Logo The Social Good Girl

Wil jij ook in één dag succesvol zijn?

Herkenbaar? Je bent net met je onderneming begonnen en staat te trappelen om het een succes te maken. Online volg je allemaal ondernemers die al een tijdje bezig zijn. De verhalen die zij delen, hun learnings en hun succes inspireren jou enorm. Alleen zorgen deze succesverhalen er ook vaak voor dat je jouw eigen groei een beetje vind tegenvallen. Want zeg eens eerlijk, willen we niet allemaal morgen succesvol zijn? 😉


Begin 2017 lanceerde ik mijn allereerste online aanbod: het Insta Groei Traject. Maanden voor de lancering was ik druk bezig om een goede training neer te zetten. De beste grafisch designer die ik ken, heeft voor mij een geweldig werkboek ontworpen. Ik heb een professioneel videoteam ingehuurd voor de filmpjes en ik schakelde zelfs een copywriter in voor lekkerbekkende en goede teksten. Ik had al mijn budget geïnvesteerd in het maken van dit programma. Letterlijk alles!

Uiteraard legde ik het mezelf op om bij deze eerste lancering minstens break even te draaien. Je kunt je dus wel voorstellen hoe ik mij voelde toen er uiteindelijk drie echte mensen zich hadden ingeschreven. Oké, uiteindelijk waren het zes deelnemers, maar mijn broer, beste vriendin en de winnaar van een winactie waren niet echt degenen die voor meer omzet zouden gaan zorgen. Anyway, drie is beter dan niks, toch? Maar waarom kreeg ik dan het gevoel dat ik enorm gefaald had? Dat ik nutteloos was en dat ik nooit succesvol zou zijn?


Vergelijk je niet met andere ondernemers

Weet je, ik ben een online marketeer, dus laten we zeggen dat ik veel online te vinden ben. En daar is het een beetje mis gegaan. Ik zie namelijk het ene succesverhaal na het andere voorbij komen. Verhalen van ondernemers die binnen een mum van tijd ongelooflijk hebben gepiekt. Ik lees artikelen over hoe deze mensen bij een lancering van een programma gemiddeld 10K omzet hebben behaald. 10K! Daar was ik wel even stil van.

En ja, ik zou Amber niet zijn als deze informatie door mijn hoofd is gaan spoken. Ik ben mezelf gaan vergelijken wat resulteerde in een enorme teleurstelling. Puur en alleen omdat ik mijn eigen doelstelling niet haalde. We hebben het hier over dagen diep depressief op de bank zitten. Letterlijk uren starend naar een schilderij aan de muur, mezelf afvragend wat ik in hemelsnaam toch verkeerd had gedaan.


De zoveelste mental breakdown

Oké, dus ik kreeg bij mijn eerste lancering niet de resultaten die ik voor ogen had. Sterker nog, ik heb een speciale cursus gevolgd genaamd ‘Hoe lanceer je een product’ en ik kreeg niet de resultaten die het programma mij beloofd had.

En daar kwamen mijn twijfels weer om de hoek kijken…

– “Is mijn traject niet goed genoeg?”
– “Ben ik niet goed genoeg?”

Ik had serieus het gevoel dat er elke dag een nieuwe twijfel bij kwam en de maand na de lancering was een emotionele rollercoaster – hallo mental breakdown. Ik heb écht meerdere malen gedacht om te stoppen. Om een ander pad te kiezen. Want blijkbaar zat niemand op mij en mijn programma te wachten. Ik was inmiddels een jaar bezig, had drie echte deelnemers aan mijn programma en had letterlijk nul noppes nada euro op mijn bankrekening staan. Al mijn geld zat immers in Insta Groei.

Lees ook: Welkom in de wondere wereld van een dyslectisch hoofd


En toen was er het besef

Na mijn zoveelste breakdown (arm vriendje) kwam het besef: ik ben een écht bedrijf aan het opzetten. Dacht je dat Steve Jobs in één jaar tijd van Apple hét bedrijf heeft gemaakt zoals wij dit nu kennen? Is het Oprah Winfrey in één jaar tijd gelukt om de meest succesvolle talkshowhost met een onwijs groot media-imperium te worden? Don’t think so. Je bent niet van de één op de andere dag succesvol. No way. Dat kan niet. Dat bestaat gewoonweg niet.

Het verhaal dat bijna niemand je vertelt, is het verhaal van het opbouwen van een bedrijf voordat het succesvol wordt. De struggles die je als ondernemer hebt, de lege bankrekening en ook de onzekerheid. Juist daarom ben ik met #echtinsta begonnen. Want op Instagram kan het er nog zo mooi uitzien; elke ondernemer start toch echt bij eenzelfde punt, namelijk het begin. Succes komt niet in één dag, één week, of zelfs in één jaar. Succes heeft tijd nodig. Veel tijd. En neem die tijd dan ook.

succesvol

Drie cruciale kenmerken voor succes

Nu, 3 jaar later is het Insta Groeit traject een groot succes. Elk kwartaal zit de groep vol en begeleid ik 3-maanden lang 15 ondernemers met hun social strategie. Leukerd, jouw succes komt niet van de één op de andere dag aanwaaien. Het vereist drie cruciale kenmerken:

1. Doorzettingsvermogen
2. Investering
3. Geduld

Deze drie kenmerken heb je hard nodig, als je van jouw passie je werk wilt maken. Als je van jouw onderneming uiteindelijk wilt kunnen leven. Als je er het liefst je hele leven mee bezig wilt zijn. Waarom zou je dan na één jaar de handdoek in de ring gooien?

Na heel wat pity parties ben ik tot het inzicht gekomen dat mijn aanbod steengoed is. Keigoed. Retegoed. Daar twijfel ik nu niet meer aan. Zo verbeter ik elk kwartaal het traject, zodat de kwaliteit ook steeds beter wordt. Stapje voor stapje groeit mijn business op mijn eigen tempo en eigen manier.

Leukerd, Rome wasn’t built in one day en zo is jouw succesverhaal ook niet in één dag geschreven. Durf te investeren in jouw passie, toon doorzettingsvermogen als het even tegenzit en het belangrijkste, wees geduldig. Succes ligt om de hoek, maar niemand heeft gezegd hoelang het duurt voordat je bij die hoek bent! Dus go for it!

#echtinsta by #thesocialgoodgirl⠀

De prachtige illustratie is gemaakt door @annalenaillustrations
Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​