Top 3 Instagram statistieken van 2018

Nu de dagen korter zijn, het buiten kouder wordt en 2019 om de hoek staat, is het de perfecte gelegenheid om de belangrijkste Instagram statistieken van 2018 onder de loep te nemen. Want er is een heleboel verandert en daarom praat ik je graag even bij! Dit zijn de belangrijkste veranderingen op Instagram van 2018! Lees je mee?


Maandelijks actieve Instagrammers

Goedemorgen Instagram! #guilty Zodra ik wakker word, pak ik mijn telefoon erbij om de eerste 10 minuten geïnspireerd te worden door al het moois wat ik op Instagram voorbij zie komen. Enne… hoe groot is de kans dat je jouw dag ook zo begint? Met jou en mij, zijn er sinds juni 2018 al 1 MIL-JARD maandelijkse Instagram gebruikers die bijna allemaal precies hetzelfde doen. Dat is 1/7 van de wereld bevolking. Yup, laat dat maar even bezinken. Instagram is een online landschap met een heleboel leuke inwoners.

Het grappige is dat de stijgende lijn in Instagram gebruikers heel goed te verklaren is. Begin 2018 werd Facebook namelijk op het matje geroepen, omdat ze zogenaamd niet duidelijk waren met wat ze precies deden met de data die ze verzamelde. Als je het mij vraagt lag de fout niet echt bij Facebook; de meeste mensen lezen nou eenmaal niet de algemene voorwaarden. Wat was hier grappig aan? In deze periode zijn veel Facebookers overgestapt naar Instagram. Ik denk dat ze stiekem niet in de gaten hadden dat team Instagram ook team Facebook is. De negatieve publiciteit heeft Facebook dus heel veel nieuwe Instagram gebruikers opgeleverd. Win = win.


Nieuwe Instagram Story features

In 2018 werd het pijnlijk duidelijk dat Snapchat hun kans had moeten pakken toen FB het bedrijf wilde overkopen. Nadat ze dit aanbod hadden afgeslagen, introduceerde FB begin 2017 Instagram Stories; een vergelijkbare functie van Snapchat. Deze functie werd zo goed ontvangen dat de gebruikers ervan maar bleven stijgen. Meer gebruikers betekent ook meer behoeftes. Daarom werden er in 2018 in een mum van tijd nieuwe Instagram Story features bedacht. Denk hier aan het plaatsen van polls, de mogelijkheid om hashtag Stories te volgen en geo-locaties toe te voegen aan je Stories.

Momenteel zijn er 400 miljoen dagelijkse Insta Story gebruikers. Say what?! Dat betekent ook dat je de aandacht van je Instagram volger moet verdelen tussen je Instagram feed en je Instagram Stories. Kun je bij het laatste wel wat hulp gebruiken? Doe dan mee met de Insta Story Masterclass. Hierin leg ik je in 4 videolessen alles uit over het zakelijk gebruiken van de Insta Story functie.

De komst van IGTV

In juni 2018 werd IGTV gelanceerd; een functie waarbij je verticale video’s met je volgers kunt delen die langer dan 1 minuut duren. IGTV staat los van je Instagram-feed en je Stories; je kunt het dus zien als een extra Insta functie.

“We gaan met onze tijd mee. Mensen kijken tegenwoordig steeds minder tv en meer digitale video’s. Tegen 2021 is mobiele video goed voor 78% van het totale mobiele dataverkeer. We hebben ook ontdekt dat jongere doelgroepen meer tijd besteden aan amateurinhoudsmakers en steeds minder aan professionals.”

Op IGTV zijn de video’s geordend op kanalen in plaats van accounts. Sounds familiar, right? Yup, met deze functie probeert Facebook te concurreren met Youtube. Wat is dan het verschil?

Anders dan bijvoorbeeld een YouTube video, worden Instagram TV video’s in staand formaat gemaakt. Ook kun je deze functie direct terugvinden op iemands Instagram account. Nu snap ik waarom team Instagram deze functie geintroduceerd heeft. Toch denk ik dat ze er net te vroeg bij waren. Voornamelijk de jongere generatie is gewend om verticaal beeld te bekijken. De rest (jij en ik) is dat nog niet echt gewend, en dat kun je duidelijk in de data terug vinden. Zo is het organische bereik van IGTV behoorlijk dramatisch. Dus Instagram TV yay or nay? Ik zou je er voor nu niet al te druk om maken 😉


1 miljard maandelijkse Instagram gebruikers, 400 miljoen dagelijkse Story gebruikers, en de komst van Instagram TV. Aan de cijfers is te zien dat Instagram BOOMING business is. Grote en kleine bedrijven zien meer en meer in hoe ze Instagram als een serieus marketingkanaal in kunnen zetten. Dankzij de docu Followme was er veel negatieve aandacht rondom Instagram. Feit blijft dat Instagram een tool is die mensen kunnen gebruiken om een impact te maken. En iedereen heeft zelf de keuze om te beslissen of dit een positieve of negatieve impact is.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *