Logo The Social Good Girl

Instagram-gidsen: hoe zet je ze strategisch in?

Team Instagram heeft de afgelopen tijd zeker niet stil gezeten wat betreft het introduceren van nieuwe functies. Via Instagram had ik al met je gedeeld dat ik MEGA enthousiast ben over…. Instagram Gidsen. Een geweldige manier om lokale ondernemers een podium te geven & om zelf nieuwe producten te ontdekken. In dit artikel vertel ik je alles over deze nieuwe functie en leg ik je uit hoe je deze zelf kunt gebruiken. Lees je mee?

 


 

Wat zijn Instagram Gidsen?

Laten we bij het begin beginnen, want wat zijn Instagram Gidsen precies? Je kunt ze zien als kleine magazine’s waarbij je de inhoud helemaal zelf kunt samenstellen. Met een Instagram-gids kun je bijvoorbeeld makkelijk een lijstje maken van al jouw favoriete producten om deze vervolgens met jouw achterban te delen.
Team Instagram heeft aangegeven dat ze deze functie vooral hebben ontwikkeld om lokale ondernemers een hart onder de riem te steken. Zij kunnen immers op deze manier meer mensen bereiken met hun assortiment. Enne.. je hoeft niet per se alleen lijsten met jouw favorieten producten aan te bieden. Zo heeft Instagram zelf een gids gemaakt in het kader van Black Lives Matter. Met de gidsen kun je dus ook prima een statement maken.

 

 


 

Waarom is het handig om Instagram Gidsen te gebruiken?

Dankzij Instagram gidsen kunnen jouw favo Instagrammers hun favoriete producten met jouw delen. Dat scheelt jou dus weer het hele internet afzoeken. Andersom ook! Jij kunt namelijk ook een Instagram gids maken om zo jouw interesses met jouw volgers te delen. Hoe tof is dat?

Dankzij een Instagram-gids kun je een mooi overzicht maken van al jouw favoriete producten en plaatsen. Wil je toch je gids ergens anders delen? Dat kan! Je kunt gidsen namelijk delen via jouw Stories en je kunt ze ook nog eens doorsturen naar andere accounts #handig

Ben jij een ondernemer die producten verkoopt? Dan heb je hopelijk nu door hoe belangrijk het is om jouw producten aan te bieden via Instagram. Daarvoor heb je wel een Facebook-shop nodig. Deze link je immers met jouw Instagram-account. Zodra jij toegang hebt tot Instagram shopping, kun je dus ook jouw producten toegankelijk maken voor de Instagram-gids functie. Wil je weten hoe je vervolgens die producten daadwerkelijk verkoop? Neem dan eens een kijkje bij mijn Social Selling training.

 

 


 

Hoe maak je zelf een Instagram Gids?

Het is supermakkelijk om zelf een Instagram-gids in elkaar te flansen. Je kunt drie verschillende soorten Instagram-gidsen maken. Je kunt gidsen maken over producten, plaatsen en opgeslagen berichten. Ik ga ze allemaal met je doornemen, zodat jij straks ook in een minuut een gids op je feed kunt toveren.

 

1. Plaatsen

Jouw favoriete hotspot aanbevelen? Dan kan! Met Instagram-gidsen kun je jouw volgers laten weten waar ze echt heen moeten! Ga naar jouw eigen Instagram pagina en tik op het pluisje rechtsboven aan. Daar kan je vervolgens kiezen wat je wilt plaatsen. Helemaal onderaan zie de functie ”gids”. Bovenaan zie je dus de optie staan om plaatsen aan te bieden. Je kan plaatsen toevoegen, maar je kunt ook plaatsen delen van berichten die je hebt geplaatst.

Vervolgens kun je dus een titel + tekst eraan toevoegen om jouw volgers van alles te vertellen over jouw uitgekozen plaats. Je kan bijvoorbeeld een tekst schrijven over tips als je op vakantie gaat naar Italië of verschillende redenen om bij jouw favoriete restaurant te eten. Wanneer je klaar bent kun je jouw Instagram- gids delen met jouw volgers.

 

 

2. Producten

Als je bij de opties van de gids naar ‘producten’ gaat, krijg je direct een overzicht van verschillende shops te zien. Je kunt vervolgens het merk opzoeken waar jouw favoriete product te koop is. Je kunt zo veel producten toevoegen aan jouw gids als jij wilt. Maar ik raad aan om maximaal 30 producten in 1 gids te zetten. Zodra je jouw Instagram-gids gedeeld hebt, kunnen jouw volgers via deze gids direct in aanraking komen met jouw favoriete producten.

Jouw volgers kunnen dus ook de producten in jouw gids opslaan. Verkoop je zelf producten? Dan is dit natuurlijke de ideale manier om jouw producten in de spotlights te zetten. Ik bedoel, hoe leuk is het als jouw volgers jouw producten in hun Instagram-gids verwerken? Vergeet ook niet om een eigen gids te maken met jouw eigen items. Op deze manier wordt verkopen via Instagram nog makkelijker (en leuker)!

 

3. Opgeslagen berichten

Naast dat je jouw favoriete plekken & producten kunt aanbieden, heb je ook de mogelijkheid om losse berichten op 1 plek op te slaan. Met de opgeslagen berichten kan je alle kanten op. Je kunt bijvoorbeeld specifieke tips & tricks of inspiratie delen met jouw volgers. Deel bijvoorbeeld een overzicht van jouw favoriete Instagrammers.

Zoals je kunt lezen, kun je met een Instagram-gids verschillende kanten op. Deze nieuwe functie zorgt ervoor dat jouw volgers jou nog beter zullen leren kennen. En als ondernemer zorgt het ervoor dat meer mensen in aanraking komen met hetgeen wat jij verkoop. Laten we de praktijk induiken. Ik geef je namelijk graag nog wat extra tips om een Instagram-gids te maken.

 


 

Tips om een Instagram gids te maken

Nu jij weet hoe je een gids in elkaar kunt zetten, wil ik je graag nog een paar extra tips meegeven. Je kunt enorm variëren met gidsen en het laat ook een stukje van jezelf zien. Hierbij nog een paar tips zodat je straks helemaal los kunt gaan met jouw gidsen.

 • Speel in op de feestdagen
  De feestdagen, zoals kerst en oud en nieuw, staan weer voor de deur. De perfecte gelegenheid om bijvoorbeeld een Instagram gids te maken met ideeën voor kerstcadeaus. Dit concept kun je natuurlijk toepassen bij alle feestdagen. Denk bijvoorbeeld aan inspiratie voor een paasontbijt, cadeautips voor Valentijn of ideeën voor een Sinterklaas surprise.
 • Zorg voor een aantrekkelijke omslagfoto
  Voordat jouw volgers naar jouw gids kunnen bekijken, krijgen ze eerst een omslagfoto te zien. Het werkt eigenlijk net zoals een normale post op Instagram. Het is belangrijke dat je een goede eerste indruk maakt, zodat de kijker er op gaat klikken. De omslagfoto komt achter de titel van jouw gids te staan. Zorg dat de foto die jij kiest voor de omslagfoto een duidelijk beeld geeft over de inhoud van jouw Instagram-gids.
 • Varieer in foto’s en video’s
  Met de gidsen kun je dus ook allerlei posts van andere Instagrammers toevoegen. Probeer hierin te variëren in zowel foto’s als video’s. Met video’s kun je bijvoorbeeld tutorials laten zien. Wist je trouwens dat mensen het over het algemeen prettiger vinden om naar een filmpje te kijken?
 • Hou het dicht bij jezelf
  De Instagram- gidsen zijn bedoeld om interesses van jou te laten zien. Bedenk dus bij jezelf wat jij zou willen laten zien aan jouw volgers. Op deze manier zullen jouw volgers jou nog beter leren kennen. Probeer de inhoud dus zo persoonlijk mogelijk te maken.

 


 

Et voilà. Ben je net als ik ook enthousiast over de Instagam-gidsen functie? Yes? Ga er dan lekker mee aan de slag. Vooral als ondernemer krijg je met deze functie zoveel nieuwe kansen en mogelijkheden. Dus zorg ook dat je Instagram-shop in orde is.

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

[instagram-feed feed=3]

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​