Logo The Social Good Girl

Het concept InstaWalk door de ogen van @Dutchie Dennis

Dennis beter bekent als @Dutchie op Instagram, organiseert InstaWalks. Een InstaWalk/meet is een offline ontmoeting van Instagram-gebruikers. Het heeft als doel elkaar ‘in real life’ te leren kennen en mooie content te creëren voor brands of gewoon je eigen account. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de vorm van een fotowandeling door Amsterdam. Wij hebben Dennis mogen interviewen over hoe hij van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt. Lees je mee?


Van fotografie tot InstaWalk

“Mijn passie voor fotografie is ontstaan dankzij Instagram. Ik was één van de early adopters en vond fotografie eigenlijk maar een beetje tijdverspilling. Toch waagde ik me aan Instagram met mijn iPhone 3GS en de slechte filters. Gek genoeg sloeg wat ik deed best aan en langzaam groeide mijn account naar enkele duizenden volgers. De connecties die je toen maakte met andere gebruikers was hecht en volgers en likes waren toen veel minder interessant. Mensen gebruikten Instagram vanuit liefde voor fotografie om zo hun passie met de wereld te delen. Instagram ontwikkelde zich verder en mijn nieuwsgierigheid naar fotografie was geboren.”

“Mijn laatste functie in loondienst was bij Nike. Vooral dankzij de komst van mijn zoontje wilde ik meer vrijheid. De hele dag opgesloten zitten op een kantoor starend naar een beeldscherm bleek toch niet meer helemaal mijn ding te zijn. Vanaf hier is het vrij snel gegaan. Veel toeristen die naar Amsterdam kwamen, vonden mij via Instagram en stuurden mij vervolgens een berichtje om te kijken of ik ze kon helpen met het vinden van al die leuke plekken die ik postte op Instagram. Door af te spreken met onbekenden, leerde ik veel mensen kennen die allemaal hun eigen unieke verhaal hadden. Ik vind het zelf enorm fijn om in een onbekend land iemand te ontmoeten die mij juist de plekken laat zien die de locals geweldig vinden. Ik wil mensen ‘mijn’ stad laten zien. Het is ook enorm leerzaam, want iedereen ziet toch net wat anders als ze door hun lens kijken.

Mijn continue groeiende account én de opkomst van commercie in de Instagram-wereld zorgden ervoor dat ik ineens benaderd werd voor samenwerkingen met bepaalde merken. Ook kreeg ik uitnodigingen voor openingsfeestjes en events van winkels, hotels, en allerlei merken die dachten: ‘Hey dat is een mooie manier om gratis / goedkoop een flink aantal mensen te bereiken’. Sindsdien is Instagram ontploft en is het tegenwoordig het meest gebruikte socialmedia-platform. Op een gegeven moment maakten de gratis producten plaats voor betaalde opdrachten. Daar ontstond de droom om te kunnen freelancen als fotograaf, socialmedia-influencer en uiteindelijk socialmedia- en Instagram-advisor.”


Het belangrijkste aspect volgens Dennis

“Het belangrijkste aspect in een InstaWalk is toch wel fotografie. Iedereen heeft dan ook altijd zijn of haar camera mee. Of dat nu een smartphone is of professionele camera, dat maakt niet uit. Soms is er een vast begin- en eindpunt, een thema en soms betrekken wij bedrijven bij de meet ups om als sponsor – in ruil voor exposure en content – prijzen beschikbaar te stellen. Dit stimuleert de deelnemers om meer foto’s te maken en bepaalde hashtags te gebruiken.”

Wie zijn de deelnemers van de InstaWalks? “Van tieners op skateboards en moeders met kinderen tot professionele fotografen en beginnelingen die met hun smartphone foto’s maken. Van mensen in een rolstoel tot toeristen die toevallig in de stad zijn… anyone. Onze grote InstaWalks trekken zo’n 100 tot 150 mensen uit alle lagen van de bevolking, waarbij de jongste rond de 12 jaar is en de oudste denk ik 65+. Hetgeen wat ze allemaal verbindt, is de passie voor fotografie en een offline samenkomst in deze digitale tijden.”

Wat kan je verwachten van een InstaWalk? “Dat ligt helemaal aan het doel van de opdrachtgever en wie er komen. Is dat een guestlist van modebloggers of mensen die nog nooit eerder in Amsterdam zijn geweest? Of zijn het Amsterdamse Instagrammers? Skaters? Of een mix van alles? Wat we doen, wordt óf afgesteld op de klant en hun doelgroep óf bestaat uit een fotowandeling door Amsterdam. En tijdens de fotowandeling neem ik de deelnemers mee naar plekjes die het op Instagram heel erg goed doen. Daarbij dagen we elkaar uit om vanuit elkaars oogpunt naar dingen te kijken en de beste foto’s te maken. De één richt zich op architectuur, de ander op mensen, de ander op zichzelf en weer een ander voornamelijk op het koffiekopje met latte art.”

Lees ook: 5x Instagrammable horecazaken in Nederland >>


De populariteit van InstaWalk

“De InstaWalk in Nederland is zeer populair, maar nog niet zo populair als in andere landen. Ik denk dat dit mede komt, omdat bedrijven en merken hier in Nederland moeite blijven hebben met het begrijpen wat Instagram nu echt voor hen kan betekenen. Ze snappen vaak de toegevoegde waarde niet en vinden het lastig dat niet alles meetbaar is. Waar oorspronkelijk de InstaWalk echt een fotowandeling was – zonder enig commercieel doel – zie je dat brands langzaamaan steeds meer de waarde inzien van Instagram en deze meetups. En daardoor komt er dus steeds vaker een commercieel belang bij kijken.

InstaWalks en InstaMeets zijn in andere landen vaak een stuk groter in omvang, maar daarbij zijn wij natuurlijk ook maar een klein landje. Onze community is heel erg in groepjes verdeeld en heel erg gefocust op nummers. Dit is erg jammer, omdat we samen veel sterker kunnen staan. Dit gaat echter wel ten koste van persoonlijke waardering; het lijkt erop dat dat juist hetgeen is waarom mensen meetups organiseren. Oorspronkelijk ging het altijd om de community. Maar dit verwatert een beetje nu het commercieel belang bij Instagram enorm is geworden.

Ik denk dat dat de populariteit enigszins tegen houdt. Iemand die niet ‘mag’ komen omdat zijn of haar bereik (lees: aantal volgers) niet groot genoeg is, verliest enorm snel zijn interesse in dit soort evenementen. Belangrijk punt van (bijna) alle meets die ik organiseer is dat deze open zijn voor iedereen. We geven geen voorkeursbehandeling en iedereen kan zich aanmelden voor onze InstaWalks. Uiteraard hebben we vaak een beperkt aantal plekken en moeten we ook aan de wensen van sponsoren en opdrachtgevers denken, maar desalniettemin zijn er altijd plekken beschikbaar waar een ieder zich voor kan aanmelden.” #firstcomefirstserve


De meest bijzondere fotoklus

“Er zijn erg veel gave dingen langsgekomen, maar ik denk dat de samenwerkingen met Turkish Airlines en Jeep toch wel mijn meest favoriete samenwerkingen zijn. Voornamelijk omdat deze gepaard gingen met mooie reisjes en goed georganiseerde events. Waarom Turkish Airlines? Omdat ze a) echt uitpakten en b) hun best deden om een unieke ervaring te bieden met daarbij de mogelijkheid om de juiste content te creëren en aan te leveren. Businessclass vliegen, een vriendelijke staff die weet wie je bent, bijzondere plekken bezoeken, een geweldige groep mensen om je heen en totale creatieve vrijheid.

Mijn samenwerking met Jeep bracht mij en mijn vriendin naar Portugal waar we samen in een Jeep de omgeving konden verkennen. Heerlijk met z’n tweeën in een gloednieuwe en fantastische auto op een geweldige plek. Dit soort opdrachten zijn zo waardevol. Ja, het is werk, maar het levert ook vriendschappen op. En natuurlijk waardevolle momenten en herinneringen voor het hele gezin.”


Foto’s die je aanspreken

“Mijn belangrijkste regel is dat ik altijd post wat ik wil en waar ik achter sta. Een foto van een koffiebeker, een persoon of een typisch Amsterdams plekje. Ik doe wat ik wil en blijf trouw aan mezelf. Dat is denk ik vrij uniek deze dagen. Wat ook heel waardevol is, is een eigen stijl. Die ontbreekt bij veel mensen, want dat is nu eenmaal niet iets wat heel makkelijk is. Een unieke stijl die én aanspreekt én altijd terugkomt in de foto’s. Ik hoor enorm vaak dat wanneer mensen een foto van mij tegenkomen, ze direct zien dat het mijn foto is. Dat is voor mij echt een enorm compliment. Een foto wordt voor mij uniek wanneer er een menselijk element in terug komt. Zonder dit element zie ik de foto als een foto die

iedereen kan maken. Evenals een foto die ik morgen, volgende week, volgend jaar exact op dezelfde manier kan maken. Wanneer ik een Amsterdamse plek vast kan leggen met een persoon die juist op dat moment daar loopt – een man die zijn hond uit laat, de dame op hoge hakken of de heer in zijn maatpak – creëer ik een uniek moment. Een moment dat nooit meer hetzelfde zal zijn. Want wat is de kans dat dezelfde persoon onder dezelfde omstandigheden nogmaals langs komt gelopen? Vrijwel onmogelijk. De waarde van de foto komt dan vooral naar voren door het begrip storytelling, en dat is het streven. Een foto die zijn eigen verhaal vertelt. Een verhaal dat voor iedereen anders is.


Ik hoop dat je nu een goed beeld hebt gekregen van wat een InstaWalk inhoud. Het zal waarschijnlijk niet het eerste zijn waar je aan denkt bij het netwerken of ontmoeten van andere ondernemers, maar het is zeker de moeite waard. Het is zoals je hebt kunnen lezen veel meer dan alleen foto’s maken van de hotspots van Amsterdam. Wil je meer te weten komen over Dennis? Klik dan hier om naar zijn website te gaan.

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

[instagram-feed feed=3]

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​