Het kopen van Instagram-accounts

Er is wel degelijk een verschil tussen likes/volgers kopen en hele Instagram-accounts overnemen. Bij het laatste is de kans veel groter dat je met je aankoop daadwerkelijk echte mensen als volgers krijgt. Laten we even een stapje terugdoen. Wat bedoel ik precies met een Instagram-account overkopen?

Stel je voor: je bent een reisblogger en je hebt de afgelopen 4 jaar een serieuze fanbase opgebouwd. Je reisde de hele wereld over en deelde ondertussen al jouw avonturen met jouw volgers op Instagram. Nu zit je erover te denken om je ergens te settelen. Je hebt het idee opgevat om als kok aan te slag te gaan. Op een avond ben je met een paar vrienden aan het borrelen. Iedereen is enthousiast over jouw nieuwe ondernemersavontuur, maar je krijgt ook de terechte vraag wat je met jouw reisblog gaat doen. Een restaurant is iets heel anders dan een reisblog en je weet dat je jouw +250 duizend Instagram volgers niet meer de content kunt geven die ze graag willen zien. Zonde, want je wilt niet dat jouw community zachtjes doodbloedt.

Dan stelt een vriend het volgende voor: wat als hij jouw Instagram-account koopt. Hij is namelijk net een bedrijf gestart in de reisindustrie en wil het liefst zo snel mogelijk betalende klanten krijgen. Zoals bij haast elke start-up heeft hij weinig budget om te investeren in zijn eigen social media kanalen. Als hij jouw Instagram-account koopt, heeft hij in één klap een heleboel mensen die kennismaken met zijn merk. Jij hebt namelijk een achterban die geïnteresseerd is in reizen (= potentiële klanten). In ruil krijg je een redelijke financiële vergoeding, die je weer kunt investeren in je nieuwe ondernemersavontuur. Sounds like a good deal, right?


Tegen de regels van Instagram

Het kopen en verkopen van Instagram-accounts gaat direct tegen de regels van Instagram in.

Als je dus Instagram-accounts koopt, bestaat er altijd een kans dat Instagram dit account van het social media platform verwijdert. En omdat het om een illegale verkoop gaat, weet je ook niet zeker of een Instagram-account ‘legit’ is (en dus echte volgers heeft). Na een klein onderzoek ben ik er namelijk achter gekomen dat zo’n 70% van alle Instagram-accounts die te koop staan hun volgers en engagement hebben gekocht. Stel dat jij zo’n nep-account koopt, dan kost het je op den duur alleen maar meer geld en energie dan wanneer je vanaf het begin je eigen community op organische wijze opbouwt.

Instagram accounts kopen

Instagram-account verkopen = geld verdienen

Als iets niet mag, betekent dit natuurlijk niet dat mensen het niet doen. 😉 Sommige mensen vinden het, het bovenstaande risico meer dan waard. Als je namelijk onder de radar van Instagram blijft en je koopt een echt Instagram-account, dan kun je in een korte tijd bizar snel groeien. Zeker voor grote bedrijven is dit een interessante strategie. Consumenten bekijken namelijk vaak de social media kanalen van een bepaald merk en bepalen op basis van het volgersaantal of deze partij te vertrouwen is of niet.

“50% of consumers said that seeing user-generated content would increase their chances of buying products through a brand’s social media.” – Sprout Social

In jip-en-janneketaal: als je de juiste Instagram-content plaatst en langzaam jouw product introduceert, dan is de kans groot dat deze volgers overgaan tot aankoop. Nu zou ik zelf nooit aanraden om een Instagram-account te kopen. Toch kan ik begrijpen dat de corporate wereld het ziet als een snelle weg naar succes op Instagram.


Waar koop je zo’n Instagram-account?

Persoonlijk vind ik het veel slimmer om je tijd en energie te investeren in het opbouwen van je eigen community. Dat gezegd te hebbende, moet je vooral zelf weten wat je wel en niet doet op Instagram. Dus de meest logische vraag die je nu waarschijnlijk hebt is: “Am, waar koop ik zo’n Instagram-account?” Voor alle nieuwsgierige lezers deel ik hieronder graag het antwoord ;).

Instagram-accounts worden vaak op twee manieren aangeboden. Of ze worden direct verkocht op Instagram zelf; je wordt dan vaak benaderd door de eigenaar van het account met de vraag of je dit account wilt kopen. Of er zit een persoon/platform tussen waarop het account wordt aangeboden. Op bijvoorbeeld Socialtrade en Viral Instas worden Instagram-accounts aangeboden voor een paar tientjes tot ruim 25 duizend dollar. Yup, Instagram-accounts verkopen is een lucratieve business.

Instagram account kopen

5 stappen voor een juiste aankoop

Stel dat je toch besluit om een Instagram-account te kopen, dan is het verstandig om van tevoren enkele stappen te doorlopen. Houd ook in je achterhoofd dat er altijd een kans bestaat dat Instagram erachter komt dat dit account niet van jou is waarna ze het account van het social media platform zullen verwijderen.

  1. Doe een background check

Mooie praatjes over echte volgers en echte likes? Wees niet naïef en doe altijd goed onderzoek voordat je geld overmaakt! Zorg dat je zeker weet dat de persoon met wie je praat ‘bestaat’ én eigenaar is van het desbetreffende Instagram-account. Check? Dan is het belangrijk om te kijken of de volgers daadwerkelijk échte volgers zijn en dus #echtinsta. Neem de proef op de som en bekijk van enkele volgers hun posts, en check wat voor ‘soort’ mensen reageren onder deze posts. Je kunt ook altijd gebruikmaken van deze tool om erachter te komen of ze hun ‘succes’ hebben gekocht.

  1. Bekijk of het de juiste niche is

De kans is klein dat volgers van een fashionista een grote interesse hebben in gereedschapsartikelen. 😉 Daarom is het belangrijk om te bekijken of de niche van het Instagram-account bij jouw bedrijf past.

  1. Controleer de voorwaarden

Oké, dus je hebt stap 1 en stap 2 doorlopen en je vindt het nog steeds een goed idee om een specifiek Instagram-account te kopen? Dan is het belangrijk om een verkoopcontract op te stellen. Nogmaals: het is tegen de regels van Instagram om een account te verkopen/kopen, maar als je het dan toch doet, dan kun je het maar beter officieel maken. Zorg er sowieso voor dat je alle gegevens hebt van de verkopende partij. Stel dat iets niet gaat zoals beloofd, dan kun je altijd nog een poging doen tot contact.

  1. Gebruik een beveiligd betaalsysteem

Zorg als eerste dat je 100% zeker weet dat de bankrekening daadwerkelijk van die persoon is. Want mocht er iets misgaan, dan wil je nog steeds ‘in controle’ zijn. Gebruik dus een betaalsysteem zoals PayPal. If shit hits the fan, dan kun je hier eventueel nog je geld terugvragen.

Tip: Is het een groot bedrag? Kijk dan of je in termijnen kunt betalen.

  1. Beveilig het Instagram-account

Wanneer de transactie succesvol is, is het enorm belangrijk om het account te beveiligen. Verander het wachtwoord en het e-mailadres waaraan het account is gekoppeld. Verwijder eventuele links met de Facebookpagina van de verkoper. Alleen zo heb je volledige controle over het Instagram-account.


Conclusie

Succes voor 200 euro? Klinkt als een goede deal, toch? Houd altijd in je achterhoofd dat dit soort praktijken tegen de regels van het Instagram ingaat. En eerlijk is eerlijk, zelfs als je een megasuccesvol Instagram-account overneemt, dan zal je verkoop alsnog niet automatisch stijgen.

Je hebt namelijk een goede online marketingstrategie nodig om van deze volgers jouw klanten te maken. Naar mijn mening kun je beter je eigen achterban opbouwen. Gaat dit tijd, geld en energie kosten? You bet ya. Toch zul je er bij een succesvol Instagram-account altijd die elementen in moeten stoppen, wil je succes bereiken én vasthouden. Geef jezelf dus tijd om te groeien en geef jouw achterban de tijd om connectie met jou te maken. Je zult zien: als je de juiste strategie toepast, dan kun je als snel jouw Instagram-account gaan inzetten om meer klanten te krijgen.

Wil je zelf snel aan de slag, zodat jouw achterban een connectie met jou kan maken? Start dan bijvoorbeeld vandaag nog met de Instagram Story masterclass.

 

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​