Wat heb ik in 2019 verdiend en uitgegeven als ondernemer?

In het jaar 2018 besloot ik om transparant te zijn over mijn cijfers. Waarom? Omdat ik als geen ander weet hoe belangrijk het als (beginnende) ondernemer is om eerlijke informatie te krijgen. In het kader van #echtinsta deel ik daarom graag mijn omzet, kosten en winst van 2019. Ook leg ik je uit waar ik het geld mee heb verdiend, waar ik het aan heb uitgegeven en wat ik dit jaar anders ga doen. Lees je mee?


Waarom ben ik zo transparant over mijn financiële situatie?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, jouw omzet zegt helemaal niks over het succes van jouw bedrijf. Ik ben er heilig van overtuigd dat iedereen omzet kan genereren, maar niet iedereen kan een bedrijf winstgevend maken. Het is ook belangrijk om in je achterhoofd te houden dat ‘succes’ voor iedereen wat anders betekent. Waar de één tevreden is met een winst van €100K, is de freelancer om de hoek zielsgelukkig als ze zichzelf überhaupt kan uitbetalen. Wel is het belangrijk dat het resultaat overeenkomt met de verwachtingen van de ondernemer.

Toen ik vorig jaar voor het eerst transparant mijn cijfers deelde, kreeg ik een heleboel reacties. Zowel positief als negatief. Vooral dat laatste is natuurlijk een beetje jammer als je oprechte intenties hebt 🙂 De reden dat ik zo enorm transparant ben over mijn financiële situatie, is omdat ik weet dat jij er wellicht bepaalde learnings uithaalt. Het is als ondernemer namelijk enorm belangrijk om precies te weten waarmee jij jouw geld verdient en waarmee ook niet. Als jij net als ik een multi-gepassioneerde ondernemer bent, is het van cruciaal belang om NEE te leren zeggen.


Resultaten 2017 + 2018

Even een kleine samenvatting voor alle leukerds die mij nog niet zolang kennen. In 2017 heb ik The Social Good Girl opgericht in het mooie Thailand. Samen met mijn vriend heb ik daar twee jaar gewoond voor zijn werk. In 2017 had ik een omzet van €40K, waarvan ik €10K had gebruikt voor mijn eigen onderhoud. De rest heb ik allemaal weer teruggestopt in mijn bedrijf en natuurlijk ook aan de lieve mensen van de belastingdienst. Mijn doelstelling voor 2018 was een stijging van 50% qua omzet. 

In het tweede jaar van TheSGG was ik voornamelijk bezig met investeren. Geld maakt immers geld. Zo eindigde ik in 2018 met een omzet van bijna €116K en lagen mijn kosten rond de €102K. In dit artikel kun je een breakdown vinden van de resultaten van 2018. Leuk die cijfers, alleen geven ze niet het totale beeld weer van mijn ondernemersreis. Eind 2018 zat ik er namelijk goed doorheen en voelde ik me totaal uitgeblust. Ik werkte al snel 60 uur in de week en pakte tussendoor ook niet voldoende mijn rust. Ik merkte meer en meer dat ik me als persoon begon te identificeren met mijn bedrijf. Gaat het zakelijk goed, dan gaat het met mij ook goed en visa versa. Eind oktober 2018 besloot ik dat het daarom anders moest en dat het tijd werd voor meer balans. Daarom had ik het thema RUST voor 2019 geïntroduceerd. Daarnaast had ik een omzetdoel van €150K en wilde ik mezelf minimaal €2K uitbetalen. Is dat allemaal gelukt? 


Het jaar van verandering = inzoomen op de kosten

In het eerste kwartaal van 2019 stond het thema rust ironisch genoeg helemaal niet op de planning. Veranderingen stonden wel op de agenda en dat bracht behoorlijk veel stress met zich mee. Zo verhuisde ik naar een groter kantoor en nam ik mijn eerste fulltimer aan. Dit zorgde er ook voor dat ik weer een sh*tload aan geld heb geïnvesteerd 😉 Hieronder kun je een overzicht vinden van mijn omzet, kosten en winst in 2019. 

Zoals je kunt zien heb ik mijn omzetdoel van €150K behaald #yeah. Ten opzichte van 2018 zijn mijn kosten wel iets gestegen (€107K i.p.v. €102K). Wat was mijn grootste kostenpost in 2019?

> Kantoor

In maart ben ik met mijn kantoor van de Kinkerstraat naar Amsterdam Noord verhuisd. Mijn Instagrammable kantoor is 2x zo groot als mijn oude kantoor maar dus ook twee keer zo duur 😉 Ik ben aan huur, gas/water/licht, internet etc. netto zo’n tweeduizend euro kwijt. 

> GRAMMIE #2

Begin 2019 lanceerden we de tweede editie van het GRAMMIE magazine. Financieel gezien had ik hier slimmere keuzes gemaakt dan bij de eerste editie. Zo waren de drukkosten voor 3.000 exemplaren precies hetzelfde als de drukkosten voor 1.000 stuks bij de eerste editie. Dat neemt niet weg dat het toch een behoorlijke investering was. Op de factuur stond maar liefst een een bedrag van 8579.93 euro. Ook bij editie twee heb ik samengewerkt met leuke adverteerders die ervoor hadden gezorgd dat ik deze kosten direct weg kon strepen. Hou er wel rekening mee dat bij het maken van een magazine natuurlijk meer kosten om de hoek komen kijken 😉 

> TheSGG Team

In januari 2019 tekende mijn eerste fulltimer haar contract. Vet spannend, want ik had zelf 0% ervaring met personeel. Naast deze grote gebeurtenis, werd TheSGG in april een officieel leerbedrijf waardoor we getalenteerde stagiaires aan het team kunnen toevoegen. Verder bestaat het team uit vaste freelancers die ons projectmatig meehelpen (designer, copywriter, jurist, developers, advertentiemanager). Hieronder kun je een overzicht vinden van de kosten voor het team in 2019. 

  • Personeel: €27.407,60 (bruto)
  • Freelancers: €15.996,06 (netto)
  • Privéonttrekking Amber: €32.250,00 (netto)

Even goed om erbij te vermelden; mijn onderneming is geregistreerd als een eenmanszaak. Dit betekent dat mijn eigen loon gezien wordt als een privéonttrekking en geen kosten voor mijn bedrijf. Je kunt dit dus niet aftrekken van je winst #belasting

> Adverteren

Moet je veel geld besteden aan adverteren om zichtbaar te worden? Niet per se. Een ijzersterke socialmedia-strategie zorgt er juist ook voor dat je op organische wijze (= gratis) zichtbaar wordt en blijft! Daarom besteed ik niet enorm veel van mijn budget aan adverteren. Zo staan sommige maanden mijn advertenties totaal uit, zodat ik mijn budget kan bewaren voor de grotere campagnes. In 2019 heb ik in totaal € 2.929,48 uitgegeven aan Facebook advertenties. Als jij gaat adverteren is het enorm belangrijk dat je precies weet wat het rendement is. Daarom leg ik je graag aan de hand van mijn laatste campagne uit wat de resultaten waren.

Insta Strategie week

Elk kwartaal start het Insta Groei traject waarin ik 3-maanden lang 15 ondernemers persoonlijk help met hun Social strategie. Dankzij mijn specialisatie in online marketing, branding én met mijn achtergrond in de start-upscene, ben ik dé ideale persoon om je bedrijf naar een next level te brengen. Nu kreeg ik steeds vaker de vraag of ik ook trainingen gaf waarin we alleen naar Instagram keken. Zo kwam ik in Q4 2019 op het idee om de Insta Strategie week te lanceren. Je kon als cursist deelnemen aan mijn DIY Instagram trainingen en tussen 2 /m 6 december liep de #echtinsta-cursus die in teken stond van het maken van een Social Impact. Resultaat? 

114 cursisten = netto omzet van €11.645,90. Er liepen verschillende advertenties met een totaal budget van €321,14. Hieruit zijn 16 directe verkopen gekomen die we kunnen traceren. Wat ik hiermee bedoel? Een grote learning van deze campagne was om alles echt goed te testen voordat je iets live zet. De campagne heeft namelijk een week gedraaid, terwijl de pixel op de landingspagina niet goed stond #oepsie  Daarom denk ik wel dat het totaal aantal verkopen via de advertenties hoger ligt, maar laten we van de berekening hierboven uitgaan. Dat betekent dat ik €321,14 heb uitgegeven om €2.363,20 te verdienen (All-in pakket = €147,70). Een prima winstmarge, al zeg ik het zelf. 

Test altijd met een kleiner budget uit of een advertentie werkt of niet. Gebruik de learnings vervolgens om je toekomstige advertenties op te schalen. 

Wat kan ik met deze resultaten concluderen? Velen van jullie leukerds vonden deze opstelling heel fijn. Dat kun je ook zeker zien aan alle positieve reacties 🙂 Daarom zal ik dit jaar twee keer de Insta Strategie week geven en ditmaal zal ik het advertentiebudget iets verhogen. 

> Investeringen

Waar ik in 2018 best wat geld had uitgegeven aan business coaches, besloot ik in het jaar 2019 meer te vertrouwen op mijn eigen expertise. Ik heb een paar losse sessies gehad met coaches (zowel business als privé) om zo mijn focus weer helder te krijgen. Ik was hier zo’n vierduizend euro aan kwijt. Verder kreeg ik natuurlijk een groter kantoor wat ook ingericht moest worden. Ik weet nog goed dat ik mij verbaasde over de prijs van een goede koelkast die er ook nog een beetje stylish uitziet haha.


Mijn learnings van 2019

  1. TheSGG webshop 

In 2019 is de TheSGG webshop gelanceerd. Een groot project waar enorm veel tijd en geld in is gaan zitten. Gelukkig ging alles rondom dit project heel erg soepel #not Van verkeerd geleverd papier tot een vijfduizend euro investering in een product dat totaal niet verkoopt. 

Learning: Zorg altijd dat de output meer is dan de input. Let op de marges en luister naar jouw achterban of ze ook echt zitten te wachten op jouw nieuwe aanbod. 

  1. Personeel

Eerlijk is eerlijk, ik heb enorm veel stappen gemaakt op dit gebied. Aan het begin van 2019 dacht ik dat ik fulltime personeel op het kantoor moest hebben om het bedrijf verder te kunnen laten groeien. Gaandeweg kwam ik erachter dat het mij enorm veel tijd en energie koste om iemand te begeleiden en uiteindelijk leverde het niet op wat ik voor ogen had. 

Learning: Het is prima om iets meer geld uit te geven aan freelancers met een bepaalde expertise die er juist voor zorgen dat ik mijn ding kan blijven doen met behulp van hun ondersteuning.  

  1. Zakelijk vs. privé

Waar ik in 2018 nog enorm moeite had met vrij nemen, leek dit probleem in 2019 opgelost te zijn. Hier kwam ik achter toen ik met mijn Social Mastermind groepje terugkeek naar de lowlights, highlights en learnings van 2019. Terwijl ik door mijn digitale agenda scrolde, kwam ik tot de conclusie dat ik best veel vrije dagen heb opgenomen. Zo ben ik twee keer naar Italië geweest en naar een yoga en wijn Retreat in Spanje. Maar ik heb ook random vrije dagen opgenomen om bijvoorbeeld een dagje naar de wellness te gaan. Dus ik heb me eigenlijk heel goed aan mijn thema ‘rust’ gehouden in 2019. 

Learning: Dankzij mijn geautomatiseerde systemen draait mijn bedrijf ook door als ik minder tijd erin stop. Daardoor kan ik vaker vrij nemen om ook een leven te leven naast mijn bedrijf. 


TheSGG planning voor 2020

Nu je weet wat mijn netto omzet, uitgaven en winst in 2019 is, wil je vast weten wat er in 2020 op de planning staat? In het overzicht van vorig jaar lees ik dat ik toen zei dat ik groter ging ondernemen (o.a. door een fulltimer aan te nemen). Eind 2018 was het geld er nog niet, dus ik ben apetrots dat ik mijn omzet heb laten stijgen zodat ik ook alle kosten kon betalen. Ik kijk terug op een heel leerzaam jaar en toch gaan er in 2020 wat dingen veranderen.  

1. The GRAM Agency stopt

In 2018 had ik het fundament opgebouwd voor The GRAM Agency. Het idee was om freelance trainers aan The GRAM Agency te verbinden, zodat ik hen kon wegzetten bij corporate Nederland. Ik denk dat ik wel zo’n 10K euro heb geïnvesteerd om dit van de grond te krijgen. 

In 2019 heb ik namens The GRAM Agency ook echt trainingen verkocht aan o.a. Karwei, Jamin en de Gemeente Amsterdam. Grote namen werkten goed voor mijn ego… na een goed reflectiemoment merkte ik dat dit niet mijn weg was in het ondernemersavontuur. Superleuk natuurlijk dat je lekker veel geld kunt verdienen in de corporate wereld, maar hierbij is het wel belangrijk dat ik deze groep help op een manier die bij mij past. 

Daarom zal ik in 2020 zelf de trainingen blijven geven. “Maar Am, ga je dan heel Nederland door toeren om deze trainingen te geven?” Nee. In 2020 ga ik nog selectiever zijn met wie ik wil samen werken. Dat betekent ook dat ik dus (nog) veel vaker nee ga zeggen. 

“Soms moet je het jasje veranderen om het beter te laten aanvoelen.”

Eerlijk is eerlijk, ik heb wel echt even een traantje gelaten toen ik deze keuze had gemaakt. Ik heb immers zo hard gewerkt aan The GRAM Agency en het concept werkte dus ook echt. Alleen past het totaal niet bij wie ik ben en wat ik wil bereiken met mijn energie. Daarom geeft ook deze keuze mij enorm veel rust en weet ik zeker dat ik de trainingen verder kan uitbouwen onder TheSGG paraplu. 

2. The Social Groei 2-daagse

Eind Q1 2020 lanceer ik The Social Groei 2-daagse; een offline training speciaal voor marketeers, content-creators en socialmedia-specialisten. Hierbij gaan we kijken naar; social kennis, trends, positionering, sales, samenwerken, communicatie en content-creatie. Dankzij The Social Groei 2-daagse, kunnen deze specialisten zich focussen op hun eigen business. ‘aan’ hun bedrijf werken in plaats van ‘in’ hun bedrijf werken. Hiermee realiseren we een duurzaam en stabiel fundament dat zorgt voor groei. Als je nu al denkt “Hell yes, hier wil ik onderdeel van zijn”, stuur mij dan even een mail (amber@thesocialgoodgirl.com) want dan zet ik je alvast op de wachtlijst #nualzoveelzinin

3. Focus op het Insta Groei Traject 

Zoals ik hierboven al had vermeld, begeleid ik elk kwartaal 15 ondernemers met een ijzersterke social-strategie. Ik ga het traject nog waardevoller maker door er onder andere een verkooptraining aan toe te voegen. De data van wanneer het Insta Groei traject van start gaat zijn als volgt: 10 februari, 11 mei, 9 augustus, 9 november. Je kunt nú al vrijblijvend een Social Call met mij inboeken, zodat we samen kunnen kijken of dit traject wat voor jou is. 

Voor alle leukerds die echt alleen op zoek zijn naar trainingen over Instagram-marketing zullen we ook in 2020 weer de Insta Strategie week organiseren. Data hiervoor zijn nog niet bekend, al zal de eerste waarschijnlijk in de zomer plaatsvinden. 

4. The Social Goodcation

In december 2019 ben ik spontaan op een solo-vakantie gegaan naar het mooie Lanzarote. Daar heb ik besloten dat ik in november 2020 de hele maand een fijn appartement ga huren. In deze maand zal ik ook een week The Social Goodcation organiseren (zie foto hieronder voor extra uitleg). 

There you have it. Een transparant overzicht van mijn 2019 en mijn planning voor 2020. Ik hoop enorm dat mijn cijfers je enkele inzichten hebben gegeven. Daarvoor heb ik namelijk dit artikel gemaakt. Ik wil je nogmaals bedanken dat je mij in 2019 hebt gevolgd en wie weet gaan we in 2020 wel samenwerken. 

Ik vind het trouwens GENIAAL dat er dit jaar, aan de hand van mijn overzicht van 2018, meer ondernemers zijn die transparant hun cijfers laten zien. Laten we in 2020 nog meer praten over geld om zo het taboe verder te doorbreken.

Vond je dit een fijn artikel? Dan maak je mij echt enorm blij door dat onder deze Instagram post te laten weten! 

Veel liefs,
Amber

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Dank je wel voor dit transparante en inspirerende artikel. Bewust zijn van jouw sterke punten en de zaken waarvan je afscheid gaat nemen omdat het niet past bij de persoon die jij bent vind ik bewonderenswaardig. Jouw passie leven en je inzetten om een ander te laten groeien door ze bij de hand te nemen in de wereld van marketing en #echteinsta zonder daarbij voorbij te gaan aan jouw eigen gevoel.
    Dank je wel voor jouw openheid.