Logo The Social Good Girl

Social algoritme – Tips voor het gebruik van het algoritme

Als we het hebben over de diverse socialmedia-kanalen, hebben we ook automatisch te maken met de verschillende algoritmes. Het grappige is, dat veel gebruikers deze code zien als de boeman. Zodra hun resultaten tegenvallen, geven ze het algoritme er de schuld van. Zonde, want daar ligt het dus echt niet aan! In dit artikel leg ik je uit wat een algoritme is en hoe je het in jou voordeel kunt laten werken. Want als je ongeveer weet hoe het werkt, kun je er ook semi onafhankelijk van worden. Lees je mee?

 


 

Wat is het algoritme?

Het algoritme kun je zien als een wiskundig recept dat bestaat uit verschillende codes. Met algoritmes wordt bepaald wat je ziet op sociale media én wat jouw ideale volger te zien krijgt. Met algoritmes kan de maker dus van tevoren bepalen wat er gebeurt in een bepaalde situatie. Zo zal Instagram jou meer kattenfilmpjes aanbevelen, als je eerder hebt aangegeven dat je hier fan van bent. Het algoritme zorgt er dus voor dat jij content voorbij ziet komen die te maken hebben met jouw eerdere interesses.

Het algoritme kan bij veel situaties handig zijn. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt om nepnieuws op social media op te sporen. Ook zal het je helpen om sneller en makkelijker keuzes te maken. Algoritmes kennen vele voordelen en als je weet hoe ze ongeveer werken, kun je ze inzetten om je social media resultaten te laten groeien. Toch brengt het ook risico’s met zich mee.

 

 


 

Wat zijn de risico’s van een algoritme?

Naast het feit dat het (Instagram) algoritme erg makkelijk kan zijn voor je social media, draagt het dus ook een aantal risico’s met zich mee. Deze som ik graag even voor je op;

 1. Leuk dat het algoritme bijna alles over je weet, maar het kan ook een schending van je privacy zijn. Dit geldt voor zowel de informatie die je zelf op het internet zet, als de informatie die je opzoekt. Dit gebeurt door middel van cookies. Vervolgens wordt er door profiling-algoritmes een profiel aangemaakt met informatie over jou. Aan de hand van dit profiel krijg jij allerlei content te zien die bij jouw zoekopdrachten en interesses passen. Gelukkig bestaat er ook nog zo iets als de privacywetgeving, zodat niet al jouw informatie gebruikt kan worden.
 2. Het is natuurlijk erg fijn en makkelijk dat het algoritme bepaalt wat jij te zien krijgt, maar er kan al snel een filter bubble ontstaan. Stel dat jij het hele internet hebt afgezocht naar een nieuwe televisie. Dan is de kans groot dat je kort daarna advertenties te zien krijgt van diverse televisies. Zo krijg je weinig variatie in de content die jij te zien krijgt. In het voorbeeld van de televisie lijkt het onschuldig. Maar als jij bijvoorbeeld conspiracy posts te zien krijgt en hierop klikt, is de kans groot dat het algoritme je meer van dit soort content voorschotelt. Voordat je het weet krijg je content te zien die je liever niet had willen zien.
 3. Een ander punt over het algoritme is dat het bijna nooit neutraal is. Dat zal je misschien wel verwachten, omdat het immers technologie is. Toch wordt het door mensen gemaakt die allemaal bepaalde ideeën en doelen hebben. Zo bepaald Facebook steeds meer wat ‘de waarheid’ is. En dat is natuurlijk wel een beetje gek 😉

 

Het is altijd goed om je bewust te zijn van de risico’s. Zakelijk gezien, kan je het algoritme ook voor je business inzetten. Het is dan wel belangrijk dat je weet hoe het algoritme jouw content analyseert. En dat leg ik je natuurlijk graag uit.

 


 

Tips voor het gebruik van het algoritme

 1. Hoeveel engagement jouw Instagram posts krijgt
  Als mensen gaan liken & reageren, laten ze het algoritme weten dat je content hebt gemaakt die van meerwaarde is. Het algoritme is hier fan van, want dankzij dit ‘social bewijs’ kan het systeem makkelijker de keuze maken om jouw content aan meer mensen te tonen. Zorg er dus voor dat de content die je maakt relevant genoeg is voor jouw volgers.
 2. Hoe lang Instagrammers naar jouw post kijken.
  Het algoritme meet hoe lang iemand stil blijft staan bij jou post. Fijn, want als ik lang blijf stilstaan bij een post, geef ik een seintje aan het algoritme dat ik deze content leuk vind. Hierdoor is de kans groot dat deze content daarna onder de aandacht gebracht wordt bij meer mensen. Maak dus vooral content waarbij mensen langer blijven kijken of lezen.
 3. Hoe vaak jouw echte fans jouw content bekijken
  Een grote fan base is goed. Hiermee bedoel ik de mensen die dagelijks trouw bijvoorbeeld jouw Stories bekijken. Het algoritme meet de frequency van een enkele gebruiker die jouw content aanklikt, bekijkt, gereageerd etc.
 4. Wanneer jouw post online gezet is
  Als jij kattenvideo’s deelt, is de kans groot dat een kattenliefhebber bij jou om de hoek ook deze content te zien krijgt. Zorg er dus voor dat jouw post de juiste tools heeft voor een bepaald onderwerp. Dat kunnen hashtags zijn of bijvoorbeeld getagde accounts van katten.
 5. Wat voor soort content het is
  Op dit moment beloont het algoritme gebruikers die de nieuwste Reels functie inzetten om content mee te maken. Dit betekent dus ook dat je hiermee jouw bereik kunt verhogen. Hoe meer functies je inzet op Instagram, hoe beter dat is voor het algoritme. Weet je nog niet helemaal hoe je Reels strategisch inzet? Volg dat mijn handige Reels Masterclass.
 6. Hoe vaak jouw posts gedeeld/opgeslagen is
  Vroeger was het zo dat het enorm belangrijk was om in een relatief korte tijd veel likes op jouw posts te krijgen. Op dit moment is het zo dat het aantal keer gedeeld/opgeslagen veel belangrijkere factoren voor het algoritme zijn. Hou daar dus rekening mee! In de Reels masterclass leg ik je onder andere uit hoe je deelbare content maakt, om zo makkelijker jouw bereik te verhogen.

 


 

Als je wilt dat jouw klanten via het algoritme naar jou doorverwijst worden, is het vooral belangrijk dat je altijd content posts die van meerwaarde is voor jouw volgers. Gebruik daarbij de verschillende functies van bijvoorbeeld Instagram, om zo relevant te blijven. Het algoritme helpt je echt om meer mensen te bereiken! Het is daarbij wel belangrijk dat je kwalitatieve posts blijft delen. Want alleen zo zal je jouw hoofd boven het drukke maaiveld uit kunnen steken.

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

[instagram-feed feed=3]

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​