Logo The Social Good Girl

6 social tips voor ondernemers tijdens de corona-situatie

Dat het corona-virus grote economische gevolgen met zich meebrengt, valt niet te ontkennen. En alhoewel je niks aan alle veranderingen kunt doen, kan je er wel voor zorgen dat je als ondernemer sterker dan ooit in je schoenen gaat staan. In dit artikel geef ik 6 praktische tips voor ondernemers die ze tijdens (en na) de corona-situatie kunnen gebruiken. Lees je mee?


1. On lock jouw creatieve mindset

Alles wat je aandacht geeft groeit! Het is natuurlijk helemaal ok om even goed te balen van de huidige corona-situatie. Ik zie zoveel online ‘coaches’ keihard roepen dat je juist nu positief moet zijn. Leukerd, bij mijn ondernemende vrienden worden contracten van +100K opgezegd, facturen niet betaald en deuren verplicht gesloten. Is het dan niet OKAY om even een paar dagen flink te balen? Ik vind van wel, zolang je na die paar dagen jezelf weer de ruimte gunt om terug naar de tekentafel te gaan.

Want dat is wat veel ondernemers zullen doen. Jij hebt een tijd terug jouw onderneming opgebouwd vanuit het niets. Weet je nog? Zo heb je van niets, iets gemaakt. Best magisch als je er over nadenkt. Zodra je dus alle negativiteit een plek hebt gegeven, is het tijd om met beide benen op de grond te komen. Jouw creatieve mindset gaat ervoor zorgen dat je verschillende sleutels kan gaan creëren. Sleutels die nieuwe deuren openen met daarachter oplossingen voor zowel jouw onderneming als voor jouw ideale klant.

Praktisch: Maak een aanbod-mindmap
Tijdens het maken van een aanbod-mindmap order je jouw gedachten. Gebruik hiervoor steekwoorden en korte zinnen; het hoeft geen logisch verhaal te zijn. Daarna kun je gaan trechteren: wat is wel van belang en wat niet? Wat is wel haalbaar en wat niet?

Corona-situatie

Oefening: Zet in het midden van jouw aanbod-mindmap jouw expertise + de grootste uitdaging van jouw klant op dit moment. Schrijf vervolgens al jouw ideeën op waarmee je beide kunt verbinden. Hoe kun je met jouw expertise jouw klant met zijn/haar situatie op dit moment verder helpen? Denk hier aan gratis content, een nieuwe dienst/product etc.


2. Bouw tijdens de corona-situatie aan een duurzame relatie

Leukerd, vergeet jouw huidige klantenkring niet. Ondernemers kunnen juist tijdens de Corona-maatregelen hun tijd goed gebruiken om een connectie te maken met hun oud/huidige klanten. Vraag via de mail hoe het met ze gaan, stuur ze een DM met een bemoedigende opmerking, of stuur des nood een postduif 😉 Het is een kleine moeite om het gesprek opnieuw te starten en je zult zien dat het erg op prijs gesteld wordt.

Praktisch: Geef je bestaande klantenkring aandacht
Geef jouw huidige klanten altijd voorrang op eventuele nieuwe klanten. Bedenk hoe je met jouw expertise juist nu jouw oud/huidige klanten verder kunt helpen.

Oefening: Plan morgen/overmorgen een uur in om weer een connectie te maken met jouw bestaande klantenkring. Ga het gesprek aan, schrijf jouw inzichten op en bekijk of je eventueel een aanbod kunt bedenken die past bij de opgeschreven uitdagingen.


3. Neem je finance onder de loep

Hoe je het wendt of keert: met geld maak je IMPACT. In je eigen leven, het leven van een ander en impact op de wereld. Enne… als ondernemer ben je 100% verantwoordelijk voor je eigen rekeningen. So CUT THE CRAP en BUCKLE UP. Het is tijd dat we jouw finance onder de loep nemen.

 1. Wat is jouw buffer?

Achteraf is natuurlijk makkelijk praten. Want als jij een horeca-ondernemer bent, met meerdere zaken en personeel; kom je met de corona-maatregelen toch snel in de problemen. Dus zullen we met z’n allen niet van de daken schreeuwen dat de ondernemers in kwestie “maar een buffer hadden moeten opbouwen”. Je weet immers niet wat hun situatie is.

Dat gezegd te hebben, is het belangrijk om naar jouw eigen buffer te kijken. Hoeveel geld heb jij op dit moment op de bankrekening staan en hoe lang kan jouw business hiermee overleven in de situatie dat er geen geld meer binnenkomt? Strategisch gezien heb je altijd een buffer voor minimaal 3 maanden nodig. Heb je dit niet? Dan wordt het tijd om te kijken naar investering en/of een ander verdienmodel.

 1. Hoeveel geld heb je nodig om de rekeningen te betalen voor Q2?

We weten allemaal dat de corona-situatie grote economische gevolgen met zich meebrengt. En aangezien we niet weten hoelang dit gaat duren, is het belangrijk om te kijken hoeveel geld jij nodig hebt om jouw rekeningen te betalen. Hierbij is het goed om kritisch te kijken naar het geld wat je uitgeeft. Welke rekeningen komen eraan en hoeveel geld heb je hiervoor nodig? Zodra je dit weer, kunnen we kijken hoe we ervoor gaan zorgen dat dit geld straks ook echt op jouw rekening staat. Zie je door de bomen het bos niet meer? Bekijk dan deze pagina van de KVK waarin uitgelegd staat hoe onze overheid jouw probeert te helpen tijden de corona-situatie.

Corona-situatie

TIP: Vooral in tijden van crisis, is het handig om elke (kleine) uitgaven onder de loep te nemen. Welke rekeningen betaal je op maandelijkse basis en heb je al deze diensten/producten ook echt nodig? Zo kwam ik erachter dat ik maandelijks 87 euro uitgeef aan software die ik eigenlijk niet meer gebruik. Scheelt toch weer €1044,0 op jaarbasis.


4. Maak een actielijst voor de komende 3-weken

Laat je niet tegenhouden door alle veranderingen die de corona-situatie met zich meebrengt. Als je weet hoeveel geld jij nodig hebt, is het belangrijk om een actielijst te maken voor de komende drie weken. Waar kan je dan aandenken?

 • Welke actie(s) kan jij op dit moment bedenken om op korte termijn meer omzet te genereren?
 • Wat voor content kan jij maken om in gesprek te komen met jouw ideale klant?
 • Waar kan je geld besparen?
 • Neem jouw sales-funnel onder de loep en kijk of je hier elementen aan kunt toevoegen (denk aan nieuwe mails, een upsell product/dienst, social-content etc.)
 • Kan je jouw bedrijf/merk sterker positioneren. Misschien is dit juist de juiste tijd om te kijken of een re-branding nodig is.
 • Bekijk alle pagina’s van jouw website. Is alles up-to-date en zijn er geen 404 errors?

Praktisch: Niet lullen maar poetsen
We gaan onze inner perfectionist even de mond snoeren. Ik verwacht namelijk helemaal niet dat je binnen nu en een paar dagen een gloednieuw aanbod van A tot Z uitgewerkt hebt. Dat is namelijk ook helemaal niet nodig. Maak bijvoorbeeld een e-book dat er niet gelikt uitziet, maar wel voorzien is van waardevolle tips voor jouw ideale klant. Maak content dat resoneert bij jouw doelgroep en gesprekken op gang brengt.

Oefening: Maak minimaal 9 nieuwe Instagram post waarin je jouw expertise combineert met de huidige vraag van jouw doelgroep. Experimenteer met IGTV, maak nieuwe foto’s en schrijf ijzersterke omschrijvingen.

Corona-situatie

5. Ga samenwerken met jouw ideale concurrent

Hoe groot is de kans dat jouw ideale concurrent in hetzelfde schuitje zit als jij? Het is nu (en altijd) belangrijk om te kijken hoe je jullie krachten kunt bundelen. Door samen te werken;

 • bereik je meer mensen
 • kom je tot betere ideeën
 • kun je jouw ideale klant beter helpen

En het is ook nog eens hartstikke leuk 😉

Praktisch: Met wie kan jij morgen samenwerken?
Kies een ondernemer uit die dezelfde soort doelgroep heeft als jij. Hierbij is het dus belangrijk jouw kernwaarden in je achterhoofd te houden want deze waarden zijn vaak de verbindende factor tussen jouw volgers en jouw onderneming.


6. Start met Social Selling

Verkocht jij als ondernemer jouw product/dienst online en is jouw verkoop door de corona-situatie een beetje stil komen te liggen? Dan help ik je graag met mijn expertise verder. De afgelopen 5-maanden heb ik namelijk samen met mij team keihard gewerkt aan de DIY Social Selling training. In deze training leg ik je uit hoe je goede teksten schrijft die voor een reactie zorgen. Help ik je jouw aanbod online te communiceren (en dus ook bij het bedenken van een upsell) zodat het verkoopt.

Het is dus niet een training die speciaal gemaakt is om de Corona-situatie op te lossen 😉 Als online marketeer kan ik je juist in tijden van verandering helpen om nieuwe mogelijkheden te omarmen. Het enige wat jij hoeft te doen is mijn hulp accepteren. Dus heb jij al een goed fundament online staan en heb je hulp nodig om jouw product/dienst via jouw sociamedia-kanalen te verkopen? Kijk dan op deze pagina.


Alles wat je aandacht geeft groeit. Daarom is het belangrijk om kritisch te kijken naar jouw huidige situatie, zodat je weer in beweging kunt komen. Stapje voor stapje kan je ervoor zorgen dat je de deuren opent naar nieuwe mogelijkheden. Je hoeft dit niet alleen te doen. Twee ogen zien meer dan één. Als marketeer help ik je graag persoonlijk verder, als je mijn hulp tenminste accepteert! Stuur mij een DM of mail zodat we samen kunnen kijken naar jouw volgende stap.

 

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

[instagram-feed feed=3]

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​