NEWS: Dit is wat je moet weten over de nieuwste Instagram API update

In de #liefdevoorinstagram Facebookgroep kwamen er de afgelopen dagen steeds meer vragen binnen over de huidige situatie op Instagram. Want what the f*ck is er nou weer allemaal veranderd?! I hear ya. Daarom zet ik even voor je op een rijtje wat je nou precies moet weten over de nieuwste Instagram API update. Lees je mee?


Het is je vast niet ontgaan. De afgelopen weken lag Facebook behoorlijk onder vuur, nadat er bekend werd dat onze privégegevens toch niet zo privé bleken te zijn als dat we dacht #DeleteFacebook. Nou ja, laten we eerlijk zijn, dit was eigenlijk niet echt nieuws nieuws. Maar omdat iedereen de algemene voorwaarden nauwelijks doorleest (#quilty), was er toch een behoorlijk commotie ontstaan. En als er drama is bij grote broer Facebook, kun je garanderen dat er bij Instagram ook het een en ander veranderd is. Zo is vorige week, van zowel Facebook als Instagram, een nieuwe API geboren, in een poging op jouw data en privacy beter te beschermen.

Wat is een Instagram API?

Een API (voluit: application programming interface) is een basis waarop computerprogramma’s met elkaar kunnen communiceren. Lekker uitleg van marketingtermen 😉 In Jip en Janneke taal betekent het dat het simpel gezegd een manier is voor apps om met Instagram te communiceren. Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een tool om je Instagram posts mee in te plannen, moet dit systeem kunnen communiceren met Instagram. En daar gebruikt het dus de API voor. 


Welke partijen zijn het meest de lul?

Want ja, we kunnen hier wel makkelijk over praten , maar vele bedrijven zijn toch wel een beetje de pineut. Vrijwel elk bedrijf dat op Instagram zaken doet, of het nu een app voor e-commerce is of een externe app voor je Instagram-analyse, heeft wel iets gemerkt van deze wijzigingen. Misschien heb je het zelf ook wel gemerkt. Vele externe Instagram apps kunnen niet meer de data van je Instagram-account aflezen. Waarom? Instagram heeft dus hun publiekelijke API gesloten. Een API waarvan dus al deze apps afhankelijk van zijn.

Deze verandering kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Instagram had namelijk eerder in het jaar al aangekondigd dat ze hun publiekelijke API gingen verwijderen. Bedrijven hadden zelfs een deadline gekregen op hun app te updaten. Maar hé, we weten allemaal hoe dat gaat met deadlines 😉 #Toosuitstelloos

Wat betekent deze update voor jou?

Misschien heb je zelf al gemerkt dat sommige externe apps niet meer werken. Het Instagram team heeft strengere eisen om toegang te krijgen tot hun privé API. Daarom is de kans groot dat het wel even duurt voordat alle apps weer werken. Kans is ook groot dat sommige apps simpel gezegd niet meer voldoen aan de nieuwe regels en dus nooit meer toegang krijgen.

Het kan ook best zijn dat sommige features in een app die wel werkt, niet meer functioneren. Ik zal hieronder even de meest voorkomende veranderingen voor je op een rijtje zetten;

1. Helaas maakte nog steeds vele Instagrammers gebruik van Instagram bots; systemen die automatisch likes uitdeelt en volgers verzameld. TIP: weet jij eigenlijk wel welke apps je toegang hebt gegeven tot jouw Instagram-account? De komende weken zal je engagement waarschijnlijk een beetje naar beneden gaan. Maar hé, nu weet je tenminste wel dat echte mensen reageren op je posts 😉 #echtinsta

2. Bedrijven kunnen niet meer via apps zien welke posts je geliked hebt, om op deze manier jou de juiste advertenties te tonen. In Nederland hebben we nog geen toegang tot de shopping features (jammer de bammer).

3. Dan hebben we ook nog apps die kijken we je onlangs ontvolgt heeft. Deze apps zullen dus ook niet meer werken. Hier zou ik gelijk als tip willen meegeven om je te focussen op jouw cheerleaders; de mensen die je wel blijven volgen. En niet op de one day flies; de mensen die fan blijken te zijn van de volg-ontvolg methode #irritant.

4. Een andere HUGE verandering is het feit dat het Instagram team wilt dat de conversatie plaatsvindt op het platform zelf. Dat betekent dat je geen comments of reacties op comments via een derde partij kunt doen als je een persoonlijk Instagram-account hebt. Ach, het is sowieso een goed idee om een zakelijke pagina te nemen als je het inzet voor je business 😉


Waarom komt deze nieuwe API zo plots?

Begin dit jaar had het Instagram team netjes aangeven dat we een nieuwe API konden verwachten tussen juli en december 2018. De meeste bedrijven dachten daardoor nog wel even de tijd te hebben om hun apps te updaten. Waarom is dan toch zo plots de API nu al aangepast? Sommige speculeren dat het te maken heeft met de commotie rondom de privacygegevens van Facebookgebruikers. Het Instagram team geeft zelf in een statement op 4 april het volgende aan;

“To continuously improve Instagram users’ privacy and security, we are accelerating the deprecation of Instagram API Platform.”

Waarom het er nu al is doet er eigenlijk niet echt toe. Veranderingen zijn altijd even lastig. Aan het aantal negatieve berichtjes op Instagram is duidelijk te merken dat de meeste van jullie wel even klaar zijn met alle nieuwe updates. I get it. Al geloof ik dat de nieuwe Instagram API ervoor zorgt dat Instagram een leukere plek wordt om echte relaties op te bouwen.

Op mijn eigen Instagram-account zie ik haast geen verandering. Mijn account groeit stabiel (+100 volgers erbij per week) en ik heb een fijne engagement (+200 likes per foto). Dat komt omdat ik een ijzersterke Instagram-strategie heb waardoor ik altijd met mijn community in gesprek kan gaan. Wil jij ook een goede strategie? Neem dan even een kijkje bij The Insta Playground. Een aanvullend programma op het Insta Groei-traject waarin je toegang krijgt tot exclusieve en originele masterclasses. Zo hebben we deze week in samenwerking met TIM, een masterclass influencer-marketing toegevoegd. 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *