Logo The Social Good Girl
Instagram Censuur

Instagram censuur – hoe naakt mogen wij op Instagram zijn?

Het is je vast niet ontgaan; online is er al een tijd veel discussie over wat je wel en vooral niet op Instagram mag delen. Vooral het thema ‘naaktheid’ is veel in opspraak. De vraag hierin is: ‘moeten we blij zijn dat team Instagram voor ons bepaald wat we te zien krijgen? In dit artikel gaan we het hebben over het Instagram censuur en wat ik vind van het beleid rondom het delen van naaktbeelden. Lees je mee?


Het Instagram-algoritme

Het is absoluut geen geheim dat de meningen over het Instagram-algoritme niet bepaald positief zijn. Reality check, ik ben er dus wel blij mee. Want met meer dan 1,4 miljard wereldwijde gebruikers is zo’n systeem meer dan nodig. Want zonder dit systeem zal het een algehele chaos worden. Wat doet het Instagram-algoritme?

Instagram categoriseert jou als gebruiker op basis van je eerdere interesses. Dus een kattenliefhebber heeft waarschijnlijk haar Instagram Explore feed vol staan met kattenvideo’s. Eerder heb ik een artikel geschreven waarin ik je uitleg wat de 3 belangrijkste factoren van het Instagram-algoritme zijn. Technisch gezien beslist het Instagram-algoritme wat jij dus te zien krijgt en wat niet. En laat er nou vooral over het laatste enorm veel ophef zijn.


Mannelijke vs. vrouwelijke tepel

Ze staat al een tijdje in de spotlight; de vrouwentepel. De Free the Nipple beweging bestaat al zo’n vijf jaar en toch zit er nog weinig beweging in. Je zou zeggen dat alle tepels, mannelijk als vrouwelijk, gelijk zijn, toch? Team Instagram denkt daar dus overduidelijk anders over. Waarom? De mannelijke tepel is namelijk wél toegestaan en de vrouwelijke versie niet. Beetje gek he? Voor een artikel in de tweede editie van het GRAMMIE magazine spraken wij taboedoorbreker @themultifacetedwomxn. We vroegen haar of ze weleens te maken heeft gehad met het Instagram censuur.

“Ja, helaas wel. Ik heb vaak gehad dat foto’s werden verwijderd omdat er tepels te zien waren. Nu zorg ik er van tevoren voor dat mijn tepels geblurd zijn, dus de laatste tijd worden er geen foto’s meer verwijderd.”

Laatst ontdekte ik het account @genderless_nipples. Dagelijks posten ze tepels van zowel mannen als vrouwen die er dus van dichtbij exact hetzelfde uitzien. Best geniaal, toch?

 

Instagram Censuur


Heeft ‘naakt’ invloed op het bereik van jouw Instagram post?

Laten we vooropstellen dat iedereen lekker zelf moet weten of ze hun naaktheid willen delen. Laatst had ik een gesprek met een grotere influencer die aangaf dat haar ‘naakte’ post toch meer mensen bereikt. Waarom? Haar doelgroep support het feit dat ze haar lichaam omarmt en dat ze dus behoorlijk naakt op de foto durft. Daardoor stroomden de likes & reacties binnen, waardoor het Instagram-algoritme dacht: “dit is goede content.” Vervolgens zag ze inderdaad dat het bereik van deze post hoger was dan haar andere content. Kunnen we dan concluderen dat ‘naakt zijn’ invloed heeft op het bereik van jouw Instagram post?

Naakt + goede boodschap = hoger organisch bereik

Ja en nee. Als je content maakt die van meerwaarde is voor jouw ideale volger, zul je zien dat jouw bereik inderdaad omhoog gaat. Meer interactie zorgt er immers voor dat het Instagram-algoritme jouw content laat zien aan meer mensen. Maar als je alleen maar blote foto’s laat zien voor de likes, zul je snel de plank misslaan 😉 Maar te veel naakt kan er dus ook voor zorgen dat het bereik van jouw posts juist naar beneden gaat. Hierbij komt ook het Instagram-algoritme om de hoek kijken.

 

Instagram Censuur

Zo had ik laatst een samenwerking met @artbyanneclairefleer waarin mijn lichaam het doek was geworden van haar kunstwerk. Naakt? yup. Hoger bereik? Nee. Het grappige was dat het bereik van deze post juist 3x zo laag was dan normaal. Waar dat aan lag? Mensen konden niet direct zien wat het was, waardoor de boodschap niet goed was overgekomen. Als je een beetje beter kijk zie je wel dat het naakt is. Ik vermoed dat het Instagram-algoritme hier niet al te blij mee was. Want toen ik dit beeld wilde gebruiken voor een advertentie, werd het toch echt keihard afgekeurd.

Ik vroeg Anne-Claire of ze vaker te maken had met het Instagram censuur, waarop ze reageerde: “ja, ik kan bijvoorbeeld ook niet adverteren met mijn content, omdat team Instagram vindt dat het tegen de richtlijnen is.” Anne-Claire heeft trouwens plaatsgenomen op mijn suikerspinnen roze bank voor de #echtinsta Talk. Deze kun je hier bekijken.


Hoe zit het eigenlijk met de communityrichtlijnen?

Met meer dan 1,4 miljard wereldwijde gebruikers zijn de verschillen enorm. Denk hier aan de verschillende culturen, leeftijden en geloofsovertuigingen. Instagram zegt zelf dat ze veel denken aan en over de verschillende perspectieven. Door het Instagram-algoritme constant aan te scherpen, hopen ze een platform te creëren waar iedereen gebruik kan maken van een veilige en zo’n open mogelijke omgeving.

Toch worden foto’s & video’s die te dicht naar naakt neigen snel van Instagram verwijderd. Er wordt dan gezegd dat dit soort content tegen de richtlijnen van Instagram ingaat. Eigenlijk hebben we dus stiekem te maken met een Instagram Censuur. Wat deze richtlijnen in het kort zijn?

“We willen dat Instagram een betrouwbare en veilige plek blijft voor inspiratie en expressie. Help ons bij het onderhouden van deze community. Plaats alleen je eigen foto’s en video’s en volg altijd de wet. Respecteer alle Instagram-leden, spam mensen niet en plaats geen naaktbeelden.

Kijk, ik snap dat team Instagram wilt dat het platform een veilige plek is voor iedereen. Alleen zijn er genoeg mensen die juist de “veilige plek blijft voor inspiratie en expressie” vertalen met behulp van hun of andermans naakte lichaam. Het gekke is dat er nu een boodschap verspreid wordt waarbij ‘naakt’ in een negatief daglicht komt. Zijn er mensen die van Instagram verbannen moeten worden omdat ze naaktbeeld delen met een negatieve bedoeling? Natuurlijk. Maar er zijn ook genoeg gebruikers die geen verkeerde bedoelingen hebben. Neem nou Anne-Claire die met haar kunst de boodschap verspreidt dat je als vrouw je lichaam best mag omarmen.


Dus op de vraag: ‘hoe naakt mogen wij op Instagram zijn?’, is eigenlijk het antwoord; zo naakt als team Instagram het toestaat. Mannen mogen blijkbaar naakter zijn dan vrouwen #freethenipple en creatievelingen die naaktheid in hun content verwerken hebben dikke vette pech. Eigenlijk best wel een beetje gek, toch? Aan de andere kant is het voor het Instagram-algoritme ook moeilijk te bepalen of gebruikers naaktbeelden delen met een positieve of negatieve bedoeling. Vooral voor de jongere gebruikers blijft het belangrijk om ook zeker de boodschap te verspreiden dat het naakte lichaam onderdeel is van ons ‘zijn’. Dus naar mijn mening mag het Instagram-algoritme iets menselijker worden in het controleren van naaktbeelden.

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

[instagram-feed feed=3]

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​