Logo The Social Good Girl
Instagram volgersschoonmaak

Hoe werkt de GROTE Instagram volgersschoonmaak?

Elke maandag is het feest! Dan neem ik namelijk 15 minuten de tijd om de Instagram-accounts te bekijken van alle nieuwe leukerds die mij die week ervoor zijn gaan volgen. Alle oprechte volgers bekijk ik aandachtig en alle nepperds verwijder ik direct. Waarom? Hier volgen 3 ijzersterke redenen om de GROTE Instagram volgersschoonmaak te doen. Lees je mee?


Wat is de grote Instagram volgersschoonmaak?

Laten we eerst een stapje terug doen, want wat is de grote Instagram volgersschoonmaak precies? Ik heb een enorme #liefdevoorinstagram. Waarom? Omdat wij Instagrammers onze verhalen met elkaar delen. Onze leermomenten, struggles, en ervaringen – leuk en minder leuk! Door de #echtinsta verhalen te delen, bouw je aan echte relaties met je volgers. En dat is dan ook mijn missie; het Instagram landschap echter maken.

Dankzij Instagram leer ik de meest geweldige mensen kennen en visa versa, want mijn klanten ontmoeten mij vaak ook via Instagram #luckyme Dankzij de ‘echte’ volgers kan ik mijn Instagram-account zakelijk inzetten. Zijn er dan ook andere volgers dan ‘echte’ volgers? You bet ya. Op Instagram zijn er namelijk behoorlijk veel inactieve en nep-accounts te vinden. Elke maandag kijk ik daarom dan ook wie mij zijn gaan volgen en of hier eventuele inactieve en/of nep-accounts tussen zitten. Wat is het verschil?


Het verschil tussen inactieve en nep Instagrammers

Okay, een klein beetje Instagram theorie. Wat is het verschil tussen een inactieve en een nep Instagrammer? Maak kennis met Margreet en Mo.

Margreet heeft een jaar geleden een Instagram-account aangemaakt, omdat ze graag de avonturen van haar dochter in Australië wilde volgen. Haar ondernemende dochter is mij in die tijd gaan volgen, en daarom heeft Margreet ook mijn Instagram-account ontdekt. Inmiddels zijn we een jaar verder, is dochter weer thuis en is het vrij stil op het Margreet’s Instagram-account. Ze opent eigenlijk nooit meer de app, maar op papier ‘volgt’ ze mij dus nog wel. Margreet is een klassiek voorbeeld van een inactieve volger.

Dan hebben we Mo, een slimmerd uit India. In zijn bio staat dat hij ‘single af’ is en andere Instagrammers (voornamelijk vrouwen) krijgen geregeld een DM van hem met de vraag of ze vrienden willen worden. Soms heeft hij zelfs zoveel zelfvertrouwen dat hij ze gelijk ten huwelijk vraagt #lekkerbezig. Mo volgt mij pas sinds een week en spreekt geen Nederlands. Dus we kunnen maar moeilijk met elkaar communiceren. Ik heb het gevoel dat zijn intenties met mij niet helemaal oprecht zijn, dus beland Mo na mijn grote Instagram volgersschoonmaak in de categorie ‘nepperds’. Hij is in vergelijking met Margreet juist heel actief op Instagram, maar niet heel erg oprecht.

Nu je het verschil weet tussen een inactieve en een nep Instagram volger, wil je natuurlijk weten waarom ik zowel Margreet als Mo verwijder uit mijn volgerslijst.

Instagram volgersschoonmaak

3 redenen waarom je de grote Instagram volgersschoonmaak moet doen

Als Instagram specialist deel ik met liefde mijn technieken en strategieën met jullie, zodat je ook jouw Instagram-account kunt inzetten voor je business. De grote volgersschoonmaak is onderdeel van mijn Instagram strategie. Er zijn namelijk 3 ijzersterke redenen waarom ik kritisch naar de Instagram-accounts kijk die mij volgen. Are you ready?

Reden 1: Organisch bereik

Minder dan 10% van jouw volgers zien, dankzij het algoritme, jouw content in de eerste 10 minuten dat ze aan het scrollen zijn. Hoe dat zit? Het algoritme laat jou content zien op basis van jouw eerdere interesses. Als jouw volgers maar genoeg naar beneden scrollen in hun tijdlijn, komen ze op een gegeven moment jouw posts tegen. Alleen gaat niet iedereen uren naar beneden scrollen 😉 Daarom kun je het bereik van jou post (naast het maken van relevante content) verbeteren door jouw achterban actief te houden. Dit betekent dat het een goed idee is om de nepperds uit jouw volgerslijst te halen.

Reden 2: Hogere interactie

Wat denk je dat er gebeurd als meer ideale volgers jouw content te zien krijgen? Precies, je interactie gaat omhoog! Tenminste, je moet natuurlijk wel content maken die een meerwaarde heeft voor jouw volgers 😉 Wil je hier meer over weten? Dan raad ik zeker aan om het GRAMMIE magazine te lezen.

TIP: Elke Instagram gebruiker gebruikt trouwens het platform op zijn/haar eigen manier. Alleen omdat iemand geen reactie achterlaat, betekent nog niet dat ze geen trouwe fan zijn.

Reden 3: Bouw aan echte relaties

Dus jij wilt mensen met jouw Instagram-account inspireren om tot actie over te gaan? Dan is het enorm belangrijk dat je een echte relatie opbouwt met jouw volgers. Hiervoor moet je wel weten wie ze zijn. Met al die zogenaamde automatische ‘growth’ apps, ga je dit niet voor elkaar krijgen. Daarom kijk ik elke week handmatig wie de persoon is achter een Instagram-account. Alleen zo kan ik deze mensen beter leren kennen.


Praktijk: Hoe voer je de grote Instagram volgersschoonmaak uit?

Nu je weet wat de grote Instagram volgersschoonmaak betekent en waarom het een goed idee is om het uit te voeren, gaan we over op de praktijk. Want hoe voer je het nu precies uit?

Stap 1

Bekijk de Instagram-accounts die je nieuw zijn gaan volgen. Hierbij staan dus je nieuwste volgers bovenaan.

Stap 2

Bekijk elk account om zo te ontdekken of er inactieve en/of nep Instagram volgers tussen zitten. De inactieve volgers herken je door naar de datum te kijken van hun laatste Instagram post. De nepperds herken je vaak door het volgende te bekijken;

  • Aantal volgend; Instagram-accounts die in vergelijking tot hun aantal volgers veel mensen volgen, zijn vaak niet helemaal oprecht. Mijn alarmbellen gaan af als 100 mensen dit account volgen, maar deze persoon zelf 7500 mensen volgt.
  • Instagram Content; wat voor foto’s en/of video’s plaatst deze persoon zelf op hun Instagram-account?

Stap 3

Verwijder of blokkeer deze Instagram-accounts. Waarom geef ik je beide opties? Niet iedereen heeft de functie om volgers te verwijderen uit hun lijst. Daarom kun je ook prima deze nepperds en inactieve accounts blokkeren. Ze krijgen hier geen bericht van (lekker anoniem) en kunnen ook je content niet meer zien.

Instagram volgersschoonmaak

 

Wat als je niet helemaal zeker weet wat de intenties zijn van een persoon? Hier komt je onderbuikgevoel om te hoek kijken. Soms voel je gewoon bij een Instagram-account dat ze je alleen maar volgen voor de verkeerde redenen. Don’t even get me started met de mensen die de follow/unfollow truc toepassen. Wat ik daarvan vind kun je hier lezen. Twijfel je of je iemand moet verbannen van je volgerslijst? Stuur deze persoon dan eens een DM en ga het gesprek aan. Daar is Instagram immers voor 😉


Een groot volgersaantal = goed voor je ego!

Vanmorgen zag ik het volgende bericht voorbij komen van iemand die de grote volgersschoonmaak had gedaan;

“Quality over quantity, óók op Instagram. dan maar een slechte ‘influencer’ zijn. ik krimp dus alleen maar in plaats van dat ik groei.”

Guess what?! Je bent juist een goede influencer als je de nepperds verwijderd. Je bent juist een goede Instagrammer als jij je focust op de echte mensen. Je bent juist een goed persoon als jij staat voor kwaliteit en niet voor kwantiteit!

Doet het pijn om je volgersaantal te zien krimpen? Sure. Je ego vindt het veel leuker om dit aantal te zien stijgen. Toch is het alleen maar logisch dat je in het begin minder snel groeit, omdat je al die nepperds verwijderd! Enne… ik doe deze oefening braaf elke maandag mee. Toch krijg ik per week nog zo’n 150 echte volgers op organische wijze erbij! Dus als je echt wilt groeien, kun je altijd bij mij aankloppen voor hulp.

Okay, ben jij klaar om te ontdekken wie je volgers echt zijn? Ga dan aan de slag met de grote Instagram volgersschoonmaak. Je zult zien dat als je dit wekelijks doet, jouw interactie op je post omhoog gaat! Enne… elke maandag geef ik je in mijn Stories een reminder dat het tijd is voor de grote volgersschoonmaak. Zo zul je het niet zo snel meer vergeten #pinkypromise


Wil je nog meer Instagram tips?

Wil je gelijk goed beginnen? Download dan GRAMMIE: hét Instagram-marketing magazine van Nederland. GRAMMIE staat boordevol Instagram-marketing tips en tricks die ervoor zorgen dat jij gevonden wordt op dit prachtige kanaal. We geven o.a. beantwoord op de volgende vragen: ‘Waar moet je opletten als je actief gaat deelnemen aan een Instagram Pod? Welke hashtags moet je gebruiken? Moet je een zakelijk of privé Instagram-account hebben?’ etc. Ook kun je je laten inspireren door de Instagrammers met boeiende en opmerkelijke verhalen. Speciaal voor jou, delen deze ‘Instagrammers next door’ hun verhaal in GRAMMIE. Als je hem nú besteld krijg je het e-book met maar liefst 163 pagina’s direct in jouw mailbox!

Business Consultant Amber van Leeuwen

Hi, ik ben Amber

De Business Consultant met met +10 jaar aan online marketing ervaring & Social Good vibes.

Instagram

[instagram-feed feed=3]

@thesocialgoodgirl

Volg mij op​