Logo The Social Good Girl
follow me

Tegengeluid: #followme – De andere kant van het Instagram verhaal.

Vol spanning heb ik zojuist de documentaire #Followme van Nicolaas Veul bekeken; een docu over Instagram op Instagram. Informatief? Zeker. Waarheid? Als een koe. Iets eenzijdig? You bet ya 😉 Als hoofd cheerleader van de #echtinsta beweging kan ik het natuurlijk niet laten om mijn ideeën over deze docu met jullie te delen. Lees je mee?


Wat vind ik van #Followme?

Op 21 november lanceerde Nicolaas Veul de documentaire #Followme; “De eerste docu over Instagram op Instagram. Een crossmediaal onderzoek naar de economie die sinds de oprichting van Instagram is ontstaan: soms creatief en vernieuwend, maar soms ook heel schimmig.” Met 1 miljard wereldwijde gebruikers is Instagram BOOMING (business). En waar ‘schijnbaar’ succes is, zijn er ook altijd mensen die misbruik maken van de ietwat naïeve mensen die het liefst morgen al succesvol willen zijn.

Deze documentaire zal voornamelijk een eyeopener zijn voor mensen die nog niet zo bekend zijn met de nepwereld die achter Instagram schuilt. Nicolaas vertelt dat er zo’n 100 miljoen nep-accounts in omloop zijn. Een jongen van 15 die je voor 35 euro een Instagram-account kan aanleveren met 10.000 volgers? Met een tikkie betalen? Geen probleem. Of misschien toch? Want volgers kopen, verleidend maar een slecht idee.


Opvallende stukken

Nu ben ik als Instagram specialist uiteraard bekend met de ietwat schimmige situatie op Instagram. Best bizar dat haast niemand die in de fake business zit erover wilt praten. De enige die toegaf dat hij nep volgers verkocht, wilde anoniem afspreken in een hotel achter een snelweg…

“Als je veel volgers hebt op Instagram ben je een superster” – Anonieme volgersverkoper

Juist ja, een superster voor je ego 😉 Je aantal volgers betaalt namelijk niet per se je rekeningen. Nou ja, eigenlijk wel… want adverteerders hebben niet altijd door dat bepaalde influencers nepvolgers hebben gekocht.. Gelukkig komt dan een partij als Dovetale om de hoek kijken. Zij vertellen je met hun specifieke software wat de kans is dat er nepvolgers gekocht zijn.

“De Instagram-economie werkt als het Wilde Westen. Iedereen wilt een graantje meepikken. Je hebt bankrovers (de nepvolger-makers), je hebt de merken en bedrijven die iets van A naar B willen krijgen en dan heb je de bankrovers die onderweg iets afpakken.” – Mike – Dovetale

Komt het als een shock dat grote celebs zoals Katy Perry 20% nepvolgers heeft? Nee, niet bepaald. Wel een goede sidenote dat veel influencers bots (nep-accounts) in hun volgerslijst hebben zitten, zonder dat ze deze gekocht hebben. Vandaar dat ik elke maandag een grote volgersschoonmaak doe (zie highlight #igtips voor de hoe en wat). Enne…van welke opmerking gingen mijn nekharen direct overeind staan?

“Kinderen die op de basisschool een beetje populairder willen worden, kopen dus Instagram volgers. Zelfs ouders kopen nepvolgers voor hun kinderen….”

Juist als ouder moet je je kind het goede voorbeeld laten zien. Dus deze opmerking brak wel een beetje mijn hart. Wat ik ook jammer vind is dat Instagram zo moeilijk te bereiken is en niet wilde meewerken aan deze documentaire. Gelukkig hebben ze een paar dagen geleden wel bekend gemaakt om de nepperds te verwijderen. Ik vind dat Nicolaas een geweldige documentaire heeft gemaakt over de schimmige wereld die achter Instagram zit. Toch is dit niet de enige kant van het verhaal. Want het is natuurlijk niet helemaal eerlijk om alleen het negatieve aspect te laten zien.

#followme

De andere kant van het Instagram verhaal

Kijk, ik kan niet ontkennen dat er een schimmige wereld achter Instagram zit. Volgers/likes/reacties kopen, hele shoots die in scène gezet worden om er succesvoller uit te zien en de influencers die de adverteerder voor de gek houden. Dit is helaas de realiteit waar team Instagram gelukkig wat aan gaat doen.

Toch is er ook een hele andere realiteit; het positieve Instagram verhaal. Want die kant was totaal niet te vinden in de #Followme documentaire. Ik heb natuurlijk niet voor niks een #liefdevoorinstagram. Instagram draait namelijk helemaal niet om de kwantiteit; het aantal volgers/likes/reacties. Instagram draait om de kwaliteit; de echte relaties die jij opbouwt met jouw volgers.

“Streef naar waardevolle en oprechte relaties op Instagram. Je volgersaantal is goed voor je ego, terwijl een enkele volger een REAL impact kan maken.” – @thesocialgoodgirl

Dankzij Instagram ontstaat er ook heel veel moois! En daar draait het om; de echte verhalen van echte mensen!


Voorbeelden van een #echtinsta landschap

‘Am, heb je dan ook praktische voorbeelden die aantonen wat voor positief effect Instagram heeft?” Hell yes. Ik dacht dat je het nooit zou vragen 😉

Een jaar geleden had ik al aardig wat DM’s gestuurd naar @celinecharlotte. We kenden elkaar alleen via Instagram en besloten om in Bangkok (we waren beiden in de buurt, haha), af te spreken. In een korte tijd is zij één van mijn beste vriendinnen geworden. Een waardevolle connectie die dankzij Instagram ontstaan is.

Maar dit is zeker niet de enige connectie. Gisteren was ik de keynote spreker op een event en bij de borrel kwam ik een bekend gezicht tegen: één van mijn volgers.. Gelukkig kende zij mij ook, anders was de misschien iets te enthousiaste omhelzing van mij een beetje creepy geworden, haha. Mijn punt?

Missie: Het Instagram landschap 100% echt maken

I’m a woman on a mission. Een missie die ervoor zorgt dat we onszelf minder met elkaar gaan vergelijken en meer in elkaar gaan herkennen. Want doordat we telkens op zoek zijn naar bevestiging van buitenaf, komen velen in de verleiding om likes/volgers te kopen. Wat als er meer Instagrammers zijn die de realiteit delen? Hun verhalen met de leermomenten, struggles, en ervaringen – leuk en minder leuk! Ik noem dat #echtinsta.

En natuurlijk, als ondernemer is je Instagram-account de etalage van je bedrijf. Best belangrijk dus dat deze er mooi uitziet. Je kunt immers maar één keer een eerste indruk maken. En weet je wat nou het leuke is? Echt zijn = niet lelijk. That’s right. De realiteit laten zien is niet per definitie minder mooi.


Friends. Not followers.

Op mijn manier probeer ik Instagram echter te maken. Ik deel daarom de echte verhalen, zodat we onszelf in elkaar gaan herkennen en niet gaan vergelijken. Ik vind #Followme een enorm goede documentaire, maar het vertelt wel een eenzijdig verhaal. Daarom wil ik jullie oproepen om jullie #echtinsta verhalen te delen.

Ben jij het eens met mijn missie en wil je ook graag de positieve kant van Instagram laten zien? Maak dan een Instagram Story en/of deel een post in je feed waarin je uitlegt waarom je graag Instagram gebruikt. Misschien heb je net als ik dankzij Instagram je bestie ontmoet. Of ben je in contact gekomen met een journalist en is zo jouw ondernemersverhaal in een magazine terecht gekomen. Of wellicht staat dankzij Instagram je hele interieur vol met leuke spulletjes waardoor je huis een thuis is geworden.

Wat je verhaal ook is, laten we er samen voor zorgen dat de mensen die nu een beetje een negatief beeld hebben gekregen van Instagram ook de andere kant zien. Want ja, op Instagram zitten allerlei mensen die de boel willen faken om zo het ‘schijnbare’ succes met hun volgers te delen. Maar laten we eerlijk zijn, ook offline heb je mensen met hun grote praatjes 😉

Laten we stoppen met vergelijken, zodat we kunnen beginnen met onszelf in elkaar te herkennen. Laten we eerlijkheid belonen, zodat onze kinderen niet de noodzaak voelen om volgers te kopen voor populariteit. Laten we onze #echtinsta verhalen delen, zodat we waardevolle connecties gaan maken!

Who’s with me? Hieronder kun je twee voorbeelden vinden (@marcotalk & @binnen.bij.buitenhuis) die beide pro #echtinsta zijn!

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

[instagram-feed feed=3]

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​