Instagram influencers: Statistieken 2018 + Trends 2019

Op Instagram zie je steeds meer influencers voorbij komen. Vorige week hebben we gekeken naar de Instagram statistieken van 2018 en deze week neem ik de influencer-industrie onder de loep. Hieronder lees je de belangrijkste statistieken van 2018. En omdat het een heel slim idee is om influencer-marketing zelf in te zetten, bespreek ik ook graag de trends van 2019. Here we go!


Influencer-marketing statistieken 2018

Wat betaal je de grootste celebs?

Als ondernemer wil je natuurlijk dat jij met jouw Instagram-account uiteindelijk inkomsten gaat genereren. Iedere euro is er één en, als het goed is, worden dat er steeds meer. Als je jouw keihard verdiende euro’s gaat uitgeven aan influencers, dan is het wel een goed idee om te kijken wat je ongeveer gaat betalen. Zullen we met de leukste statistieken beginnen? Er zijn een aantal wereldberoemde mensen die, om en nabij, dit bijzonder hoge bedrag ontvangen per gesponsorde post. Ga er maar even voor zitten.

  • Kylie Jenner – 1 miljoen dollar per gesponsorde post
  • Selena Gomez – 800.000 dollar per gesponsorde post
  • Cristiano Ronaldo – 750.000 dollar per gesponsorde post
  • Kim Kardashian West – 720.000 dollar per gesponsorde post
  • Beyoncé Knowles – 700.000 dollar per gesponsorde post
  • Dwayne “The Rock” Johnson – 650.000 dollar per gesponsorde post
  • Justin Bieber – 650.000 dollar per gesponsorde post
  • Neymar da Silva Santos – 600.000 dollar per gesponsorde post
  • Lionel Messi – 500.000 dollar per gesponsorde post
  • Kendall Jenner – 500.000 dollar per gesponsorde post

Best shocking he? Gelukkig hoeven we ons niet bezig te houden met bovenstaand rijtje, al is het stiekem wel leuk om te weten wat de celebs verdienen met één Instagram-post. In Nederland kun je ook samenwerkingen met influencers opzetten als je budget niet al te groot is. Waarom is het gebruik van influencer-marketing interessant?


Online aankopen

Wist je dat 80% van de millennials aangeven géén aankoop te doen zonder een online recensie te lezen? Yup. Ik check ook altijd even online wat anderen er over te zeggen hebben. Dit betekent dat het écht loont om je tijd te stoppen in het juist online positioneren van jouw merk, product of dienst. Want van die 100 potentiële klanten zoekt 80% dus áltijd online naar recensies!

Soms lijkt het alsof influencers het product dat zij aanbevelen in hun post helemaal niet in het echt zouden aanschaffen, máár wel heel blij zijn dat ze dit hebben ontdekt. Zou dit nou echt werken? Het antwoord is ja en nee. Annalect deed een onderzoek, weliswaar naar Twitter-gebruikers, waaruit bleek dat 49% van de consumenten vertrouwt op influencers. Als zij zeggen dat het product goed is, dan zal het product ook goed zijn. Twitter is een ander platform dan Instagram, that’s true, maar het toont wel hoeveel invloed influencers hebben op hun volgers. Daarnaast heeft Twitter maar 336 miljoen actieve gebruikers, tegenover 1 miljard actieve gebruikers op Instagram. Hierdoor kunnen we er bijna wel vanuit gaan dat een net zo groot, dan al niet groter, percentage van consumenten vertrouwt op Instagram influencers.

“Er is wel wat voor te zeggen dat het als influencer heel belangrijk is om nooit (nooit!) klussen aan te nemen met bedrijven/producten waar je niet achterstaat. Ik vind het meer dan logisch dat je betaald krijgt om je mening de delen via de unieke content die je maakt. Probeer wel echt zo authentiek mogelijk te blijven en wees altijd open en eerlijk naar je volgers!”

Meer interesse door met influencers te werken

Twijfel jij of je influencers moet inzetten om meer aandacht te vragen voor jouw merk, product of dienst? Trendera heeft onderzocht dat de leeftijdscategorie van 13-tot 20-jarigen meer interesse hebben in een merk, product of dienst als het met influencers samenwerkt. Valt deze leeftijdscategorie in jouw doelgroep? Dan is dit heel interessant, want momenteel heeft 74% van de tieners een Instagram-account tegenover 69% van de millenials. Feit is dat deze percentages heel interessant zijn voor jouw merk, product of dienst. Want ook de groep 20-34 volgt graag influencers om zo geïnspireerd te raken! Okay, laten we kijken wat de trends zijn voor 2019. 


Influencer marketing trends 2019

Waar influencer-marketing drie jaar geleden nog niet heel veel voorstelden, is het nu booming business. Voor zowel de influencers zelf, als de ondernemers die hen inzetten. De cijfers liegen er niet om dus tijd om de influencer marketing trends voor 2019 onder de loep te nemen.

Micro influencers

Er is niets, maar dan ook niets mis met de grote namen wat betreft influencers. Als een influencer jouw merk, product of dienst aanprijst via zijn of haar Instagram; top! Toch heeft niet elke ondernemer/bedrijf het budget om samen te werken met de grote namen. Het is dan ook logisch dat we zien dat de micro influencer steeds vaker gevraagd wordt voor verschillende campagnes. Micro watte?! Een micro influencers is een persoon die tussen de 5K en 30K volgers heeft, communiceert over een specifiek onderwerp en een hele specifieke doelgroep heeft. Wij, de volgers, bouwen veel sneller een hechte band op met micro influencers, omdat zij ons doen denken aan familie of vrienden.

De gewone Instagrammer, jouw potentiële klant, ziet een normaal persoon, die ook een baan heeft, studeert, en/of in het weekend leuke dingen doet met vrienden. Iemand die een écht leven heeft. Is jouw doelgroep tussen de 20 en 34 jaar, dan kan het komend jaar lonen om een samenwerking aan te gaan met een micro influencer.

Influencers met alleen echte volgers

Iedereen weet dat je Instagram-volgers kunt kopen. Ikzelf daag jullie iedere maandagochtend uit om samen met mij te kijken naar je nieuwe volgers. Zitten er nepperds bij? Dan verwijder/blokkeer ik ze. Voor iedere neppe volger, is er namelijk een echte volger die mijn Instagram-posts niet ziet. Ik schreef een heel artikel over de wondere wereld van fake followers. In 2019 gaan de influencers die honderden, dan wel geen duizenden volgers hebben gekocht, verdwijnen. We willen steeds meer #echtinsta, en daar horen fake followers écht niet bij! Via HypeAuditor kun je gemakkelijk checken of een account neppe volgers heeft gekocht. Handig dus om dit te na te gaan voordat je met iemand in zee gaat.

Say hello to Generation X

De millennials zullen zeker niet uit beeld verdwijnen, maar Generatie X gaat in 2019 in beeld verschijnen. Millennials zijn de kinderen van Generatie X, waar de kids snel dingen oppakken, komen de ouders vaak er achteraan. Ze hebben in de afgelopen twee jaar geleerd om te gaan met smartphones en gebruiken nu grotendeels dezelfde applicaties als hun kinderen. Het grote verschil tussen millenials en Generatie X? Ze hebben een baan, ze houden van het internet, ze Googlen zich suf om de beste informatie te vinden en zijn gevoelig voor influencers. Heb jij je tot nu toe vooral de focus gelegd op de millennials? Kijk wat je kunt doen in 2019 om ook de Generatie X tegemoet te komen.

Just go for it!

“Ja, Am, dat weten we nu wel!”, maar nee écht, ga ervoor! De wereld waarin de influencers leven wordt steeds groter en het wordt steeds meer een echte baan waar ze daadwerkelijk van kunnen leven. Dat betekent dat jij als ondernemer gewoon kunt vragen aan een influencer wat je wilt. Het is feitelijk gewoon een samenwerking tussen twee bedrijven. Zij helpen jou, jij helpt hen. Ben je van plan om dit komende jaar gebruik te maken van influencers? Maak dan alvast een planning voor 2019. Bedenk waar je misschien wel een influencer kan gebruiken om je merk, product of dienst op de kaart te zetten. Het kan ook interessant zijn voor je bedrijf om een influencer te gebruiken als ambassadeur van jouw merk, product of dienst. Er is een goede kans dat in 2019 al meer influencers als ambassadeurs gevraagd gaan worden. Kijk daarom een beetje rond om te beslissen of dit ook iets voor jou kan zijn voor in 2019.

Foto 2: door @eleanajeannette
Foto 4 : door @junethekitty
Foto 5: door @elise.chung
Foto 6: door @patriciaschuwer

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *