Logo The Social Good Girl

De reden waarom vreemde Russische accounts jouw Instagram Stories bekijken

Als goed oplettende Instagrammer is het je vast niet ontgaan; de afgelopen maanden zijn er extra Story views te verkrijgen. Gratis en voor niks. Helaas is er met die views de afgelopen tijd wat geks aan de hand. Er zijn namelijk Russische accounts die onze Instagram Stories bekijken, maar ons niet volgen #spamalert Ik leg graag uit wie deze mensen zijn en wat jij eraan kunt doen. Lees je mee?


Wat is de situatie?

Dat er genoeg gekkies te vinden zijn op Instagram is je vast niet ontgaan. Partijen die je bergen met nieuwe en vooral ‘echte’ volgers beloven voor nog geen tientje. Koopje toch? Ik heb je al eerder uitgelegd dat het een slecht idee is om volgers te kopen. Ik vertrouw er dan ook op dat jij natuurlijk niet in die verleiding bent gekomen. Helaas zijn er nu spammers bijgekomen die gratis en voor niks jouw Instagram Stories bekijken. Gek, want ze volgen je niet en hebben niks te zoeken op jouw Instagram-account. What’s going on?

Meerdere Instagrammers wereldwijd geven aan dat er vreemde Instagram-accounts zijn van (vaak) Russische afkomst die hun Stories maar al te graag bekijken. Het gekke is dat deze accounts ze niet per se volgen. Deze gebruikers kunnen er bijvoorbeeld uit zien als een ‘beroemde artiest’ met veel volgers waardoor je niks door hoeft te hebben. Andere Russische accounts kunnen er simpelweg ‘raar’ uitzien; ze hebben haast geen Instagram posts op hun account en volgen veel (heel veel) andere Instagrammers #spamalert


Waarom bekijken deze Russische accounts mijn Instagram Story?

De afgelopen tijd stromen de DM’s binnen met dezelfde vraag: “Am, waarom worden mijn Stories bekeken door Russische Instagrammers die mij helemaal niet volgen?” Goede vraag, want wat moeten deze mensen in hemelsnaam met onze Stories? Feit is dat deze Instagrammers helaas niet even gezellig komen buurten. Het is namelijk een nieuwe manier om het Instagram-algoritme te foppen.

Ready voor de Jip-en-Janneke vertaling? Er zijn enorm veel partijen die veel geld verdienen met het verkopen van likes, comments en volgers. Dit soort engagement moet natuurlijk ergens vandaan komen. Daarom worden er Instagram-accounts (vaak afkomstig uit Rusland) gebruikt om deze acties uit te voeren. Nu is het Instagram-algoritme behoorlijk slim en de kans is dan ook groot dat zo’n spam-account geflagged wordt. Als dit het geval is worden deze accounts permanent verwijderd van het platform. En dat willen ze natuurlijk niet. De oplossing?

Russische accounts


Nieuw trucje op het Instagram- algoritme te foppen

Nu hebben deze Instagram spammers een nieuw trucje gevonden. Door jouw Instagram Stories te bekijken lijkt het net alsof het oprechte Instagram-gebruikers zijn. Daarmee verlagen ze de kans dat ze door het Instagram-algoritme opgemerkt worden als spammer. Als ze gezien worden als een echte gebruikers is de kans ook nog eens groot dat hun organische bereik stijgt waardoor de kans weer groot is dat een heleboel nieuwe mensen hun account ontdekken. Als zo’n Instagram-account gelinkt wordt aan een partij die jou kan voorzien van nieuwe volgers tegen een vriendelijke prijs, is de kans weer groot dat zij hier geld aan verdienen. Snap je het nog?

“Some of these growth hackers probably have banks of phones set up where Instagram Stories are ‘watched’ without being watched.” – TechCrunch

Helaas zijn er nog steeds mensen die hun engagement kopen in de hoop dat ze zo hun account kunnen laten groeien. Dit is vaak onderdeel van zogenaamde strategieën die verschillende ‘Growth Hacking’ trainingen aanbieden. Je kunt dit samenvatten als trucjes die ervoor zorgen dat je in een korte tijd snel groeit. Ik hoef jou natuurlijk niet te vertellen dat het kopen van volgers en engagement niet the way to go is 😉


Wat doet Instagram aan dit fenomeen?

Instagram geeft zelf aan op de hoogte te zijn van het probleem en dat ze hier zo snel mogelijk iets aan gaan doen. Ze hopen in de komende maanden het Instagram-algoritme slimmer te maken, zodat ze deze spammers makkelijker kunnen vinden. Helaas vertelt team Instagram hier niet bij wanneer dit gaat gebeuren en hoe dat er precies uit gaat zien. Gelukkig zijn ze er wel mee bezig.

‘’Massa’s die Instagram Stories bekijken is het nieuwe volgers kopen’’

Nu vraag je je vast af; ‘’waarom zijn juist Russische accounts hiermee bezig?’’ Instagram geeft hier helaas geen logische reden voor. Wel is het zo dat er in Rusland enorm veel tech-nerds zitten die maar al te goed weten hoe ze geld kunnen verdienen aan de nepwereld die achter Instagram schuilt. Zo heeft de documentaire #FollowMe onderzocht hoe deze wereld eruit ziet. Nu je dit allemaal weet, is het alleen maar logisch dat je jouw account wilt wapenen tegen deze spammers, toch?


Wat voor actie moet jij nu ondernemen?

Gelukkig kun je zelf iets doen tegen de nep Story views van deze Russische accounts.

1. Zet je openbare Instagram-account een paar dagen naar privé. Deze actie zorgt ervoor dat je mogelijk van de radar verdwijnt voor deze spammers. Zodra de kust veilig is kun je jouw Instagram-account weer op openbaar zetten.

2. Om te voorkomen dat spammers jouw account gaan volgen, is het natuurlijk handig om elke maandag de Grote Volgersschoonmaak te doen. Denk je nu: “volgerschoonmaak watte?” No worries, in dit artikel leg ik je precies uit wat het is en hoe je het zelf toepast. In het kort: neem elke maandag 15 minuten de tijd om de Instagram-accounts te bekijken van alle nieuwe leukerds die jou die week ervoor zijn gaan volgen. Ga actief in gesprek met alle oprechte volgers en blokkeer/verwijder alle spammers #echtinsta


Conclusie van het verhaal; nu we weten wat deze Russische accounts doen in jouw Instagram Stories, is er geen reden voor paniek. Door jouw Instagram-account een paar dagen op privé te zetten los je al een groot deel op van het probleem. Ook kan je elke maandag de Grote Volgerschoonmaak doen, net zoals ik! Vond je dit artikel handig? Laat het mij dan hieronder weten.

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​