Logo The Social Good Girl

Instagram Reels gebruiken: Do’s en Don’ts

Instagram Reels, de nieuwste functie van Team Facebook is GOUD. Logisch dus dat je jezelf afvraagt hoe je er strategisch gebruik van kunt maken. Leukerd, I got your back. Met deze mijn do’s en dont’s zodat jij van start kunt gaan om jouw eerste Instagram Reels te delen met jouw volgers. Lees je mee?


Wat is Instagram Reels?

Laten we bij het begin beginnen, want wat is Instagram Reels eigenlijk? Instagram Reels is één van de nieuwere functies die Instagram onlangs gelanceerd heeft. Je zou bijna kunnen zeggen dat het een kopie van TikTok is (#copycat). Je kunt namelijk met Reels ook filmpjes van 15 tot 30 seconden maken en bewerken. Deze video’s zijn onder andere terug te vinden in de explore pagina, de Feed en onder bepaalde hashtags.

Net als bij TikTok kun je in Instagram Reels muziek, tekst en gifjes toevoegen. Hoe leuk is dat? Ook kun je je video’s versnellen of vertragen. Enne.. je hoeft niet per se nieuwe video’s te maken. Je kunt namelijk ook gewoon beeldmateriaal uit je bibliotheek gebruiken. Wanneer jouw Instagram-account openbaar is, kan iedereen in principe jouw Reels bekijken. Het werkt wel het beste op je telefoon. Op je computer of laptop is het dus (nog) niet zichtbaar. Waarom moet je nou mega enthousiast worden om Reels zelf te gebruiken?


Waarom is het handig om Instagram Reels te gebruiken?

Eigenlijk is het nog nooit zo makkelijk geweest om meer ogen op jouw content te krijgen. Het is alleen belangrijk om het algoritme voor je te laten werken in plaats van tegen je. Ik leg je graag nog even kort uit waarom het handig is om zelf Reels te maken;⁠

– Zichtbaarheid: Reels zijn zichtbaar onder hashtags, de explore page en de gloednieuwe ‘voorgestelde reels’ sectie in je feed.

– Duurzaam: ‘oude’ Reels kunnen zelfs weken na plaatsing zichtbaar zijn voor nieuwe mensen. ⁠⠀

– Easy Peasy Lemon Squeezy: ze zijn makkelijk te maken en hoeven niet perfect te zijn. ⁠⠀

– Hoger organisch bereik: Team Instagram vindt het fijn als je al hun functies gebruikt.

Organisch bereik wil zeggen dat jouw content verspreid wordt, zonder dat er een betaling tegenover staat. Tegenwoordig hebben posts met een organisch bereik een steeds grotere invloed op onder andere Instagram. Ben jij nou benieuwd wat precies het verschil is tussen Instagram Stories en Instagram Reels? Bekijk dan de afbeelding hieronder.


Do’s van Instagram Reels

  • Effecten toepassen

Om een goeie Reel te creëren hoef je niet zuinig te zijn met het gebruik van effecten. Dat zorgt ervoor dat je video niet saai wordt om naar te kijken. Ook kun je gebruik maken van allerlei soorten muziek of audiogeluiden. Sommige liedjes zijn erg populair, die kun je zelf dan ook toepassen in jouw Reel. Het enige wat je dan hoeft te doen is op het nummer te klikken en op de knop ‘’audio gebruiken’’ te klikken. Heb jij de muziekfunctie van Reels nog niet? Bekijk hieronder hoe je alsnog muziek kunt toevoegen.

 

  • Hashtags gebruiken

Om ervoor te zorgen dat jouw Reels meer bereik zal krijgen, kun je het beste hashtags toevoegen. Als je niet weet wat voor hashtags je moet toepassen kun je altijd de DIY training volgen waarin ik je precies uitleg hoe je een goed hashtagonderzoek doet. Trust me, met de juiste hahstags kun je makkelijk jouw bereik verdubbelen.

  • Reels promoten op de Feed

Wanneer je een Reels hebt gedeeld, kun je deze makkelijk delen in jouw Instagram Feed. Niet iedereen kijkt namelijk altijd eerst naar de Instagram Reels. Daarom kun je hem het beste delen op in jouw Feed, zodat jouw Reels meer kijkers krijgt. Zo krijg je al een veel groter bereik met jouw video.

  • Concept opslaan

Wanneer je een Reels hebt geüpload, kun je hem daarna niet meer aanpassen. Alleen het bijschrift = de omschrijving kun je nog bewerken. Jammer, want het kan bijvoorbeeld zomaar zijn dat je in jouw Reels een spelfout hebt gemaakt of dat je op het verkeerde moment hebt geknipt. Daarom is het handig om eerst jouw Reels op te slaan, voordat je het online zet. Dat doe je door bij het laatste scherm op ‘opslaan als concept’ te klikken. Dit scheelt dan al enorm veel werk, omdat je niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan, toch?

 


Don’ts van Instagram

  • Tekst boven of onder plaatsen

Wat je beter niet kunt doen in je Reels, is de tekst helemaal boven of onder te plaatsen. Net zoals bij TikTok is de kans erg groot dat je het dan niet kunt lezen. Niet alleen de bovenkant en onderkant zijn een ongeschikte plek voor tekst, ook als je in het midden tekst plaats terwijl je jezelf bijvoorbeeld filmt kan het erg rommelig overkomen. Plaats dus je tekst ergens waar het niet overlapt met een onrustige achtergrond.

  • Video maken zonder te knippen

Laten we eerlijk zijn, als ik 15 seconde naar een eenzijdig beeld krijg, raak ik niet snel onder de indruk. Om meer variatie te creëren kun je dus het beste meerdere korte video’s achter elkaar plakken, zodat het niet steeds één lange video wordt.

  • Te veel achter elkaar posten

Wat een absolute no go is is te veel achter elkaar posten. Daar zitten je volgers echt niet op te wachten. Goed als je eenmaal de smaak te pakken hebt, maar post niet te veel Reels achter elkaar. De kans is dan groot dat mensen gelijk wegswipen. Zo krijg je dus ook weer een minder groot bereik.

  • Copy Paste Reels

Superleuk dat je je laat inspireren door andere Instagrammers, maar ga ze niet exact nadoen. Ik zie teveel van dezelfde soort Reels voorbij komen #boring. Wees creatief en implementeer jouw branding door jouw content. Op deze manier kun je je onderscheiden van de tal van Reels die je op dit moment om je digitale oren vliegen.


DIY training Instagram Reels

In deze gloednieuwe masterclass ga ik je in zo’n 1, 5 uur uitleggen hoe je Instagram Reels strategisch inzet. Zo deel ik handige apps die jouw videogame verbeteren, bespreek ik inspirerende case studies en krijg je toegang tot ijzersterke content ideeën die je direct kunt kopiëren & plakken.

Daarnaast leg ik je uit hoe je content maakt die mensen onthouden & delen. Niemand volgt namelijk een saai Instagram-account. Door deelbare content te maken, gaat jouw bereik gegarandeerd als een raket omhoog #pinkypromise Deze masterclass is te volgen in TheSGG leeromgeving en is na inschrijving direct te volgen.


Heel veel plezier met het maken van jouw eerste Instagram Reels. Ga ze strategisch inzetten, zodat je jouw bereik kunt verhogen. Enne.. vooral als je Reels maakt voor je plezier, is het belangrijk om je perfectionisme even te laten varen. Natuurlijk is een beetje kritisch zijn prima, maar het hoeft dus allemaal niet zo perfect 😉

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

[instagram-feed feed=3]

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​