Logo The Social Good Girl

Barterdeals: verpesten ze de influencerindustrie?

Als beginnend influencer ben je er blij mee. Als ervaren influencer kom je er niet per se je bed voor uit. De barterdeals; een slimme manier voor adverteerders om op een relatief goedkope manier aan content te komen. In mijn tweede artikel als influencer duik ik in de wereld van barteren. Wat is het? Voor wie is het? En waarom zijn grotere influencers er niet echt blij mee? Ik leg het je allemaal uit, lees je mee?


Wat zijn barterdeals?

Ik moest vorige week een klein beetje om mezelf lachen. “Laten we een artikel schrijven waarin we uitleggen wat een bartender deal is.” Mijn collega keek me vragend aan: “Am, je bedoelt een barterdeal, toch?” haha yup, het was al laat in de middag en ik was er niet meer helemaal bij met mijn hoofd. Bij een bartender deal denk ik ook gelijk aan een deal waarbij je de bartender aan het eind van de avond mee naar huis mag nemen… Okay #focus, want wat is een BARTER samenwerking precies?

Een barterdeal is een samenwerking waarbij de influencer content maakt in ruil voor gratis producten van de adverteerder. Er komt dus geen financiële vergoeding om de hoek kijken. Het is geen nieuwe concept. Veel ondernemers ruilen hun product of dienst met een product of dienst van een andere partij. Zo werken adverteerders steeds vaker samen met influencer op basis van barterdeals. Toch is niet voor iedereen zo’n samenwerking interessant.


Het verschil tussen macro-, micro- en nano-influencers

Om te begrijpen voor wie een barterdeal wel interessant is, is het belangrijk om te snappen dat er verschillende type influencers zijn. Zo ben ik (@thesocialgoodgirl) met mijn +10.8K volgers op Instagram een micro-influencer. Kenmerken van een micro-influencer zijn;

– Maakt content voor een bepaalde niche
– Spreekt een specifieke doelgroep aan
– Heeft tussen de 10K en 50K volgers

Zoals je weet maak ik content rondom het onderwerp Instagram-marketing (niche). De mensen die ik online wil bereiken zijn ondernemende vrouwen tussen de 25 en 45 jaar (doelgroep). Inmiddels heb ik zo’n 10.8K volgers op Instagram (bereik) en ben ik dus een klassiek voorbeeld van een micro-influencer.

Nu vraag jij je natuurlijk af wat een macro-influencer is 😉 Dit zijn de influencers zoals Anna Nooshin – mensen met een grote following (+100K volgers) die vaak verschillende doelgroepen aanspreekt. Naast de macro- en micro-influencers heb je ook de nano-influencers; een groep die onder de 10k volgers heeft. 3 type influencers die niet allemaal staan te springen als het aankomt op barter samenwerkingen. Vooral de macro-influencers gaan haast nooit akkoord met een barterdeal. Waarom zijn micro- en nano-influencers wel enthousiast over zulke samenwerkingen?


Strategisch groeien als beginnende influencer

Bij een barter samenwerking is de adverteerder blij met de content die de influencer maakt in ruil voor gratis producten. Visa versa is dit vaak ook het geval. Maar met producten kun je tegenwoordig (helaas) niet je huur betalen. Dus dan is het wel zo fijn als je met je contentskills, keiharde euro’s kunt verdienen. Waarom zou je dan toch als influencer een barter samenwerking aangaan, als je van te voren weet dat je er geen financiële vergoeding voor krijgt?

Er zijn verschillende aspecten te bedenken waarom een barterdeal toch interessant is. Zo kan de influencer het product bijvoorbeeld goed gebruiken of is al langere tijd fan van het merk. In dit geval weegt de influencer zelf af of het de moeite waard is om samen te werken met partij x.

De influencer kan ook puur uit strategisch oogpunt akkoord gaan met een barter samenwerking. Zo had ik voor dit artikel een voorbeeld nodig van hoe een barterdeal in zijn werking gaat. In ruil voor het maken en posten van 1 Instagram foto kreeg ik een RUMAG pakket t.w.v. €100,- (Deurmat, koffiemok & kledingstuk naar keuze). Waarom gaat het hier om een strategische samenwerking? Met in totaal 1,5 miljoen volgers, is RUMAG één van de grootste social media platforms van Nederland. Mijn Instagram-account zal in een klap een stuk meer mensen bereiken als zo’n partij mijn content repost.

Of hoe zij het zo goed in hun briefing zeiden; “Ohja, vinden wij het een héle kekke foto? Dan bestaat er een grote kans dat wij je post zullen reposten onder onze 1.5 miljoen volgers (Facebook + Instagram).” Dat is dus een andere reden waarom influencers akkoord gaan met een barterdeal. Ze kunnen op een slimme manier hun eigen naam koppelen aan de naam van de betreffende partner = meer zichtbaarheid.

Wat vinden marco-influencers van deze ontwikkeling?

Niet iedereen staat te springen om barterdeals. Aan de ene kant snap ik dat wel. Van het uitdenken tot het maken; het contentproces neemt vaak al snel een paar uur in beslag. Je moet je dan als influencer goed afvragen waarom je akkoord gaat met een barter samenwerking. In de wandelgangen heb ik van de wat grotere influencers vernomen dat ze niet allemaal even blij zijn met de komst van de bartervergoeding.

“Ik vind het jammer om te zien dat grote merken de laatste tijd voor de makkelijke weg kiezen. Ze gaan liever een eenmalige samenwerking aan met kleinere influencer, dan dat ze investeren in een duurzame samenwerking met een wat grotere influencer. Zo heeft bijvoorbeeld de Albert Heijn voor een project waar ze de nieuwste producten uit de supermarkt willen promoten, besloten om niet meer samen te werken met grotere bloggers; ze hadden daar namelijk niet het budget voor…

Voor dit project sturen ze zo’n 50 tot 100 kleinere bloggers elke maand enkele producten op. In ruil moeten de influencers dan content maken. Het is natuurlijk helemaal aan hen met wie ze willen samenwerken. Al vind ik wel dat je als goede marketeer veel beter kunt kijken hoe je een duurzame samenwerking kunt opbouwen met de influencers die hart hebben voor hun merk. Zo werk ik al meer dan een jaar samen met Bolletje. Een merk dat bij mij past, omdat ik als voedingsdeskundige altijd bezig ben met goede en pure producten. Mijn volgers weten dat ik ook echt fan ben van het merk. Ik sta achter het product waardoor ik oprechte posts deel.” – Charlotte van @charlie_s_kitchen

Het zou natuurlijk zonde zijn als grote partijen alleen nog maar met kleinere influencers willen samenwerken. Het maken van goede content is een expertise die niet iedereen beschikt. Vele macro-influencers hebben er heel hard voor gewerkt om een trouwe achterban op te bouwen. Beginnende influencers kunnen dan wel prachtige foto’s maken, hun bereik is minder dan wanneer je het vergelijkt met een influencer die al een paar jaar bezig is.


Grote bedrijven zijn in mijn ogen verkeerd bezig als ze zo goedkoop mogelijk een samenwerking met een influencer willen aangaan. Het bereik van zowel macro-, micro- en nano-influencers is enorm groot, zolang de community bestaat uit echte (en oprechte) volgers. Groter betekent niet per se beter. Kleiner betekent ook niet per se goedkoper. Het is belangrijk dat alle partijen streven naar een duurzame samenwerking die voor beide partijen interessant is. Voor de ene influencer is een barterdeal wel interessant en voor de andere een stuk minder.

 

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​