Logo The Social Good Girl

Instagram afmetingen : wat zijn de officiële Instagram afmetingen?

Het is je vast opgevallen dat je op Instagram verschillende afmetingen voorbij hebt zien komen. Logisch dat je daardoor af en toe door de bomen het bos niet meer ziet betreft de juiste formaten. Wat zijn bijvoorbeeld de toegestane Instagram afmetingen voor een verticale of horizontale post? In dit artikel geef ik antwoord op deze vragen. Lees je mee?


Instagram afmetingen: foto’s

Als je content gaat maken voor Instagram is het wel handig om rekening te houden met de verschillende afmetingen. Per type post kan dit namelijk variëren. Het welbekende vierkante formaat bestaat als sinds het begin van Instagram. Overigens was Instagram het eerst socialmedia-platform dat gebruik maakte van vierkante foto’s. Later bleek het op verschillende socialmedia-kanalen goed te werken. Laten we daarom kijken naar wat het standaardformaat is van een Instagram post.

1. Standaard Instagram foto afmeting

Als je een foto wilt plaatsen op Instagram, is het handig om hier het standaardformaat voor de gebruiken. Hierbij gebruik je de ratio (verhouding) 1:1, wat vertaald wordt naar 1080 x 1080 px.

Vraag je je af waar ‘px’ voorstaat? Zoals je bij fotografie een verhouding hebt tussen de lengte en breedte, gemeten in cm; heb je in de digitale fotografie een verhouding die wordt weergegeven door het aantal pixels. Voor de best mogelijke vierkante fotoresolutie upload je dus jouw Instagram foto in het formaat 1080 x 1080 pixels.

Let op! Als je een foto op Instagram deelt die veel groter is dan 1080 x 1080 px, zal Instagram automatisch je afbeelding verkleinen. Geen ramp natuurlijk, maar daardoor gaat de kwaliteit van je foto wel achteruit. Daardoor kan een prachtige foto opeens wazig worden. Daarom raad ik aan om nooit foto’s via jouw social-kanalen te delen die groter zijn dan 2000 pixels. Voor je website geldt dit eigenlijk ook. Waarom? Grote bestanden (foto’s, video’s, infographics etc.) zorgen ervoor dat jouw website trager wordt. Daarom kun je er beter voor zorgen dat alle bestanden op jouw website zo klein mogelijk zijn opgeslagen. Natuurlijk niet te klein, zodat je de kwaliteit niet kunt waarborgen 😉

2. Instagram portret afmeting

Heb jij de perfecte verticale foto en heb je geen zin om hem naar een vierkant te ‘croppen’? Dan is dit formaat je beste vriend. Met deze Instagram afmeting kan jij nog steeds je vakantiekiekje uploaden, zonder eerst de helft van je foto af te hoeven snijden.

De afmeting om een Instagram portret foto te plaatsen is: 1080 x 1350 px.
De ratio is 4:5.

Let op! De foto’s in jouw Instagram feed – het overzicht van foto’s en video’s op jouw profiel – blijven altijd vierkant. Het maakt dus niet uit welke Instagram afmetingen jij gebruikt; Instagram ‘cropt’ altijd jouw foto’s voor het overzicht vierkant.

3. Instagram landschap afmeting

Soms is het gewoon mooier om horizontale afbeeldingen te plaatsen, toch? Vooral als je een fotograaf bent wil je gewoon niet altijd jouw foto’s vierkant editen. Heel begrijpelijk. Daarom zal je het horizontale formaat vaak zien terugkomen bij bijvoorbeeld de Instagram-accounts van natuur- en straatfotografen.

Voor de Instagram landschap foto’s heb je de afmeting 1080 x 608 px nodig.
De ratio van deze afmeting is 16:9.

Let op! Als je de ideale Instagram afmeting van de landschapsfoto gebruikt, upload dan de perfecte horizontale foto zonder rand. Als je een grotere foto online zet, voegt Instagram een zwarte rand toe aan de boven- en onderkant van de afbeelding. Dit kan de uitstraling van je foto veranderen.


Instagram afmetingen: video’s

Instagram is het perfecte kanaal om naast foto’s ook video’s op te delen. In principe zijn de Instagram afmetingen voor video’s hetzelfde als bij de foto’s.

1. Insta video afmeting

Waar je wel op moet letten is dat een video op je feed maximaal 1 minuut mag duren en maximaal 4GB groot mag zijn. In de feed zal Instagram jouw video weer vierkant croppen. In de tijdlijn zal je een horizontale video ook echt horizontaal zien. Hieronder kun je alle technische aspecten vinden voor jouw Instagram video’s.

Duurt jouw video langer dan 1 minuut? Gebruik dan IGTV om deze alsnog met jouw volgers te kunnen delen.

2. IGTV video afmeting

IGTV heeft een afmeting van 1080 x 1920 px en een ratio van 9:16. Dit zijn dezelfde afmeting als bij jouw Instagram Stories (zie volgende alinea). Via IGTV kun je video’s tot maar liefst 60 minuten delen. Ik weet niet hoe het met jouw spanningsboog zit, maar ik ben behoorlijk snel afgeleid. Daarom raad ik je aan om IGTV video’s tot 10 minuten te maken. De bestandsgrootte van een IGTV video onder de 10 minuten is 650MB. Mocht jouw video langer dan 10 minuten duren, dan mag de bestandsgrootte maximaal 3,6 GB zijn.

Download gratis het IGTV e-book om deze functie zelf strategisch in te zetten.

Let op! Een IGTV video mag minimaal 15 seconden en maximaal 60 minuten duren. Momenteel kunnen alleen de geverifieerde gebruikers en grote Instagram-accounts tot 60 minuten video’s delen. Alle andere Instagram gebruikers kunnen video’s tot 10 minuten delen.

3. IGTV thumbnail afmeting

Wist je dat je de eerste minuut van jouw IGTV video ook op jouw feed kunt delen? En aangezien jouw Instagram feed de winkeletalage is van jouw business, is het belangrijk dat de look & feel overeenkomt met de rest van jouw Instagram-feed. Hier komt jouw IGTV thumbnail om de hoek kijken. Want als je geen IGTV thumbnail uploadt, selecteert Instagram automatisch een willekeurig frame uit je video. Grote kans dat je hier niet per se blij van wordt.

De IGTV thumbnail is altijd verticaal. Hou er wel rekening mee dat het wordt weergegeven als een vierkant formaat als je de eerste minuut deelt in jouw Instagram feed. De beste afmeting van de IGTV thumbnail is 420 x 654 px.

Let op! Instagram staat niet toe om je thumbnail te wijzigen nadat je je IGTV-video hebt geüpload. Het is dus heel belangrijk dat je in een keer de juiste afbeelding voor de IGTV-omslag maakt. Als je dat niet doet staat er straks misschien een niet zo charmante foto op je feed ;).

Zoals je in het voorbeeld hierboven kunt zien gebruik ik vaak een korte tekst die de video samenvat. Op deze manier kan ik mijn volgens een introductie geven, zodat ze een extra motivatie krijgen om de video te bekijken. Wil je dat de tekst zichtbaar blijft terwijl jouw volgers de video bekijken? Zorg dan deze je deze als een ‘frame’ over jouw video zet. Omdat je jouw IGTV video op 3 verschillende plekken kunt bekijken (IGTV, grid en explore feed) is het belangrijk om de tekst goed te positionering. Hieronder kun je de verschillende afmetingen vinden.

Instagram afmetingen: Stories

Instagram Stories zijn niet meer weg te denken uit het huidige Instagramlandschap. Met deze functie kun je content delen die 24 uur zichtbaar is voor al jouw volgers. Ze zijn vluchtig, creatief en hoeven niet zo gelikt te zijn als de foto’s/video’s in jouw Insta-feed. Toch wil je wel de juiste formaten gebruiken voor het beste resultaat.

De afmetingen van Instagram Stories zijn (net als die van IGTV) 1080 x 1920 px.
De ratio is 9:16.

Plaats je een foto in jouw Instagram Story? Dan kunnen jouw volgers deze 7 seconden zien. Een video kan maximaal 15 seconden duren. Als je de aangegeven Instagram afmetingen niet gebruikt, snijdt Instagram automatisch de zijkanten van jouw foto of video bij. Op deze manier wordt het hele scherm gevuld. Wil je de grootte van de afbeelding in jouw Story wijzigen? Dan kan. Plaats twee duimen in de hoeken van je afbeelding en voer de uitzoom beweging uit. Met deze beweging kan je trouwens ook de foto verplaatsen.

“Maar Am, hoe weet ik nou precies of mijn foto’s het juiste formaat hebben? Ik ben nou ook weer niet zo’n held met Photoshop.” Geen nood, er zijn tal van simpele oplossingen. Zo gebruiken veel Instagrammers bijvoorbeeld het platform Canva om de juiste Instagram afmetingen te krijgen.


Hopelijk heeft dit overzicht met de officiële Instagram afmetingen je weer een stukje verder op weg geholpen. Over het algemeen is het belangrijk dat jouw foto’s & video’s van goede kwaliteit zijn. Niet te groot en niet te klein. Veel plezier met het maken van nieuwe Instagram content en als je hierbij hulp nodig hebt, neem dan eens een kijkje bij mijn DIY trainingen.

 

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

[instagram-feed feed=3]

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​